(upd 10:08) Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν οι νεκροί έχουν φτάσει τους 49, ενώ οι τραυματίες είναι 20. Αναλυτικότερα στο τζαμί στο Αλ Νουρ οι νεκροί είναι 30 και σε αυτό στο Λίτγουντ 10.
(upd 08:32) Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε πριν από λίγο ότι οι νεκροί από τις επιθέσεις στα δύο τεμένη ανέρχονται σε 40. Συγκεκριμένα η Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι στο ένα τέμενος σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και στο άλλο 30.
Αρχικό
Τρόμος τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας (15.03.2019), στη Νέα Ζηλανδία. Δυο ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πιστών σε δυο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής, προσωρινό, απολογισμό. Ο ένας από τους ενόπλους έχει συλληφθεί αλλά ακόμα δεν είναι σαφές πόσοι ήταν συνολικά οι δράστες της επίθεσης.
Άμεσα σήμανε συναγερμός και η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και από τους πιστούς να αποφύγουν τα τεμένη. Υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή είναι μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ο ένας από τους δράστες φέρεται να μετέδιδε μέσω Facebook την επίθεση.
Έδειξε μεσω live streaming τις αρρωστημένες του πράξεις, με πολλούς χρήστες του Twitter να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για το βίντεο.
Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας που βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και φτάνει στην είσοδο του τζαμιού.
Η New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα του ενός εκ των δραστών είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant). Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Τάραντ είναι 28 ετών και είναι Αυστραλός.
Ο Τάραντ σε λογαριασμό του στο Twitter που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες και μια γυναίκα. Το site Stuff, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται σε «δεκάδες», πιθανόν «έως και σε 30». Τουλάχιστον 40 με 50 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Η αστυνομία κάνει λόγο για «πολλούς νεκρούς». Οι πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Όλα τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα στα τζαμιά ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.
Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.
Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.
Μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.
Την ώρα της επίθεσης στο τζαμί βρισκόταν η ομάδα κρίκετ του Μπαγκλαντές με παίχτες να μιλούν για «τρομακτική εμπειρία» και για το πόσο τυχεροί ήταν που γλίτωσαν.
Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.
Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.
Μια «από τις πιο σκοτεινές μέρες» στην ιστορία μας, λέει η πρωθυπουργός της χώρας
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η χώρα της βιώνει σήμερα μια «από τις πιο σκοτεινές της μέρες» μετά τις επιθέσεις ενόπλων «χωρίς προηγούμενο» σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς.
«Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο», τόνισε η Αρντέρν σε διάγγελμά της προς τους πολίτες, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε μια σύλληψη, αλλά αναζητεί ακόμη άλλους υπόπτους για τις επιθέσεις.
Η αστυνομία έκανε λόγο νωρίτερα για «πολλούς νεκρούς», χωρίς να δώσει πιο σαφείς πληροφορίες.
Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και μεταδίδουν πως ο τελικός απολογισμός μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 30, κάτι που δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.
«Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες, ή ακόμη και πρόσφυγες», τόνισε η Τζασίντα Αρντέρν στο διάγγελμά της. «Διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας», συμπλήρωσε.
Η ίδια προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να βρίσκονται σε «ασφαλές περιβάλλον».
«Δεν υπάρχει καμία θέση για πράξεις βίας τόσο ακραίες και χωρίς προηγούμενο» στη χώρα, επέμεινε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. «Οι σκέψεις μου, κι είμαι βέβαιη κι αυτές όλων των νεοζηλανδών, είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.