Μόλις 21 χρόνια δίνουν οι προβλέψεις του ΜΙΤ. Η εφιαλτική αυτή υπόθεση προκαλεί ανησυχία και τρόμο μόνο στην ιδέα πως μπορεί να είναι αλήθεια.
Ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε το 1973 από μια ομάδα ερευνητών του MIT προέβλεψε το «τέλος του πολιτισμού όπως το γνωρίζουμε» μέχρι το 2040, με μια σημαντική πτώση στο βιοτικό επίπεδο της ανθρωπότητας να προβλέπεται ότι θα συμβεί σε μόλις ένα έτος από τώρα, το 2020.
Η πρόβλεψη για την έλευση της «Αποκάλυψης» προήλθε από πρόγραμμα του διάσημου πανεπιστημίου υπό την ονομασία “World One” το οποίο επεξεργάστηκε ο ισχυρότερος υπολογιστή της Αυστραλίας.
Αρχικά σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο επιστήμονα της πληροφορικής, Jay Forrester, όταν του ανατέθηκε από τη «Λέσχη της Ρώμης» να αναπτύξει ένα μοντέλο παγκόσμιας βιωσιμότητας.
Ωστόσο, το συγκλονιστικό αποτέλεσμα των υπολογισμών έδειξε ότι το επίπεδο ρύπανσης και της πληθυσμιακής αύξησης θα προκαλούσε παγκόσμια κατάρρευση έως το 2040.
Το γεγονός δείχνει ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα του παγκόσμιου πληθυσμού και της βιομηχανικής ανάπτυξης για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Ο αυστραλιανός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ABC αναδημοσίευσε την αρχική έκθεσή του από τη δεκαετία του 1970, καθώς απομένει μόλις ένα έτος από την κοσμοϊστορική αλλαγή που έρχεται, σύμφωνα με το μοντέλο που ανέπτυξε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Το μοντέλο στήριξε τις προβλέψεις του σε τάσεις όπως το επίπεδο ρύπανσης, η αύξηση του πληθυσμού, η διαθεσιμότητα φυσικών πόρων και η ποιότητα ζωής στον πλανήτη Γη.
Ο ολέθριος υπολογισμός ήταν αξιοσημείωτα ακριβής σε ορισμένες προβλέψεις, όπως η δραματική πτώση της ποιότητας ζωής και η ραγδαία μείωση των φυσικών πόρων, η οποία θα γίνει αντιληπτή το 2020, σύμφωνα με τη βρετανική Express.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ABC, «αν δεν κάνουμε τίποτε για να σταματήσουμε αυτό που έρχεται, η ποιότητα ζωής θα πέσει στο μηδέν. Τα επίπεδα της ρύπανσης του πλανήτη έχουν αρχίσει να πλησιάζουν το σημείο χωρίς επιστροφή, σε τέτοιο βαθμό, που οι θάνατοι των ανθρώπων ως άμεση συνέπεια της θα προκαλέσουν ραγδαία μείωση του πληθυσμού, σε επίπεδα χαμηλότερα από το 1900.