Οικονομία

Σοκ από την Μέρκελ: «Δεν αλλάζουν οι όροι!» - Αρνητική σε αλλαγή του πλαισίου εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές.

Μετά τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, σαφή θέση κατά της αλλαγής των όρων του μνημονίου έλαβε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, στέλνοντας ένα ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η Merkel συμφωνεί με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι οι όροι του προγράμματος πρέπει να μείνουν ως έχουν.

Έμμεσο «όχι» στη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Μέρκελ, σημείωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πως «δεν βλέπει λόγο για αλλαγή του πλαισίου προϋποθέσεων που έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

«Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους, ότι κατ΄αρχάς το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση. Τώρα βεβαίως θα δούμε τι θα κάνει ο έλληνας Πρωθυπουργός, τι αιτήματα θα θέσει, αλλά έχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προ πάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό θα το δούμε τώρα, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ'αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Μέρκελ ουσιαστικά παρέπεμψε στην συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Η δήλωσή της περί μη αλλαγής του πλαισίου προϋποθέσεων για το χρέος, ουσιαστικά αντανακλά τη δήλωση του επικεφαλής του οργάνου Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «ακρογωνιαίος λίθος» του προγράμματος και πως σε αυτό το στόχο βασίζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ