Tουρκοκύπριοι πολίτες ή/και έποικοι, με την προστασία του κατοχικού στρατού και υπό την παρακολούθηση μόνο ανδρών την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προχώρησαν σε θέρισμα χωραφιών στην περιοχή της Δένιας που είχαν καλλιεργήσει Ελληνοκύπριοι, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος λέγοντας ότι ο ίδιος δέχθηκε αυτή την καταγγελία από τον κοινοτάρχη της Δένειας, μέλη του κοινοτικού συμβουλίου και ε/κ καλλιεργητές που έχουν υποστεί τις συνέπειες.
O κ. Σιζόπουλος είπε ότι ενημέρωσε στο περιθώριο του Εθνικού Συμβουλίου τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη για το περιστατικό, στους οποίους έδωσε και χάρτη με πληροφορίες και τα σημεία που έγιναν οι ενέργειες από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος. Ερωτηθείς πότε έγινε το επεισόδιο, απάντησε ότι συνέβη την περασμένη εβδομάδα.
Ο κ. Σιζόπουλος, μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, μίλησε για προκλητικές ενέργειες και συμπεριφορές από τον τουρκικό στρατό «για να επεκτείνουν την επίδραση και επιρροή τους στη νεκρή ζώνη σε βάρος των Ε/κ καλλιεργητών σε αυτή την περιοχή.
Ζήτησα και από τους δύο (ΥΠΕΞ και διαπραγματευτή) να λάβουν συγκεκριμένη πρωτοβουλία ώστε να προστατέψουν τους Ε/κ καλλιεργητές και την ίδια στιγμή να περιοριστεί κάθε προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος και των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων να επεκτείνουν την επιρροή τους εντός της νεκρής ζώνης, που αποτελεί έδαφος και τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως είχε αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν από λίγο καιρό, επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούνται στην Κύπρο με την ενίσχυση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων με αυτοκινούμενα πυροβόλα και κινήσεις κατάληψης ελληνικού εδάφους, δείγμα των σαφών προθέσεων τους.
Τέλη Φεβρουαρίου, περίπου εικοσιπέντε πάνοπλοι στρατιώτες του Αττίλα εμπόδισαν γεωργούς που μετέβησαν στην περιοχή του Αγίου Περνιακού, στα όρια του Κοινοτικού Συμβουλίου Δένειας, για να εκτελέσουν αγροτικές εργασίες στις καλλιέργειες τους. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες, οι στρατιώτες του κατοχικού καθεστώτος παρατάχθηκαν για να εμποδίσουν τους γεωργούς.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Eνημέρωση, ο Κοινοτάρχης Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου ανέφερε ότι για το περιστατικό ενημερώθηκαν σχετικά το Υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Το ζητούμενο είναι γιατί να προχωρούν οι Τούρκοι ενώ 45 χρόνια τώρα δεν έφευγαν από τα φυλάκια τους για να έρθουν στη νεκρή ζώνη. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το κάνουν συνεχώς, άσχετα αν δεν δημοσιοποιούνται όλα τα περιστατικά. Βγαίνουν από τα φυλάκια τους σε απόσταση 200-300 μέτρων και θέλουν να δείξουν ότι διεκδικούν νεκρή ζώνη με αυτή την κίνηση».
Το τουρκικό σχέδιο στην Κύπρο έχει απώτερο στόχο την νεκρή ζώνη. Δεν πρόκειται σαφώς για μερικά μέτρα, αλλά για 32 χλμ κυπριακού εδάφους το οποίο αποτελεί αυτό που
αναφέρει η ονομασία του «νεκρό έδαφος», και το οποίο όμως διεκδικούν οι Τούρκοι.