Αρχείο

Έρχεται οικονομικός "Αρμαγεδδών" στην Ευρωζώνη: Προς παγκόσμια κρίση μεγαλύτερη του 2008 - Τα σενάρια που "θάβουν" την ανάπτυξη

"Καμπάνες" κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία χτυπάει ο ΟΟΣΑ, τραβώντας το αυτί των κυβερνήσεων για τις επικρατούσες οικονομικές πολιτικές. Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας είναι χειρότερη από ότι πριν από μια δεκαετία, γεγονός που οδηγεί σε μια κρίση χειρότερη από αυτήν του 2008.

Το μεγαλύτερο θύμα της οικονομικής δίνης εκτιμάται πως θα είναι η Ευρωζώνη, κατ' επέκταση η Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι παρά τις φαινομενικά ευνοϊκές εξελίξεις για τη χώρα μας, δεν πρόκειται να γλιτώσουμε από το βούρκο της οικονομικής υποβάθμισης για ακόμα μια φορά.

Οι κλιμακούμενες εμπορικές αντιπαραθέσεις οδηγούν την παγκόσμια οικονομία στους ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δύο επιπλέον κινδύνους: Μία απότομη επιβράδυνση της Κίνας και ένα no deal Brexit, που θα βύθιζε την Βρετανία σε ύφεση, αλλά και θα κατέφερε ισχυρό πλήγμα στην Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε υποβάθμιση του συνόλου των προβλέψεων στις οποίες είχε προβεί πριν από τέσσερις μήνες και έστειλε το μήνυμα πως οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν την μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία. Υπολογίζει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 2,9% φέτος και 3% το 2020, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,2% και 3,4% αντίστοιχα. «Οι παγκόσμιες προοπτικές γίνονται ολόενα και πιο εύθραυστες και αβέβαιες» διαμηνύει, τονίζοντας ότι οι πάσης φύσεως εντάσεις πλήττουν σοβαρά την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Εκ των μεγάλων ασθενών είναι η Ευρωζώνη, που προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1% φέτος και την επόμενη χρονιά. Απότομα ταχύτητα έχει κατεβάσει και η Βρετανία που τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016 εξακολουθεί να μην μπορεί να πει πότε και πώς θα βγει από την κοινότητα. Το ΑΕΠ της που συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, προβλέπεται να αναπτυχθεί 1% στο σύνολο του 2019 και να 0,9% το 2020.

Ο φόβος του no deal Brexit

Στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει περαιτέρω στις ευρωπαϊκές οικονομίες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σοκ αποπληθωρισμού. Μία πιο αποτελεσματική προσέγγιση θα ήταν η εφαρμογή στοχευμένων και προσωρινών μέτρων για τη στήριξη επενδύσεων σε ορισμένους τομείς και μία βοήθεια με την επανεκπαίδευση εργαζομένων που έχουν απολυθεί και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες που έχουν επηρεασθεί περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού.

«Θα μπορούσε επίσης να γίνει δυνατή μία προσωρινή προσαρμογή του πλαισίου για την κρατική βοήθεια για να παρασχεθεί ευρύτερη στήριξη, όπως έγινε στο ζενίθ της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008-09 ή να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ στις οικονομίες που έχουν επηρεασθεί, αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικές καταστάσεις». Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά, συνεχίζει ο ΟΟΣΑ, «μία μεγαλύτερης έκτασης δημοσιονομική στήριξη από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα από εκείνες που έχουν μεγαλύτερο εμπόριο με τη Βρετανία, θα μπορούσε να προσφέρει μία έγκαιρη και μεγαλύτερη στήριξη της ζήτησης».

Σε κλοιό πιέσεων η Ιαπωνία, κατεβάζουν αισθητά ταχύτητα και οι ΗΠΑ

Ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1% θα εμφανίσει φέτος και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Ιαπωνία, ενώ την επόμενη χρονιά προβλέπεται να κατεβάσει ταχύτητα στο 0,6%. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, η οποία όμως είναι πολύ μακριά από τις επιδόσεις των περασμένων ετών και τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το αμερικανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος και 2% το 2020.

20192020
Παγκόσμιο ΑΕΠ2.9% (3.2%)3% (3.4%)
Ευρωζώνη1.1% (1.2%)1% (1.4%)
Ιαπωνία1% (0.7%)0.6% (0.6%)
Βρετανία1% (1.2%)0.9% (1%)
ΗΠΑ2.4% (2.8%)2% (2.3%)

Μέχρι στιγμής το μεγάλο βαρίδι στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι η μεταποίηση. Ωστόσο ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η επίμονη αδυναμία των βιομηχανιών θα μπορούσε σύντομα να μεταδοθεί και στις υπηρεσίες, αφού επιβαρύνει την αγορά εργασίας, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τις δαπάνες τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...
ukrania-rusia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Συναγερμός στο Κίεβο! Οι Ρώσοι παράκαμψαν το Ποκρόβσκ και προελαύνουν προς την κεντρική Ουκρανία-Τέλος το Ντονιέτσκ οδεύουν προς την περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ

Καταλήφθηκε σχεδόν όλη η περιφέρεια του Ντονιέτσκ, για αυτό και οι Ρώσοι οδεύουν τώρα προς την επόμενη περιφέρεια του...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αυτοί δεν χάνουν με τίποτα - Ρώσος στρατιώτης αυτοπυροβολήθηκε για να αποφύγει τη σύλληψη από Ουκρανούς κομάντο στο Κούρσκ (Βίντεο)

Περίπου Τριακόσια ουκρανικά άρματα μάχης κατέστρεψαν οι Ρώσοι στο Κούρσκ ενώ ομάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων παραδόθηκε...