Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην ενεργειακή σκακιέρα. Την στιγμή που η Άγκυρα προκαλεί στη Κυπριακή ΑΟΖ, σκάει σαν βόμβα η συμφωνία της χώρας μας με τον ενεργειακό κολοσσό από τις ΗΠΑ.
Η συμφωνία έχει δύο αναγνώσεις. Αφενός πλέον μιλάμε για κοιτάσματα-μαμούθ στη περιοχή και αφετέρου θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ΑΟΖ.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Άγκυρα προφανώς δεν έκανε τυχαίες κινήσεις για ΑΟΖ με την Λιβύη. Αυτό που φοβόταν θα γίνει πλέον πραγματικότητα.
Έτσι λοιπόν, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία με τον αμερικάνικο κολοσσό Exxon Mobil για έρευνες σε οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Για τα οικόπεδα της Κρήτης ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Αντώνης Φώσκολος έχουν προχωρήσει σε σημαντικές δηλώσεις. Ο ομότιμος καθηγητής, είχε αποκαλύψει πριν ένα χρόνο, πως μόνο από μία περιοχή, μεταξύ Ρεθύμνου Χανίων, θα μπορούμε να παράγουμε 100 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, δηλαδή 1 εκατ. 800 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
Ομιλεί μόνο για μία συγκεκριμένη περιοχή, όχι για όλη την Κρήτη, έχει την σημασία του αυτό. Όπως είχε αναφέρει, η παραγωγή θα υπάρχει για 200 χρόνια, θα απασχολήσει 200.000 Ελληνες και θα τους αποφέρει 4.000 ευρώ το μήνα στις τσέπες τους.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός δημοσίως και αναμένεται να συζητηθεί. To βέβαιο είναι ότι για να φτάσει στο σημείο ο Πρωθυπουργός να κάνει λόγο για συμφωνία εντός της επόμενης βδομάδας, έχουν προηγηθεί συζητήσεις και διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο εδώ και αρκετό καιρό.
Η δήλωση του Πρωθυπουργού για την συμφωνία με την Exxon Mobil:
«Την επόμενη βδομάδα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή συμφωνίας, για έρευνα και αξιοποίηση των οικοπέδων νοτίως και δυτικά της Κρήτης, με μία μεγάλη εταιρία, την Exxon Mobil, γιατί συνεχίζουμε έναν σχεδιασμό ο οποίος είναι μακρόπνοος, έναν σχεδιασμό που δεν είναι στο πόδι, γιατί τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου και για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αποτέλεσμα σχεδίων χρόνων της εξωτερικής μας πολιτικής. Αποφέρουν καρπούς και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα».