Κυβέρνηση

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ - Επενδύσεις, ανάπτυξη και μεταναστευτικό στο τραπέζι - Τι είπαν για Τουρκία - Δείτε Live (upd)


Ανανέωση

Μια ενδιαφέρουσα αναφορά στο φλέγον ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλάμβαναν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βερολίνο όπου συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι πρόκειται για ένα σαφώς “δύσκολο ζήτημα” και ευαίσθητο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Κάποια στιγμή, το κεφάλαιο αυτό μπορεί να κλείσει, είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Εμείς από την πλευρά μας, συνέχισε, προχωρήσαμε στην αποστολή ρηματικής διακοίνωσης προς τη Γερμανία μετά την απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ελπίζουμε σε θετική ανταπόκριση, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δυο λαούς.

Κοινές δηλώσεις κάνουν αυτή την ώρα στην καγκελαρία στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε έμφαση στο μεταναστευτικό και στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό και εξέφρασε ικανοποίηση που η νέα ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία. Πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών στην Τουρκία.

Κοινές πτυχές διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με την καγκελάριο, για τις διμερείς σχέσεις.

«Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολες στην υλοποίησή τους. Χαίρομαι που έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις και σε επίπεδο ΕΕ και διεθνώς», ανέφερε.

Για ειλικρινή και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία και την κατάσταση στην Ευρώπη έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει μεταρρυθμίσεις πιο βαθιές απ' ότι είχαν συμφωνηθεί. «Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς και θέλουμε τη Γερμανία σύμμαχο», τόνισε.

Η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά με αυτοπεποίθηση. Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, στην πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος. Στις αρχές του χρόνου θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την πράσινη οικονομία, δραστηριότητες για το περιβάλλον. Είναι λύσεις συμφέρουσες για την Ελλάδα και τη Γερμανία, ανέφερε, εξηγώντας ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από τα ζητήματα που δόθηκε έμφαση, ενώ ανέφερε ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν είναι συμφέρουσες για την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης» και ως εκ τούτου, αναμένει ότι «θα εργαστούμε μαζί, ώστε οι κανόνες χορήγησης ασύλου να είναι ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη».

Για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε κοινή στάση ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι παράνομες.

«Έρχομαι στο Βερολίνο 50 ημέρες μετά τις εκλογές», ανέφερε, λέγοντας ότι η χώρα μας έστειλε πολιτικά μηνύματα, τόσο για την οικονομία, όσο και για την πάταξη των λαϊκιστών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στο συνέδριο που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο για να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες στη χώρα μας. «Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως προβληματική χώρα», ανέφερε. Μάλιστα, σημείωσε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις επενδύουν στη χώρα μας.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξει ενδιαφέρον για την πράσινη οικονομία, αλλά και να υπάρξει το αντίστοιχο πλαίσιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα πλεονάσματα, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλά όσα συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η σημερινή επιδιώκει να κερδίσει πρώτα σε αξιοπιστία και κατόπιν να συζητηθεί το ζήτημα με τους θεσμούς.

Αρχικό κείμενο

Το σημαντικό ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελάριο της Γερμανίας ξεκίνησε με την αντζέντα να περιλαμβάνει φλέγοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την ελληνική οικονομία όσο και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο Βερολίνο από την Άνγκελα Μέρκελ.

https://www.youtube.com/watch?v=XB5EniQqFT4

Επενδύσεις, ανάπτυξη, μεταναστευτικό στο τραπέζι Μητσοτάκη-Μέρκελ

Με την απόφαση να μη θέσει ευθέως ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ταξίδεψε στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε οι συνομιλίες με την καγκελάριο να έχουν καθαρά θεσμικό χαρακτήρα μεταξύ ισότιμων εταίρων και όχι να δώσουν την εικόνα διαπραγμάτευσης μέρος του οικονομικού προγράμματος, όπως έπραξαν οι τρεις προηγούμενοι πρωθυπουργοί στα χρόνια του μνημονίου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η φρασεολογία που χρησιμοποιεί στο ενημερωτικό σημείωμα για το συγκεκριμένο θέμα το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup». Μια αποστροφή που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει η κυρία Μέρκελ για να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση για παρόμοια θέματα.

Οπως σημειώνουν από την κυβέρνηση: «Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ».

https://www.youtube.com/embed/yciySvGQttQ?feature=oembed

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ