Ισχυρότατο στόλο μη επανδρωμένων οχημάτων εξοπλισμένων με πυραύλους που θα πετούν σε διάφορα ύψη ετοιμάζει η Τουρκία, δημιουργώντας συνθήκες «ασφυξίας» μελλοντικά στο ήδη «μολυσμένο» από την ακτινοβολία των τουρκικών ραντάρ Αιγαίο, αλλά και στην Α.Μεσόγειο με πεδίο βολής την Λιβύη.
Με λίγα και απλά λόγια οι Τούρκοι μακριά από αδιάκριτα «βλέμματα» των δυτικών ετοιμάζουν έναν εναέριο στόλο από εκατοντάδες εξοπλισμένα με πυραύλους και όλα τα σύγχρονα όργανα μη επανδρωμένα οχήματα, για να υλοποιήσουν εντελώς αναίμακτα και με μικρό κόστος τις μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ, τη Συρία η οπουδήποτε άλλου αυτοί κρίνουν.
Πρόκειται για ένα «θανάσιμο εναέριο οπλικό σύστημα» μη επανδρωμένων αεροχημάτων, τα οποία δρώντας μαζικά σε μεγάλους αριθμούς και εξοπλισμένα με εγχώριας κατασκευής πυραύλους αποτελούν μέγα-κίνδυνο για τα ελληνικά νησιά.
Τελευταίο επίτευγμα το μη επανδρωμένο όχημα SONGAR.
https://twitter.com/Ozkok_A/status/1165944970106327040
Ο τουρκικός στρατός πρόκειται να λάβει ένα νέο drone που είναι οπλισμένο με ένα πολυβόλο. Το drone ονομάζεται "SONGAR", αναφέρει η σχετική πληροφορία. Το drone αυτό μπορεί να κτυπήσει στόχους τόσο στο έδαφος όσο και στην θάλασσα, αποτελώντας θανάσιμο όπλο.
Στη Λιβύη, ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ ξεκίνησε την επίθεση του στην Τρίπολη τον Απρίλιο, αφού συγκέντρωσε την αεροπορική δύναμη για να στηρίξει τους μαχητές του στο έδαφος. Για να συμπληρώσει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) περίπου 25.000 ανδρών, ο Λίβυος στρατηγός χρησιμοποίησε αρχικά περίπου 15 μαχητικά αεροσκάφη και μερικά ελικόπτερα μεταφοράς.
Στην πρωτεύουσα της Λιβύης, η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη βασίστηκε σε παρόμοιο αριθμό αεριωθούμενων αεροσκαφών και στις πρώτες εβδομάδες της επίθεσης του Χαφτάρ, σημειώθηκαν εντατικές αεροπορικές επιδρομές και από τις δύο πλευρές.
Η αεροπορική δύναμη που διοικείται από τα αντιμαχόμενα μέρη, μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακή, αλλά είναι στην ουσία μικρή αποτελούμενη από πεπαλαιωμένα αεροσκάφη. Σύντομα, λοιπόν είχαμε την κατάρριψη ενός MiG-21MF του LNA και δύο γαλλικών Mirage F1AD/ED του GNA.
Μη θέλοντας να μείνει χωρίς εναέρια βοήθεια ο Χαφτάρ αλλά και η κυβέρνηση της Τρίπολης, στράφηκαν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δύο εβδομάδες μετά τις πρώτες μάχες, είχαμε φήμες για νυχτερινούς βομβαρδισμούς που διεξήχθησαν από drone που συνδέονται με τις δυνάμεις του GNA.
Στα τέλη Απριλίου, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ισχυρά στοιχεία για τη χρήση drone. Εικόνες των θραυσμάτων πυραύλου Blue Arrow 7 άρχισαν να κυκλοφορούν μετά από επιδρομές στις περιοχές Wadi Rabe, al-Hira, al-Azizia και Ain Zara.
Πρόκειται για κινεζικούς αντιαρματικούς πυραύλους γνωστούς ως LJ-7, Blue Arrow 7 που κατασκευάστηκαν για εξαγωγή.
Ο πύραυλος Blue Arrow 7 είναι κατάλληλος για χρήση σε μη επανδρωμένα οχήματα Wing Loong 2 που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην ανατολική Λιβύη μέσω των ΗΑΕ που στηρίζουν τον Χαφτάρ.
Από τον Ιούνιο του 2016 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στόλο κινεζικών drone Wing Loong στη χερσαία βάση al-Khadim στην ανατολική επαρχία al-Marj, μαζί με άλλα αεροσκάφη.
Mέρος του στόλου αυτού που στάλθηκε στην Λιβύη και στον Χαφτάρ, διεξάγοντας αεροπορικές αποστολές και αποστολές αναγνώρισης για την υποστήριξη του LNA του Haftar. Τώρα, τα αεροσκάφη των ΗΑΕ χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν τον Χαφτάρ στην εκστρατεία του στην Τρίπολη.
Απαντώντας στη στήριξη των αεροσκαφών των ΗΑΕ στις δυνάμεις του LNA, οι δυνάμεις του GNA απέκτησαν τέσσερα Bayraktar TB2 από την τουρκική κυβέρνηση.
Πηγές ανέφεραν στο Middle East Eye ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα παραδόθηκαν στο λιμάνι της Τρίπολης στις 18 Μαΐου 2019 και τοποθετήθηκαν μεταξύ των αεροπορικών βάσεων Misrata και Mitiga.
Οι δυνάμεις του GNA, ωστόσο, δεν είχαν την εμπειρία ή την τεχνογνωσία για να λειτουργήσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έτσι οι Τούρκοι χειριστές εγκαταστάθηκαν στη Λιβύη για να τα πετάξουν.
Η κίνηση αυτή έθεσε σε κίνδυνο τους Τούρκους στρατιωτικούς. Ειδικά όταν μια επίθεση του LNA, που κατά πάσα πιθανότητα διεξήχθη από τα ΗΑΕ, έπληξε την αεροπορική βάση Mitiga στις 6 Ιουνίου, αφήνοντας πίσω δύο τραυματίες , ενώ ένα αεροσκάφος κοινής χρήσης Beechcraft King Air και δύο Bayraktar TB2 καταστράφηκαν.
Αντί να αποτρέψει η επιδρομή αυτήν την Τουρκία να εμπλακεί πιο πολύ, στην συνέχεια την οδήγησε σε περαιτέρω συμμετοχή με την αποστολή οκτώ επιπλέον drone Bayraktar TB2 τα οποία εδρεύουν τώρα στη Misrata.
Ο πρώτος μήνας της χερσαίας επίθεσης του Χαφτάρ στην Τρίπολη, απέδειξε την εντατική χρήση των μη επανδρωμένων οχημάτων και από τις δύο πλευρές.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) έχουν αντικαταστήσει τα μαχητικά αεροσκάφη στο Λιβυκό ουρανό που εμφανίζει έναν πόλεμο από το μέλλον (ΗΑΕ και Τουρκίας).
Οι αεροπορικές βάσεις έχουν καταστεί πρωτεύοντες στόχοι στις όποιες οι αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις αυτού του τύπου έχουν κλιμακωθεί μεταξύ των δύο πλευρών τις τελευταίες εβδομάδες, με τα UAV να χτυπούν βάσεις μακριά από τις μάχες στη δυτική Λιβύη.
Η ουσία όμως για την Ελλάδα σε όλα αυτά είναι ότι οι Τούρκοι τελειοποιούν νέες μεθόδους χρώσης των drone, τις οποίες στο μέλλον θα θελήσουν να εφαρμόσουν και αλλού.