Ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η στάση της Λευκωσίας μετά την έγκριση του νομοσχεδίου East Med Act από τη Γερουσία των ΗΠΑ πριν από λίγες μέρες. Μετά από την πρώτη παρέμβαση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, περί "ατυχών τροπολογιών", ο Κύπριος ΥΠΑΜ στην ίδια γραμμή παίρνει θέση υπέρ της Μόσχας.
Με αφορμή τον όρο που τέθηκε στον αμερικανικό νόμο για παρεμπόδιση των ρωσικών πλοίων στην Κύπρο, η Λευκωσία κατήγγειλε παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να υλοποιήσει τον εν λόγω όρο.
Ωστόσο, η ξαφνική "εμπλοκή" στις συμμαχίες της Α.Μεσογείου δημιουργεί ερωτηματικά για το άγνωστο παρασκήνιο. Η στάση του Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν κατά τη σύνοδο G20 ήταν ιδιαίτερα... φιλική, ενώ αμέσως μετά ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως "το ζήτημα των κυρώσεων για τους S-400 έχει λήξει".
Ήταν αυτό ένας εκφοβισμός από την Ουάσινγκτον ή οι συμμαχίες στην περιοχή αλλάζουν και πάλι και νέες συμφωνίες ετοιμάζονται υπογείως; Η ιστορία έχει δείξει πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και οι συσχετισμοί στην πιο "καυτή" περιοχή του πλανήτη αλλάζουν συνεχώς. Για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Η Επιτροπή Γερουσίας των ΗΠΑ για τις Εξωτερικές Σχέσεις, ψήφισε νομοσχέδιο πριν από λίγες μέρες, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παρεμπόδιση των ρωσικών πλοίων από τον ελλιμενισμό και τον ανεφοδιασμό σε λιμάνια της Κύπρου.
Παρά το αμερικανικό νομοσχέδιο (East Med Act) που θέλει το αντίθετο, η Κύπρος αρνείται να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση σε ρωσικά και σε άλλα πλοία, σε λιμάνια και υποδομές, παρά τις τροποποιήσεις των ΗΠΑ στο σχέδιο νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να αναγκάσει την Κύπρο να σταματήσει την παροχή των λιμενικών εγκαταστάσεων της σε ρωσικά ή άλλα πλοία», ανέφερε ο Αγγελίδης σε συνέντευξή του στο CYBC.
Σύμφωνα με το Sputnik, ο υπουργός τόνισε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
Ερωτηθείς πριν από λίγα 24ωρα, σχετικά με το νομοσχέδιο EastMed Act, ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο γερουσιαστών για το νομοσχέδιο, όπως είχε κατατεθεί στην αρχή, την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη λύπη του για τις τροπολογίες που έγιναν σε αυτό, οι οποίες «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε επιπλέον ότι ότι «μέχρι σήμερα παροχή προς οποιαδήποτε χώρα εγίνετο πάντοτε για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν θεωρώ ότι μπορεί να τίθενται ανάλογοι όροι ιδιαίτερα με μία χώρα, και μιλώ για την Αμερική, με την οποία επιδιώκουμε περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας».
Δυο γερουσιαστές των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενεντέζ και ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο, εισήγαγαν νομοσχέδιο που αλλάζει τη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο για να αντικατοπτρίζει τη μετατόπιση στην περιοχή.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο υποστηρίζει την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου για δεκαετίες, ενώ η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το σχέδιο νόμου με τροπολογίες που καλούν τις χώρες της περιοχής να αρνηθούν την είσοδο στα ρωσικά πλοία.