Μαζικές είναι οι ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου με ισραηλινές δυνάμεις σε γη και αέρα, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων.
Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στη Τουρκία, στήνοντας ταυτόχρονα ένα άτυπο κοινό αμυντικό δόγμα εν όψει εξελίξεων σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Το ετήσιο ραντεβού τους στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας δίνουν Κύπρος και Ισραήλ. Το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός Εθνική Φρουρά και Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συναντηθούν και πάλι στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν εγκαινιαστεί και πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥΠΑΜ στη Λευκωσία, από τις 20 μέχρι 29 Μαΐου 2019, θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.
Η άσκηση που φέρει την ονομασία Νικοκλής-Δαβίδ θα διεξαχθεί εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Από αέρος κατά την διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης αναμένεται να πετάξουν πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα του Ισραήλ ενώ από πλευράς Εθνικής Φρουράς στον αέρα αναμένεται να βρεθούν ελικόπτερα ενώ θα δοκιμασθούν και τα αντιαεροπορικά συστήματα.
Στο έδαφος ασκούμενα τμήματα και από τις δυο χώρες αναμένεται να εμπλακούν σε επιχειρησιακά σενάρια που έχουν εκπονηθεί. Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου παρουσίας του στο ΥΠΑΜ θα κάνει ένα απολογισμό του έργου που έχει επιτελεσθεί το διάστημα αυτό.
ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Την ίδια στιγμή, ενώπιον σοβαρών προβλημάτων βρίσκεται η Τουρκία όσον αφορά στις επιχειρήσεις που επιδιώκει να πραγματοποιήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία δεν έχει κατορθώσει να βρει εταιρείες που θα συνεργαστεί για τις γεωτρήσεις, καθώς από μόνη της δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο σε συμβολικό επίπεδο.
Η Άγκυρα έχει επιχειρήσει να προσεγγίσει μεγάλες διεθνείς εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία και δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εξορύξεις, πλην όμως οι απαντήσεις που έχει λάβει είναι αρνητικές και –από τις περισσότερες από αυτές- δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση.
Ταυτόχρονα, εντείνονται οι πληροφορίες ότι υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ των-ξένων- πληρωμάτων των σκαφών με τα οποία η Τουρκία επιδιώκει να επιχειρήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Τα ξένα πληρώματα φοβούνται τα διεθνή εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας και φέρονται να είναι απρόθυμα στην συμμετοχή τους στις εξορύξεις.