Στάζει μίσος στην Τουρκία κατά του Ισραήλ, λόγω των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων. Η Άγκυρα έχει χάσει το παιχνίδι, διότι πλέον στην εξίσωση όλων όσων συμβαίνουν στην Α. Μεσόγειο μπαίνουν και οι ΗΠΑ.
Η τριμερής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στο Τελ Αβίβ έχει πυροδοτήσει σενάρια τρόμου και οργής στην Άγκυρα, διότι οι Τούρκοι βλέπουν ξεκάθαρα την περικύκλωση τους από τις χώρες αυτές και το ΝΑΤΟ.
Το νέο σε αυτήν την συνάντηση είναι ότι θα υπάρχει και «τέταρτη καρέκλα» στην οποία θα κάθεται Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος εκτελώντας εντολές της Ουάσιγκτον θα κάνει κατανοητή την παρουσία των ΗΠΑ στα σχέδια που αφορούν τον αγωγό East Med, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την ασφάλεια του αγωγού σε όλη την διαδρομή του προς την Ευρώπη.
Έτσι λοιπόν, η παρουσία Πομπέο, αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή.
Άλλωστε οι ΗΠΑ το έχουν δηλώσει ότι θα προστατεύουν τα συμφέροντα του Ισραήλ με κάθε κόστος ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Η Τουρκία παρά τις προκλήσεις και τις εξαγγελίες βρίσκεται εκτός όλων των γεωπολιτικών συσχετισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στης ασφάλειας.
Οι απειλές και οι προκλήσεις του σουλτάνου Ερντογάν, έχουν συσπειρώσει Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο σε ένα άξονα ο οποίος είναι αντίθετος στις τουρκικές επιδιώξεις.
Ο άξονας αυτός όμως μετατρέπεται, ακριβώς λόγω αυτών των συμφερόντων, ταχύτατα σε στρατιωτική συμμαχία η οποία στρέφεται σαφώς κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και της παρουσίας του τουρκικού στόλου στην Α.Μεσόγειο.
Το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει προσανατολιστεί στο να διασφαλίσει τα ενεργειακά σχέδια του στην Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό το επόμενο διάστημα θα δούμε πράγματα και θαύματα, με σκοπό την απρόσκοπτη εργασία ειδικά των ενεργειακών κολοσσών που θα εργάζονται στην περιοχή διακυβέυοντας τρις δολάρια, διότι αυτή είναι η ουσία.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν θετικά την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και ενδιαφέρονται για αυτήν, κρίνοντας ότι οι τρεις χώρες αποτελούν εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, σε βαθμό που οι ίδιες οι ΗΠΑ να θέλουν και με τη δική τους παρουσία να ενισχύσουν αυτό το σχήμα. Τα παραπάνω δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον της Αμερικής εστιάζεται στην ασφάλεια της περιοχής. Αμερικανικές δυνάμεις θα ασχοληθούν με θέματα ενέργειας και τρομοκρατίας και θα δημιουργήσουν το ανάχωμα σε όσους σχεδιάζουν επιθέσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιζητούν να γίνουν οι ίδιες μέρος της εξίσωσης ασφάλειας που αναπτύσσεται στον γεωπολιτικό χώρο μας, και πως αυτό δείχνει την αξιοπιστία της δυναμικής ασφάλειας και σταθερότητας μέσα από συνεργασίες, την οποία αναπτύσσει η Κύπρος, απέναντι σε πηγές και συμπεριφορές έντασης και αποσταθεροποίησης,.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου στο Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο κ. Προδρόμου είπε πως στο πλαίσιο της συνόδου θα γίνει συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών “και με αυτό τον τρόπο έχουμε ουσιαστικά και μια τετραμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ.
Έτσι αναβαθμίζεται και η προηγούμενη τετραμερής που είχε γίνει στο Μπερ Σεβά τον περασμένο Δεκέμβριο”, σημείωσε. Υπενθυμίζεται πως στην Τριμερή στην Μπερ Σεβά εκπροσωπήθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δια του Πρέσβη τους στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.
Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ εξελίσσεται διαρκώς και δίνει αποτελέσματα. Η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας, επιχειρηματικότητας κ.ο.κ. προωθείται με βάση τις συμφωνίες που έχουν προκύψει και το γενικό πλαίσιο της Τριμερούς, ανέφερε.
Υπογράμμισε ακόμη πως είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιζητούν να γίνουν οι ίδιες μέρος της εξίσωσης ασφάλειας που αναπτύσσεται στον γεωπολιτικό χώρο μας. Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή αυτό αντικατοπτρίζει τη σύγκλιση συμφερόντων που υπάρχει στις θάλασσές μας ως προς τα ενεργειακά, η κίνηση αυτή των ΗΠΑ δείχνει την αξιοπιστία της δυναμικής ασφάλειας και σταθερότητας μέσα από συνεργασίες, την οποία αναπτύσσει η χώρα μας, απέναντι σε πηγές και συμπεριφορές έντασης και αποσταθεροποίησης, επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Η Τουρκία κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για «κατάφωρο ρατσισμό», μετά τη δήλωση του τελευταίου ότι το Ισραήλ δεν είναι το κράτος-έθνος όλων των πολιτών, αλλά «μόνο του εβραϊκού λαού». «Καταδικάζω τον κατάφωρο ρατσισμό και τη διάκριση», έγραψε στο Twitter ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Πάνω από 1,6 εκατομμύρια Άραβες μουσουλμάνοι ζουν στο Ισραήλ. Οι δυτικές κυβερνήσεις θα αντιδράσουν ή θα τηρήσουν σιωπή για ακόμη μια φορά τελώντας υπό πίεση;» πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου επανέλαβε πως το Ισραήλ δεν είναι το κράτος-έθνος «όλων των πολιτών του», αλλά «μόνο του εβραϊκού λαού», αποκλείοντας τον αραβικό πληθυσμό της χώρας, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου.
Το σχόλιο του Νετανιάχου στον λογαριασμό του στο Instagram έγινε ως αντίδραση σε μια πολεμική την οποία προκάλεσε ένα κείμενο της κωμικής ηθοποιού Ρότεμ Σέλαχ, που είχε γράψει την προηγουμένη στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Η ηθοποιός και μοντέλο, που είναι πολύ δημοφιλής, είχε γράψει ένα κείμενο όπου υπερασπιζόταν τα δικαιώματα της αραβικής μειονότητας, που αποτελεί το 17,5% του πληθυσμού, λέγοντας πως «το κράτος του Ισραήλ είναι το κράτος όλων των πολιτών του».
Ο Νετανιάχου αντέδρασε δηλώνοντας πως όλοι οι πολίτες, περιλαμβανομένων των Αράβων, απολαμβάνουν ισότητα δικαιωμάτων, όμως υπενθύμισε την ύπαρξη ενός αμφιλεγόμενου νόμου, που εγκρίθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο το Ισραήλ είναι το κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού.
«Το Ισραήλ δεν είναι το κράτος όλων των πολιτών», έγραψε ο Νετανιάχου, «επειδή σύμφωνα με τον θεμελιώδη νόμο για το έθνος που έχουμε υιοθετήσει, το Ισραήλ είναι το κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού – και μόνο του εβραϊκού λαού». Ο Νετανιάχου κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δαιμονοποιεί τους Άραβες Ισραηλινούς πριν από τις εκλογές, με σκοπό να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των δεξιών εκλογέων.
Οι Άραβες Ισραηλινοί είναι στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και οι οποίοι υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση.
Ένθερμος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρντογάν επικρίνει τακτικά την ισραηλινή πολιτική, παρότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Ισραήλ αποκαταστάθηκαν το 2016, έπειτα από πολλά χρόνια διπλωματικής κρίσης.