Οι στρατιωτικές δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, το οποίο απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και βρίσκεται στα νότια προάστιά της.
Νωρίτερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σας είχε αναφέρει ότι η επίθεση ήταν θέμα ωρών. Ο στρατηγός, μαζί με Ρωσούς κομάντος, αιχμαλώτισε επίσης δεκάδες τζιχαντιστές.
Η κατάληψη του αεροδρομίου έγινε μετά από διαταγή του Χάφταρ προς τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ή ΛΕΣ (της κύριας στρατιωτικής δύναμης στο ανατολικό τμήμα της χώρας) να προελάσουν στην Τρίπολη, στην οποία εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.
Την ανακοίνωση της κατάληψης του αερολιμένα πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, Άχμεντ Μισμάρι, ο οποίος τόνισε επίσης, ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ ελέγχουν επίσης την Ταρχούνα και την Αζιζίγια, δύο μικρές πόλεις κοντά στην Τρίπολη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μισμάρι, πέντε άνδρες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης για τον έλεγχο του αεροδρομίου.
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν πάρει θέση σε ένα σημείο σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από τη λιβυκή πρωτεύουσα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, έχοντας στήσει οδοφράγματα. Από την άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων βρίσκονται διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίες έχουν ανακοινώσει πως θα σταματήσουν οποιαδήποτε επιθετική δραστηριότητα από πλευράς του ΛΕΣ.
Η εντολή του Χαφτάρ έλαβε χώρα ενώ στην Τρίπολη βρισκόταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πραγματοποίησε έκκληση για επικράτηση της ηρεμίας και της ειρήνης. Σε αντίστοιχες εκκλήσεις προχώρησαν και ορισμένες χώρες της ΕΕ, καθώς και οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η επισφαλής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Λιβύη από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, δημιουργεί ανησυχίες για νέα κλιμάκωση της έντασης και της βίας ανάμεσα στους δύο πόλους εξουσίας της αφρικανικής χώρας, η οποία ταλαιπωρείται από πολύπλευρες συγκρούσεις και έριδες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.