Ενέργεια

Παίρνουν "φωτιά" τα γεωτρύπανα: Έπεσαν υπογραφές για «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» - Έρχονται και συμβάσεις για Κρήτη

Νέα εποχή για την ενέργεια στην Ελλάδα, με την επίσημη υπογραφή συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων σε ελληνικό έδαφος. Στο προσεχές μέλλον αναμένονται και οι συμβάσεις για τους στόχους νοτίως της Κρήτης, οι οποίοι αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι στην ευρύτερη περιοχή.

Υπεγράφησαν και επίσηµα οι συµβάσεις παραχώρησης για έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη, και τους εκπροσώπους των εταιρειών-κοινοπραξιών που είναι πλέον οι παραχωρησιούχοι.

Τα δικαιώµατα στο «Ιόνιο» αναλαµβάνει η κοινοπραξία της ισπανικής Repsol µε τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ το «Μπλοκ 10» αναλαµβάνουν από µόνα τους τα ΕΛΠΕ.

Σύµφωνα µε τον υπουργό, οι δυο αυτές συµβάσεις και οι επόµενες δύο που αφορούν τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες θα έρθουν για υπογραφή πριν από το καλοκαίρι, κλείνουν έναν µεγάλο κύκλο παραχωρήσεων, οι οποίες αποτελούν µέρος των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα αντιµετωπίζεται µετά τις τελευταίες ανακαλύψεις κοιτασµάτων και τις πρωτοβουλίες για τον αγωγό EastMed µε αναβαθµισµένο ρόλο» σηµείωσε ο κ. Σταθάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι, αν ξεκινήσουν οι έρευνες τον επόµενο χρόνο στις παραχωρηµένες ήδη περιοχές, τότε σε διάστηµα 2 έως 4 ετών θα έχουµε την πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασµάτων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός, αναφέρθηκε στις κινήσεις της εταιρείας να προσελκύσει µεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις ως εταίρους όπως οι Total, ExxonMobil, Repsol και Edison. Τα ΕΛΠΕ, σύµφωνα µε τον ίδιο, όταν υπογραφούν και οι συµβάσεις της Κρήτης, θα έχουν τις εννιά από τις δώδεκα παραχωρήσεις εν λειτουργία στην Ελλάδα.

∆ιαβεβαίωσε, δε, ότι ο όµιλος µε συνεργασίες τόσο µε ελληνικές όσο και µε ξένες εταιρείες έχει αναδείξει ως προτεραιότητα τα ζητήµατα της περιβαλλοντικής προστασίας. Η αναφορά αυτή έχει τη σηµασία της, δεδοµένου ότι έξω από το κτίριο του ΥΠΕΝ υπήρχε την ίδια ώρα συγκέντρωση λίγων οικολόγων-ακτιβιστών που αντιτίθενται συνολικά, για περιβαλλοντικούς λόγους, στην εµπλοκή της χώρας µας στην εκµετάλλευση υδρογονανθράκων.

Χερσαίες περιοχές

Στο έργο της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (Ε∆ΕΥ) αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, Γιάννης Μπασιάς, επισηµαίνοντας παράλληλα πως επόµενος στόχος είναι η ενασχόληση µε τις χερσαίες περιοχές, αναφέροντας την περιοχή των Γρεβενών ως εκείνη που θα µπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία περαιτέρω ενασχόλησης µε τα πιθανά χερσαία κοιτάσµατα της χώρας.

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασµού των Ελληνικών Πετρελαίων, Γιώργος Αλεξόπουλος, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας µας, η οποία όπως είπε είναι µία καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηµατικών οµίλων.

Υπογράµµισε επίσης την απόφαση του οµίλου να επενδύσει στην έρευνα και εκµετάλλευση υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Repsol, Mikel Erquiaga, σηµείωσε ότι το σηµερινό είναι το τρίτο συµβόλαιο που υπογράφει η εταιρεία στη χώρα µας ύστερα από µία µεγάλη διαδροµή που ξεκίνησε το 2015.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ