Οπλικά συστήματα

Το Ελληνικό "αντίδοτο" στα Τουρκικά UAV: Στην τελική φάση μπαίνει το UCAV nEUROn - Το όπλο-"φονιάς" που θα αλλάξει τα δεδομένα

 Οι ελληνικές ΕΔ ετοιμάζουν την δική τους ηχηρή απάντησή τους στους Τούρκους, μετά την θρασύτατη παρουσία τουρκικού UAV μαζί με  F-16.

Προτεραιότητα πλέον για την ελληνική στρατιωτική ηγεσία είναι η αγορά επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV, και η εκδίωξη των τουρκικών από τις περιοχές του Αιγαίου, στο οποίο αναμένεται να έχουμε εξελίξεις από τουρκικής πλευράς, παρά τις χθεσινές συναντήσεις του Έλληνα και Τούρκου ΥΠΕΞ, που ένας θεός ξέρει τι ζήτησαν και πάλι οι νεο-οθωμανοί.

Είναι γνωστό ότι κάτω από άκρα μυστικότητα στην Γαλλία εδώ και τρεις μήνες ετοιμάζεται ένα πρωτότυπο UCAV nEUROn, με σκοπό την μαζική παραγωγή του για τις χώρες που συνεισφέρουν στην κατασκευή του (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), σκορπίζοντας αισιοδοξία  στην ελληνική ΠΑ, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πλέον εκτός των τουρκικών F-16, και τα τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα, κάτι που είδαμε εχθές πάνω από το Αιγαίο με σχηματισμό COMAO ( 6 Α/ΦΗ F-16 1 CV-235- 1UAV).

Οι πληροφορίες που έρχονται αναφέρουν ότι το όλο σχέδιο ευρίσκεται στην τελική φάση, και σε εύλογο χρονικό διάστημα (μέχρι το καλοκαίρι) θα έχουμε άκρως ευχάριστα νέα, τα οποία θα βοηθήσουν την Ελλάδα αφάνταστα στο τεράστιο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Πρόκειται για μια τεράστια ελπίδα της Ελλάδας στο τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με το σχέδιο nEUROn, στο οποίο συμμετέχει και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (κατά 10%),  για την κατασκευή ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού UCAV.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε συμπεριλάβει το UCAV με το σχέδιο απόκτησης 150 μονάδων μέχρι το 2025. 

Στην βασική του έκδοση θα μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 4 βόμβες JDAM και είναι πρακτικά μη εντοπίσιμο από αισθητήρες και ραντάρ λόγω των χαρακτηριστικών STEALTH.

Δηλαδή η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με εμάς σε περίπτωση σύρραξης. Ούτε αυτή διαθέτει ακόμη αεράμυνα που να εντοπίζει stealth UCAV.

Μέχρι το 2020 το αόρατο αεροσκάφος «ρομπότ» θα μπορεί προσβάλει στόχους επιφανείας απόλυτα αόρατο από τα ραντάρ και λόγω του μικρού μεγέθους, με τέσσερις εσωτερικά μεταφερόμενες βόμβες JDAM των 1.000 lb σε αποστάσεις από 800-1000 χλμ.

Το UCAV nEUROn αναπτύχθηκε με εθνική χρηματοδότηση των χωρών Γαλλίας, Σουηδίας, Ισπανίας, Ελβετίας, Ιταλίας και της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα ιπτάμενο το υπέρ-όπλο φονιά με χαμηλή παρατηρησιμότητα και τεράστιες δυνατότητες ενάντια στον στόλο των τουρκικών UCAV που τώρα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία με σκοπό να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα με απόκτηση ικανού αριθμού  UCAV της εμβέλειας ενός nEUROn θα φέρει τα πάνω κάτω στο ελληνικό Αρχιπέλαγος ακόμα και στην περίπτωση απόκτησης από την Τουρκία αεροσκαφών F-35.

Το αερόχημα σίγουρα θα είναι πολύ ανώτερο τεχνολογικά από όλα τα σημερινά τουρκικά επιθετικά μη επανδρωμένα οχήματα που μας "μοστράρει" πυκνά συχνά ο τουρκικός τύπος, γράφοντας για τα επιτεύγματα της τουρκικής  αμυντικής βιομηχανίας.

Ένα τέτοιο επιθετικό μη επανδρωμένο όχημα με ικανότητες μεγάλης  διείσδυσης και απαρατήρητης σχεδόν δράσης σε εχθρικό έδαφος μπορεί να διασυνδεθεί και με μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς.

Αυτό μεταφράζεται στο ότι μια μοίρα από nEUROn θα δύναται, εφόσον περατωθούν οι δοκιμές και βγει ένα τελικό μοντέλο, να υλοποιεί πολεμικές αποστολές σε απόλυτη «συνεργασία» με μαχητικά F-16V που θα αποκτήσει η ΠΑ σε κάποιο χρονικό διάστημα.

Το UCAV αυτό δύναται να προσφέρει για παράδειγμα, εκτός της έγκαιρης πληροφόρησης κινούμενο 200 χιλιόμετρα μπροστά από τα υπόλοιπα ελληνικά F-16V, και την στοχοποίηση εγκαταστάσεων κτυπώντας με πυραύλους που θα μεταφέρει, αλλά και οποιονδήποτε χερσαίο ή θαλάσσιο στόχο, εμφανιζόμενο στην κυριολεξία από το πουθενά χωρίς κανένα ανθρώπινο κόστος.

Το nEUROn θα μπορεί να μεταφέρει ένα μικρό αριθμό θανατηφόρων πυραύλων πολύ βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος σχεδόν αθέατο λόγω των STEALTH χαρακτηριστικών του, υλοποιώντας αποστολές αδιανόητες στα υπόλοιπα επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επίσης αεροσκάφη αυτού του τύπου υλοποιούν απίστευτους ελιγμούς, ταχύτητες, και πτήσεις που είναι αδιανόητες σήμερα, αποτελώντας το όπλο του μέλλοντος.

Την ίδια ώρα, στο Αιγαίο η Τουρκία προκαλεί µε αιχµή ένα «σµήνος» από άλλα, πολύ µικρότερα και φθηνότερα, πλην όµως οπλισµένα µε υπερσύγχρονες κάµερες και πυραύλους µη επανδρωµένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής.

Σύµφωνα, µάλιστα, µε την τουρκική ηγεσία, αυτά τα drones έχουν «αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στο Αιγαίο» σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Τουρκικός τύπος εκθειάζει κατά καιρούς τα UAV αναφέροντας ότι «η χρήση µη επανδρωµένων αεροσκαφών από το τουρκικό πολεµικό ναυτικό άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο».

«Το πολεµικό ναυτικό, το οποίο ελέγχει το Αιγαίο, ενίσχυσε τη δύναµή του στην περιοχή µε τη χρήση µη επανδρωµένων αεροσκαφών» αναφέρει παλαιότερο τουρκικό  δηµοσίευµα, η συντάκτρια του οποίου κατηγορεί την Ελλάδα ότι «έχει παραβιάσει πολλές φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο µε µη επανδρωµένα αεροσκάφη τύπου “Heron”», τα οποία έχει νοικιάσει από το Ισραήλ.

∆ιόλου τυχαία το επίµαχο δηµοσίευµα ήρθε να συνδυαστεί χρονικά µε την αεροναυτική στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (27 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου), στην οποία πήραν µέρος και µη επανδρωµένα αεροσκάφη (ΜΕΑ ή UAV εκ του «Unmanned Aerial Vehicle»).

Η Τουρκία έχει σήµερα στην επιχειρησιακή της διάθεση περίπου 75 µη επανδρωµένα αεροσκάφη, άλλα από τα οποία είναι τύπου «Bayraktar» και άλλου τύπου «ANKA», όπως σηµειώνει µιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο διεθνολόγος Νικόλαος Παούνης, ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ).

Κατασκευάζονται στην Τουρκία, τα µεν «Bayraktar» από την ιδιωτική εταιρεία Baykar Makina, που «τυχαίνει» να ανήκει στον γαµπρό του προέδρου Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, τα δε «ANKA» από την κρατική Turkish Aerospace Industries (ΤΑΙ ή TUSAŞ). Αµφότερα φέρουν ή δύνανται να φέρουν πυραύλους, ενώ ειδικά τα «Bayraktar», που είναι περισσότερα σε αριθµό (52 από τα οποία τα 34 ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάµεις, τα 12 στη στρατοχωροφυλακή/Jandarma και τα 6 στην αστυνοµία), έχουν δοκιµαστεί και σε συνθήκες πολέµου, κατά των Κούρδων στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας.

Παράλληλα η γείτων αναπτύσσει άλλους τέσσερις τύπους µη επανδρωµένων αεροσκαφών: το «Akinci», που προσοµοιάζει σε τακτικό µαχητικό, τα «Alpagu», «Kargu» και «Dogan», που προορίζονται να αυτοκαταστρέφονται πάνω στο στόχο ωσάν καµικάζι, το «Vestel Karayel», που πραγµατοποιεί αποστολές επιτήρησης/αναγνώρισης, και UAV ηλεκτρονικού πολέµου.

Στο Αιγαίο, µη επανδρωµένα αεροσκάφη της Τουρκίας, άλλα από φρεγάτες και άλλα από χερσαίες «βάσεις», έχουν προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, πετώντας σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από πλοία του ελληνικού Πολεµικού Ναυτικού.

Η Αγκυρα κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύει παγιωµένες γκρίζες διεκδικήσεις και πρακτικές αµφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωµάτων, κατά τρόπο όµως «ανέξοδο», χωρίς να ρισκάρει ανθρώπινες απώλειες ή λάθη.

Η απάντηση όμως της Ελλάδας πρέπει και θα είναι τρομερή για τον απλούστατο λόγο ότι τα πολεμικά επεισόδια και οι συγκρούσεις πλέον, θα υλοποιούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από μη επανδρωμένα εναέρια, χερσαία και θαλάσσια συστήματα, και για αυτό δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω τεχνολογικά σε καμία περίπτωση διότι αλλιώς χαθήκαμε. 

https://youtu.be/HUbq7emGtW4?t=10

https://youtu.be/WZ3pPs8E9hM?t=42

https://youtu.be/K4T9z5XMQlg?t=1

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ