Σκοπιανό

Τα έγγραφα της ντροπής: Αναφορά σε «μακεδονικό απελευθερωτικό πόλεμο» από τους Σκοπιανούς! - Ιδού τι αποδέχεται ο Τσίπρας

Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Pacta sunt servanda, που λένε και οι Λατίνοι. Ακούγεται προφανές αλλά στην πράξη, ως φαίνεται, ακόμη και τα αυτονόητα πρέπει ενίοτε να λέγονται προκειμένου να επανατοποθετηθούν… στη σωστή τους βάση. Εξού και η λατινική ρήση…

Έτσι λοιπόν, μας κάνουν πλάκα οι Σκοπιανοί και ξεφτιλίζουν την κυβέρνηση που ξεπούλησε το όνομα Μακεδονία και πανηγυρίζει κι όλας. Αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «λύση» στο σκοπιανό είναι στην πραγματικότητα ένας οδυνηρός εθνικός συμβιβασμός, ένα πραγματικό ξεπούλημα της Μακεδονίας

Αυτό το οποίο διατηρήσαμε με πολλούς αγώνες, με πολλές θυσίες σε χρόνια δύσκολα, το παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας εν μία νυκτί.

Παρέδωσε το όνομα Μακεδονία και αναγνώρισαν στους Σκοπιανούς “μακεδονική” ταυτότητα και “μακεδονική” γλώσσα. Αναγνωρίζουν κράτος με το όνομα “Νorth Macedonia” που θα μετaφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία». Ποιο “erga omnes”, ποια είναι η Νότια Μακεδονία; Το λεγόμενο “erga omnes” πήγε περίπατο!

Πόσο μειοδότες πρωθυπουργούς βγάλαμε, για να ενδώσουνε τόσο αψήφιστα παραχωρώντας την εθνικότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στους Σλαβοβούλγαρους γείτονές μας; Πώς άφησαν αυτοί οι πρωθυπουργοί τόσα χρόνια να σέρνεται σε βάρος της ένα τόσο ζωτικής για τα εθνικά μας συμφέροντα θέμα, αφήνοντας τους άρπαγες των Σκοπίων να οικειοποιούνται ό,τι δεν τους ανήκει;

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, με την… ευγενική χορηγία του Βερολίνου. Η μεταπολεμική Γερμανία, που τόσο ζημιά έκανε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα, είναι παρούσα και αποφασισμένη να πατήσει πόδι στα Βαλκάνια, έστω κι αν χρειαστεί να καταπατήσει Συνθήκες, να αλλάξει τα σύνορα, να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή των ανθρώπων που τα κατοικούν, για να επιβάλει τη θέλησή της.

ΤΑ ΓΚΡΙΖΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Όπως αποκάλυψε πρώτο χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τα κενά στην επιστολή των Σκοπιανών είναι πολλά και προκαλούν ανησυχία!

Ο κ. Τσίπρας διέγνωσε τη διευκρινιστική δήλωση, η οποία περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση. Σε αυτήν, όπως είπε, επαναβεβαιώνονται οι «δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών» και διευκρινίζεται: Πρώτον, ότι ο όρος «nationality» αναφέρεται αποκλειστικά και μόνον στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει, ούτε προδικάζει το θέμα της εθνότητας των κατοίκων της γειτονικής χώρας. Και, δεύτερον, η μακεδονική γλώσσα των γειτόνων έχει αναγνωριστεί από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 και ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.

Παρά τη ρητή διατύπωση, αυτή η διάσταση αφορά πρακτικά όλους τους κατοίκους της ΠΓΔΜ που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες», δηλαδή τους Αλβανούς, Βόσνιους, Τούρκους, Βλάχους και Ρομά.

Στα κενά των διατυπώσεων λογίζεται και το γεγονός ότι η συνταγματική αναθεώρηση, όπως αυτή περιγράφεται και στη διακοίνωση, παραπέμπει στην πολιτιστική κληρονομιά του «μακεδονικού» λαού, ενώ παραμένουν οι αναφορές στο ASNOM.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ASNOM

Σύμφωνα με την απόφαση της 24ης Ιουνίου 1944 του Προεδρείου του "Αντιφασιστικού Συμβουλίου Λαϊκής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας" (AVNOJ) στο νησί Vis (που σήμερα ανήκει στην Κροατία) πραγματοποιήθηκε στο μοναστήρι Prohor Pcinski (κοντά στο Κουμάνοβο), στις 2 Αυγούστου 1944, επέτειο του Ίλιντεν, η πρώτη Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, που διακήρυξε την ίδρυση της "Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" (ASNOM). Οι αποφάσεις της συνέλευσης αποτελούσαν τη βάση για τη θεμελίωση της "Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Ανάμεσα στις αποφάσεις αυτές ήταν η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του "κράτους" και η καθιέρωση του εορτασμού του Ίλιντεν ως εθνικής εορτής. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Metodija Andonov - Cento, έμπορος από το Prilep, και αντιπρόεδροι οι Panko Brasnarov, δάσκαλος από το Veles, και Emanuil Cuckov, διεθυντής Γυμνασίου στο Stip. Κανείς από τους τρεις δεν ανήκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Η γραμμή που κυριαρχούσε στο ASNOM ήταν η ενοποίηση της Μακεδονίας (ως κύριος στόχος) και μετά η οργανική της ένταξη στη Γιουγκοσλαβία. Αν η ενοποίηση της Μακεδονίας ήταν αδύνατη στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας εξεταζόταν η λύση της Ενιαίας και Ανεξάρτητης Μακεδονίας σε μια Βαλκανική Ομοσπονδία.

Το πρόγραμμα του ASNOM προέβλεπε δημοκρατικό καθεστώς και σεβασμό της ατομικής ιδιοκτησίας. Διακηρυσσόταν επίσης η ισοτιμία και η αδελφοσύνη με τους Αλβανούς, τους Τούρκους και τους Βλάχους της γιουγκοσλαβικής «Μακεδονίας». Τον Σεπτέμβριο του 1944 το ASNOM εγκαταστάθηκε στα Σκόπια. Σταδιακά το προεδρείο του ASNOM άρχισε να δείχνει φυγόκεντρες τάσεις που κρίθηκαν επικίνδυνες από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας. Στην τρίτη σύνοδο του ASNOM (14-16 Απριλίου 1945) συγκροτήθηκε η πρώτη κυβέρνηση των Σκοπίων που ανέλαβε την εκτελεστική εξουσία, ενώ το ASNOM μετατράπηκε σε Κοινοβούλιο.

Άρα εδώ έχουμε το πρώτο φάουλ, πάμε παρακάτω τώρα.

Οι διασφαλίσεις που δίνονται στη διακοίνωση για τα ζητήματα της γλώσσας και της ιθαγένειας αποτελούν προσθήκη σε όσα ήδη περιγράφονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το πρώτο σημείο περί ιθαγένειας δεν θιγόταν, κατ’ αυτόν τον τρόπο ούτε στη συμφωνία των Πρεσπών. Αποτελεί πρακτικά την πρώτη γραπτή αποτύπωσή του και, δεδομένου ότι η ρηματική διακοίνωση αποτελεί επίσημο έγγραφο, είναι δεσμευτικό για την ΠΓΔΜ.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΝΕΙΣ

Η πρώτη (XXXIII) τροποποίηση του Συντάγματος αναφέρει ότι όπου αναφέρεται στο κείμενο του Συντάγματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» πλέον θα αναγράφεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Εξαίρεση γίνεται για το άρθρο 36 που αναφέρεται στην εξασφάλιση ειδικών κοινωνικών δικαιωμάτων στους βετεράνους του «Αντιφασιστικού Αγώνα» και όλων των αγώνων για των «μακεδονικών εθνικοαπελευθερωτικών πολέμων», για τους «αναπήρους πολέμου και όσων εκδιώχτηκαν ή φυλακίστηκαν για τα ιδανικά της διακριτής ταυτότητας του «μακεδονικού λαού» και της «μακεδονικής ταυτότητας». Το άρθρο αυτό, παρόμοιο με άλλα ανάλογα στα συντάγματα των μεταγιουγκοσλαβικών κρατών, ρυθμίζει ζητήματα συντάξεων βετεράνων, των οικογενειών τους κ.λπ.

Άρα παραμένει και σε αυτό το σημείο η αναφορά περί... «Μακεδόνα» και «Μακεδονίας»!

Η επιστολή περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία, όμως αυτά αποτελούν τα σημαντικότερα σημεία. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή!

Δείτε τα έγγραφα:

img_3812.jpgimg_3814.jpgimg_3816.jpg
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...