Ντόμινο εξελίξεων θα έχουμε από ότι όλα δείχνουν στην Βαλκανική χερσόνησο, μετά την πρόσφατη αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία» με την συμφωνία των Πρεσπών, έτσι τώρα και οι Αλβανοί του Κοσόβου ετοιμάζονται, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, να κάνουν το ίδιο για την πρώην Γιουγκοσλαβική επαρχία.
Αλβανικές πηγές αναφέρουν ότι «το Κοσσυφοπέδιο στην αρχαιότητα ονομάζονταν Δαρδανία» κάτι που εξιτάρει τους σημερινούς Αλβανούς.
Η αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων, φαίνεται να δημιουργεί ένα προηγούμενο για άλλα κράτη που είναι "δυσαρεστημένα" από το όνομά τους και ετοιμάζονται να υλοποιήσουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Μετά την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία», χιλιάδες Αλβανοί πολίτες του Κοσόβου απαιτούν την αλλαγή του ονόματος του Κοσσυφοπεδίου με δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα όνομα που επιβλήθηκε από τους Σέρβους, για να κρύψει την αρχαία ταυτότητα των Αλβανών.
Πολλοί υποστηρικτές απαιτούν να αλλάξει το όνομα του Κοσόβου σε Δαρδανία, όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα. Μία από αυτούς τους υποστηρικτές ήταν η ιστορικός Έλενα Kocaqi.
Η ίδια εξηγεί γιατί κάτι τέτοιο θα συμβεί σχεδόν σίγουρα το επόμενο διάστημα, και θα έχει την υποστήριξη εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών.
«Φαίνεται ότι στα Βαλκάνια, παλαιότερα οι Αλβανοί ονομαζόταν Ιλλυριοί και έτσι σήμερα όλα είναι πιθανά. Μετά την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, μιλάμε ταυτόχρονα για αλλαγές των συνόρων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, και μεταξύ της Αλβανίας με την Ελλάδα", εξηγεί η Αλβανίδα ιστορικός, έτσι και η αλλαγή στο όνομα του Κοσσυφοπεδίου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Μελλοντικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα
Σε περίπτωση μελλοντικά αλλαγής της γεωπολιτικής καταστάσεως (Μεγάλη Αλβανία), απόσχισης της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας κά, οι Σκοπιανοί και οι «σπόνσορες τους» ενδέχεται (υπό ευνοϊκές πάντα για αυτούς συνθήκες) να θέσουν θέμα «Μακεδονίας του Αιγαίου» που αποτελεί και το όνειρο του VMRO σε συνδυασμό του θέματος των αποκαλούμενων «Μακεδόνων» εντός Ελλάδος.
Όταν πιθανόν ανοίξει ο «Ασκός του Αιόλου», τίποτα στην κυριολεξία δεν θα σταματήσει τις εξελίξεις, οι οποίες θα είναι πιθανότατα δυσοίωνες εκτός όλων των άλλων και για την πατρίδα μας.
Ένας χάρτης τυπωμένος από τους εθνικιστές Σλαβομακεδόνες εθνικιστές το 1993, απεικονίζει τον ευρύτερο μακεδονικό χώρο διαιρεμένο μεταξύ της ΠΓΔΜ, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Από το 1946, Γιουγκοσλάβοι και Σκοπιανοί εθνικιστές είχαν εκφράσει αλυτρωτικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας για την («Μακεδονία του Αιγαίου»), της Βουλγαρίας («Μακεδονία του Πιρίν»), της Αλβανίας («Μάλα Πρέσπα» και «Γκόλο Μπάρντο») και της Σερβίας (και μια μικρή περιοχή του Κόσοβου) (Γκόρα και «Πρόχορ Πτσίνσκι»), παρόλο που Έλληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί και Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα σε κάθε περιοχή αντίστοιχα.
Αυτές οι ακραίες εθνικιστικές ομάδες προσπαθούν να αποκτήσουν συνεχώς πρόσβαση στην εκάστοτε κυβέρνηση των Σκοπιων, για να προσπαθήσουν να θέσουν σε εφαρμογή τα "βρώμικα¨ σχέδια τους .
Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί από τα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα πολλές φορές και είναι συνδεδεμένος με την περιβόητη Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία.
Οι περισσότεροι Σκοπιανοί εθνικιστές θεωρούν ότι τους ανήκουν οι εξής περιοχές από αυτές τις χώρες:
1. Η "Μακεδονία του Βαρδάρη" (Вардарска Македонија) - η ΠΓΔΜ.
2. Η "Μακεδονία του Αιγαίου" (Егејска Македонија) - Αφορά τρεις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας.
3. Η "Μακεδονία του Πιρίν" (Пиринска Македонија) - το Διαμέρισμα Μπλαγκόεβγκραντ της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας.
Η Μάλα Πρέσπα και το Γκόλο Μπάρντο (Мала Преспа и Голо Брдо) - μια περιοχή της νοτιοανατολικής Αλβανίας η οποία συμπίπτει περίπου τον Νομό Πόγραδετς και τον Νομό Ντεβόλ (αυτές οι περιοχές μερικές φορές θεωρούνται τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου).
Η Γκόρα και το Πρόχορ Πτσίνσκι (Гора и Прохор Пчински) - στην νοτιοανατολική Σερβία (η Γκόρα είναι τμήμα του Κοσσυφοπεδίου) (αυτές οι περιοχές μερικές φορές θεωρούνται τμήμα της Μακεδονίας του Βαρδάρη).