Η πολυαναμενόμενη μικρού μήκους ταινία, φόρος τιμής στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, με τίτλο Genocide – A true story έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην κινηματογραφική αίθουσα του παιδικού μουσείου Stepping Stones Museum (303 West Ave, Norwalk, CT 06850, Ηνωμένες Πολιτείες). «Πρόκειται για μια ταινία που σκοπό έχει να ενημερώσει και να αφυπνίσει το κοινό για τη Γενοκτονία των Ποντίων» ανέφερε στο pontos-news.gr η δημιουργός της ταινίας, εκπαιδευτικός και δραστήριο μέλος της Ποντιακής Κοινότητας Νόργουοκ «Ο Πόντος», Βασιλική Τσανακτσίδου.
Την ταινία παρουσίασε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
«Δεν είμαι ιστορικός, δεν είμαι ηθοποιός, δεν είμαι σεναριογράφος. Είμαι απλώς η εγγονή της γιαγιάς μου, και θα μπορούσα να είμαι η εγγονή όλων εκείνων των γυναικών που ο Κεμάλ δεν τους επέτρεψε να ζήσουν και να αποκτήσουν εγγονές. Ήταν Γενοκτονία. Μια Γενοκτονία που για χρόνια αποσιωπήθηκε από αυτούς που την διέπραξαν αλλά και από αυτούς που γνώριζαν αλλά σιωπούσαν. Μια Γενοκτονία της οποίας τα θύματα θρηνήσαμε και κλάψαμε για 100 χρόνια εμείς οι απόγονοί τους. Φτάνουν τα δάκρυα, είναι καιρός να απαιτήσουμε αυτό που χρωστάμε στα θύματα: αναγνώριση και μια συγγνώμη» τόνισε στο pontos-news.gr η Β. Τσανακτσίδου αναφερόμενη στο τι την ώθησε να φτιάξει την ταινία αυτή.(Βίντεο: REC Productions)
«Μεγάλωσα με τη γιαγιά μου, η οποία σε όλη της της ζωή όπως και οι άλλες γυναίκες στην ηλικία της σχεδόν κάθε μέρα πήγαινε σε μια γωνιά του σπιτιού ή της αυλής και μοιρολογούσε, και όταν της έλεγα “γιαγιά γιατί μοιρολογάς αφού κί απόθανε κάνεις”, μου έλεγε: “πούλλι μ’, εμείς μπορεί να ήρθαμε κυνηγημένοι εδώ, αλλά αφήσαμε πίσω μας χιλιάδες άθαφτους νεκρούς που ξεψύχησαν στους κρύους δρόμους της Ανατολής χωρίς μια προσευχή, χωρίς ένα κεράκι, χωρίς να τους κλείσει τα μάτια κάποιος αγαπημένος τους. Εγώ πούλλι μ’ εκείνους μοιρολογώ”. Αυτή η ταινία μικρού μήκους λοιπόν είναι το δικό μου κεράκι στη μνήμη εκείνων των ξεχασμένων νεκρών των δρόμων της Ανατολής. Είναι ένα κεράκι στη μνήμη τους και μια υπόσχεση ότι δεν θα σιωπήσω. 100 χρόνια σιωπής είναι πολλά», εξομολογείται η Β. Τσανακτσίδου.
Πριν από την προβολή πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτικό δρώμενο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Μικρά παιδιά γεννημένα και μεγαλωμένα στην Αμερική, 100 χρόνια μετά παρουσίασαν τον Πόντο ως πατρίδα τους» συμπληρώνει η δημιουργός.
Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Δημήτρης Μολοχίδης, καθώς και δήμαρχοι και βουλευτές της περιοχής.