Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, σε όρους ιδιοκτησίας!
Χάρη στην ευνοϊκή γεωγραφική θέση και το ήπιο κλίμα της, η χώρα μας συνεχίζει να εξάγει...
Αγαθά από 197 χώρες εισάγει η Ελλάδα, ενώ εξάγει πλούσια ποικιλία προϊόντων σε 228 κράτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που υποδεικνύουν αύξηση των εισαγωγών κατά 9,5% το 2018 και αύξηση εξαγωγών κατά 15,7%.
Από την αρχαιότητα ήδη, το εμπόριο -ένας πολύ σημαντικός δείκτης της ευημερίας μιας χώρας- ήταν μια από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες των Ελλήνων. Χάρη στην ευνοϊκή γεωγραφική θέση και το ήπιο κλίμα της, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παραγωγός που εξάγει σε όλο τον κόσμο, αλλά και ένας πολύ δραστήριος εισαγωγέας.
Η Ελλάδα είναι επίσης η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, σε όρους ιδιοκτησίας, γεγονός που ευνοεί ιδιαίτερα το εμπόριο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η χώρα μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία –ως ενιαία αγορά– αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίως, καθώς και τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για περίπου 80 χώρες. Πάνω από το 30% των αγαθών που διοχετεύονται στο εμπόριο προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περίπου τα μισά από τα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άλλα μισά από τον υπόλοιπο κόσμο (51% και 49% αντίστοιχα) και αντίστοιχη είναι και η αναλογία των εξαγωγών (53% και 47% αντίστοιχα), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ποια προϊόντα όμως είναι οι πρωταθλητές σε κάθε κατηγορία;
Μπορεί η Ελλάδα να παράγει πλούσια ποικιλία αγαθών, αλλά δεν παύει να έχει την ανάγκη εισαγωγής πολλών πρώτων υλών και προϊόντων. Εισάγουμε περισσότερα από 50 προϊόντα απ' όλο τον κόσμο από 197 διαφορετικές χώρες (ακόμη και από απίθανα μέρη όπως οι Βερμούδες και το Ναούρου της Μικρονησίας), με πρώτη κατηγορία τα καύσιμα και πετρελαιοειδή.
Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 ανήλθε στο ποσό των 55.129,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε αξία συναλλαγών, οι 10 κατηγορίες αγαθών που εισάγουμε στην Ελλάδα είναι οι εξής:
1. Ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά και συναφή
2. Μηχανήματα και υλικό μεταφορών
3. Χημικά προϊόντα και συναφή
4. Βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη
5. Διάφορα βιομηχανικά είδη
6. Τρόφιμα και ζώα ζωντανά
7. Πρώτες ύλες μη εδώδιμες, εκτός από καύσιμα
8. Ποτά & καπνός
9. Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης
10. Είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες
Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό ελιάς στον κόσμο, ακολουθώντας την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ είναι τέταρτη κατά σειρά στην εξαγωγή της, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ωστόσο, δεν είναι αυτό το πρώτο σε αξία προϊόν που εξάγει. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται κατά σειρά τα προϊόντα πετρελαίου, το αργίλιο, τα φάρμακα, ενώ ακολουθούν τα φρούτα/καρποί, τα έλαια/λίπη (φυτικά) και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 ανήλθε στο ποσό των 33.417,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Σε αξία συναλλαγών, οι 10 κατηγορίες αγαθών που εξάγουμε ως χώρα είναι οι εξής:
1. Ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά και συναφή
2. Βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη
3. Τρόφιμα και ζώα ζωντανά
4. Χημικά προϊόντα και συναφή
5. Μηχανήματα και υλικό μεταφορών
6. Διάφορα βιομηχανικά είδη
7. Πρώτες ύλες μη εδώδιμες, εκτός από καύσιμα
8. Ποτά και καπνός
9. Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης
10. Είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες
Δείτε τις εικόνες