Για τους κινδύνους και τις πιέσεις που έρχονται προειδοποίησε τους Σέρβους, ο πρόεδρος της χώρας, Α. Βούτσιτς, υπενθυμίζοντας πως οι Αλβανοί του Κοσόβου δρουν παράνομα και πάντα κατά των Σέρβων και της Σερβίας.
Όπως ανέφερε, οι πιέσεις από ξένες δυνάμεις για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα αυξηθούν, ενώ σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία, η Σερβία θα βγει χαμένη. Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από το Κόσοβο βρίσκονται σε ισχύ - χωρίς πιθανότητα άρσης στο άμεσο μέλλον - ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βελιγράδι εξετάζει το ενδεχόμενο να ανταποδώσει με οικονομικά μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Σέρβος πρόεδρος, μιλώντας χθες βράδυ στη συνεδρίαση, σε διευρυμένη σύνθεση, της Εκτελεστικής και της Κεντρικής Επιτροπής του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου ηγείται, εκτίμησε ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν οι πιέσεις κατά της Σερβίας για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
«Οι πιέσεις θα γίνουν όλο και πιο σκληρές, θα ζητείται πλήρης ανεξαρτησία, χωρίς διαίρεση η οτιδήποτε άλλο που να ικανοποιεί και τη Σερβία», εκτίμησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Πρόσθεσε, δε, ότι πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε τις τελευταίες ημέρες, του ζητούν να κάνει κάποια υποχώρηση η Σερβία για να προκαλέσει την ευμένεια της Πρίστινας, ώστε να καταργήσει του δασμούς που επέβαλε, της τάξης του 100%, για τα σερβικά εμπορεύματα.
«Όταν, πριν λίγο καιρό, έλεγα ότι έχουμε την ευκαιρία για συμβιβασμό, κάποιοι με αποκαλούσαν προδότη. Ίσως τότε ήταν η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου. Σήμερα, κανένας πλέον δεν μας προσφέρει τον συμβιβασμό», επισήμανε ο Σέρβος πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση για το Κόσοβο, που συγκάλεσαν Γερμανία και Γαλλία και θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου, στο Βερολίνο, δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος.
«Το μόνο που περιμένω είναι να ζητηθεί νέος διάλογος, με άλλη μορφή, όπου σκοπός θα είναι να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου και οι Σέρβοι να μην λάβουν τίποτα. Θα μας ζητήσουν να μπούμε στον διάλογο με τους Αλβανούς χωρίς η Πρίστινα να καταργήσει τους δασμούς», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Σερβίας.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να ενδώσει και δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε διάλογο πριν από την άρση των δασμών, όσο ασφυκτικές κι αν είναι οι πιέσεις που θα τού ασκηθούν στο Βερολίνο.
Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει "τίποτα που οι Αλβανοί δεν έχουν κάνει εναντίον Σέρβων και Σερβίας" - και εξήγησε: "Δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους από τη συμφωνία των Βρυξελλών, συμπεριλαμβανομένου του βασικού σημείου για τη δημιουργία της κοινότητας Σερβικών Δήμων (ZSO), επιβάλλοντας φόρους σε αντίθεση με όλους τους διεθνείς νόμους, περνόντας μια πλατφόρμα κατά των διαπραγματεύσεων που αποσκοπούσαν στην ταπείνωση και την καταστροφή, εισήγαγαν έναν στρατό αντίθετο ακόμη και με το δικό τους σύνταγμα και τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ", κατέληξε.