Κόσμος

Στην «εντατική» η τουρκική οικονομία: Ολοταχώς προς κατάρρευση - Ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού

Δύσκολη η κατάσταση στην τουρκική οικονομία, η οποία βιώνει πλέον τις δραματικές στιγμές του καλοκαιριού. Η Δύση δεν συγχωρεί τα παιχνίδια του Τούρκου προέδρου και βάζει στην εντατική την τουρκική οικονομία.

Σε περιβάλλον ισχυρών πιέσεων εξακολουθεί να βρίσκεται η τουρκική λίρα που την περασμένη Παρασκευή υποχώρησε 5% έναντι του δολαρίου σημειώνοντας τη χειρότερη τιμή της από τον περασμένο Αύγουστο. Σήμερα σημειώνει απώλειες της τάξης του 2%, ενώ οι τουρκικές αρχές φέρεται να έχουν δώσει εντολή να περιοριστεί η ρευστότητα του νομίσματος «για να αποφευχθούν κερδοσκοπικές επιθέσεις».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο τέσσερις τραπεζίτες με γνώση επί των συναλλαγών, η Τουρκία έχει καταστήσει αδύνατο για τους ξένους επενδυτές να πουλήσουν το νόμισμά τους, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα, ραγδαία υποτίμηση της λίρας που τον περασμένο χρόνο απώλεσε περίπου το 30% της αξίας της.

Στο ίδιο πρακτορείο σημειώνεται ότι διεθνείς επενδυτές εκτιμούν ότι οι τουρκικές αρχές κινούνται με σκοπό να αυξήσουν το κόστος δανεισμού λίρας, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο να υπάρξει κερδοσκοπικός στοιχηματίσει κανείς κατά του νομίσματος.

Αντίστοιχες πληροφορίες μετέφεραν νωρίτερα πηγές προς το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει εντολές προς τις τράπεζες να περιορίσουν τη ρευστότητα του νομίσματος τουλάχιστον έως τις εκλογές.

«Οι τουρκικές τράπεζες έχουν διαταχθεί να μην δανείζουν ούτε μία λίρα σε ξένα αντισυμβαλλόμενα μέρη», σημειώνει μιλώντας στους Financial Times, αναλυτής με έδρα του το Λονδίνο, ενώ τραπεζίτες σημειώνουν στο Bloomberg ότι «τα ξένα funds δεν μπορούν να εκτελέσουν συναλλαγές καθώς δεν μπορούν να βρουν αντισυμβαλλόμενα μέρη».

Σύμφωνα με τους Financial Times, το κόστος δανεισμού της τουρκικής λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) εκτινάχθηκε την Τετάρτη, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.

Ειδικότερα, το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι επενδυτές για να ανταλλάξουν συνάλλαγμα με λίρες εκτοξεύτηκε στο 700%.
Την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης για τον κίνδυνο πτώχευσης εκτοξεύτηκε καθώς οι traders εγκαταλείπουν μαζικά τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Ανησυχητική επίσης για την πρόσληψη του στάτους της τουρκικής οικονομίας από του ξένους επενδυτές είναι το γεγονός ότι τα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (Credit Default Swaps) σκαρφάλωσαν 40 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο.

Πάντως ο επικεφαλής του τουρκικού συνδέσμου τραπεζών σε δηλώσεις του στο Reuters διέψευσε ότι στις τουρκικές τράπεζες έχει δοθεί εντολή να περιορίσουν τη ρευστότητα της λίρας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Χουσεϊν Αϊντίν είπε ότι ο λόγος πίσω από την άνοδο του κόστους δανεισμού της λίρας οφείλεται στην αναγκαία στάση που έχει υιοθετήσει η Τουρκία έναντι κερδοσκοπικών επιθέσεων στο νόμισμά της.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αποφάσεις των τραπεζών για τη ρευστότητα είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ