Τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με την τακτοποίηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως η υπόθεση με τα Αντισταθμιστικά των F-16, ο Πάνος Καμμένος σκηνοθετεί την έξοδό του από την κυβέρνηση στέλνοντας μήνυμα σε φίλους και αντιπάλους ότι εννοεί την προειδοποίησή του πως θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού όταν η Συμφωνία των Πρεσπών εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων.
Η συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία (εφ'όσον βρεθεί η πλειοψηφία των 80 βουλευτών και ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια) αναμένεται να εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2019, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη.
Το πρωί της Πέμπτης στο Πεντάγωνο συνεδρίασε το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και με την συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας ο Πάνος Καμμένος αποχαιρέτησε τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων αφήνοντας να εννοηθεί πως -αν όχι στην αυριανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, πάντως σίγουρα τα επόμενα 24ωρα- είναι έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Προφανώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα αν πρόκειται για ακόμη έναν ελιγμό του κ. Καμμένου πριν από κάποια προσχεδιασμένη πολιτική κωλοτούμπα, ούτε αν ο αποχαιρετισμός στους αρχηγούς είναι ένας έμμεσος τρόπος για να ασκήσει πίεση στον πολιτικό συνοδοιπόρο του και πρόεδρο της κυβέρνησης με σκοπό να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά πολιτικά οφέλη.
Εάν ωστόσο η επιλογή του Πάνου Καμμένου να αποχαιρετήσει τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων με τους οποίους συνεργάζεται σε καθημερινή βάση από το 2015 δεν είναι προσχηματική, προκύπτει ότι βρισκόμαστε ενώπιον της υλοποίησης της απειλής του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στην περίπτωση αυτή, στο αυριανό ραντεβού των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου απομένει να επισημοποιηθεί η επιλογή της εξόδου των υπουργών των ΑΝΕΛ - αυτών που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο του κόμματος- από την κυβέρνηση και κυρίως να προσδιοριστεί ο χρόνος της εξόδου από το υπουργικό συμβούλιο που θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για πολιτικές εξελίξεις, αρχής γενομένης από την προαναγγελθείσα ψηφοφορία για να αναζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης από τη σημερινή Βουλή.
OΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
H αυριανή ημέρα θα είναι… Μεγάλη Παρασκευή για τον Πάνο Καμμένο. Οποια απόφαση κι αν πάρει μάλλον με «σταύρωση» θα μοιάζει και χωρίς καμιά ελπίδα ανάστασης.
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Open του έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο οποίο θα πρέπει αύριο να απαντήσει ο υπουργός Αμυνας.
Το μήνυμα ήταν: «Είτε ψηφίζεις τη συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίζεις να στηρίζεις, όπως έκανες και με άλλα νομοσχέδια που δε συμφωνούσες. Είτε αίρεις την εμπιστοσύνη σου στην κυβέρνηση και… σου παίρνω τρεις – τέσσερις βουλευτές».
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκάθαρα έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. Ο Κόκκαλης αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά θα στηρίξει μια πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Η Ελενα Κουντουρά δεν έχει μιλήσει καθόλου προς τιμήν της, αλλά όλοι λένε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση.
Ο Ζουράρις έχει πει ότι δεν θα συμβάλει στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση ακόμη κι αν δεν αποδέχεται τις Πρέσπες. Ή όπως είχε πει κάποτε στον Νίκο Κοτζιά εδώ έχουμε πάθει «σμίκρυνση εγκεφάλου».
Αν λοιπόν ο Καμμένος κάνει το απονενοημένο διάβημα και αύριο φύγει από την κυβέρνηση το ερώτημα είναι ποιοι θα τον ακολουθήσουν. Ο Κατσίκης και η Κόλλια – Τσαρουχά;
Τότε οι ΑΝΕΛ ουσιαστικά παύουν να είναι κόμμα, χάνουν τα κοινοβουλευτικά τους προνόμια, ο Καμμένος είναι επί της ουσίας… καμένος πολιτικά.
Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο Αλέξης Τσίπρας. Γνωρίζει ότι ο «εξαιρετικός υπουργός Αμυνας», όπως τον χαρακτήρισε, είναι αρχομανής αλλά ταυτόχρονα είναι και φοβισμένος. Φοβάται ότι θα χάσει την εξουσία του και δεν θα είναι ούτε υπουργός των κόκκινων χαλιών ούτε καν επικεφαλής μιας σοβαρής κοινοβουλευτικής ομάδας.
Και βεβαίως φοβάται ότι οι κάλπες, αν τις προκαλέσει, θα φέρουν πιο κοντά το πολιτικό του τέλος και την ασυλία που του παρέχει η βουλευτική ιδιότητα.
Ο Πάνος Καμμένος έχει καταφέρει πολλές φορές να αποκρούσει τις προτάσεις άρσης ασυλίας του, όμως, στην επόμενη βουλή, με τόσα μέτωπα ανοικτά θα είναι εξαιρετικά ευάλωτος, αν δεν είναι βουλευτής. Και τον έχουν προειδοποιήσει γι’ αυτό…
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ 151 Ο ΤΣΙΠΡΑΣ;
Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι έχει τους «151» βουλευτές για να περάσει τον σκόπελο της Ψήφου Εμπιστοσύνης στη Βουλή, σίγουρος ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης εμφανίστηκε ο Κώστας Κατσίκης.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM ξεκαθάρισε ότι με την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία και παράλληλα θα καταψηφίσουν την πρόταση εμπιστοσύνης που θα φέρει ο πρωθυπουργός.
«Βεβαίως θα ψηφίσουμε «κατά» γιατί όταν ζητείται ψήφος εμπιστοσύνης για τη Συμφωνία των Πρεπσών με την οποία διαφωνούμε θα ήταν οξύμωρο να μην το κάναμε» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κατσίκης.
Παρόμοιες δηλώσεις έκανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και στο κανάλι της Βουλής δηλώνοντας ότι είναι ειλημμένη η αποφαση εξόδου απο την κυβερνηση για το κόμμμα του Πάνου Καμμένου. «Το έχει πει ο Πάνος Καμμενος! Φεύγουμε απο την κυβερνηση, δεν ψηφίζουμε την Συμφωνια και αποσύρουμε τους υπουργούς. Δεν δίνουμε ψηφο εμπιστοσυνης, δεν υπάρχει πλειοψηφία» ξεκαθάρισε ο βουλευτης στην πρωινή εκπομπή του Καναλιού της Βουλης.
«Θα αποτελέσουμε τη μοναδική δύναμη που θα αποτρέψει τη κύρωση της συμφωνίας» υποστήριξε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «αποσύρουμε την εμπιστοσύνη απο την κυβέρνηση. Δε το θέλαμε. Αν δεν ήταν στη μέση το Σκοπιανό θα είχαμε φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο».
Η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς γνωρίζουν ότι ο κ. Κατσίκης αποτελεί δεξί χέρι του Πάνου Καμμένου.
«Οσα είπε είχαν την έγκριση του Πάνου Καμμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά βουλευτής που έχει άριστη γνώση των συσχετισμών που επικρατούν στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η ίδια πηγή εκτιμά πως με τα σημερινά δεδομένα, πρόταση εμπιστοσύνης από πλευράς κυβέρνησης θα λάμβανε εως 150 «ναι» προσμετρώντας τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους: Κ. Παπακώστα (ανεξάρτητη), Σπ. Δανέλλη (Ποτάμι), Θ. Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ), Ελ. Κουντουρά (ΑΝΕΛ) και Κ. Ζουράρι (ΑΝΕΛ – Πυρίκαυστος).
Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσμετρήσει στα «ναι» τον κ. Βασίλη Κόκκαλη καθώς ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του. Να σημειωθεί πως με τους συγκεκριμένους υπολογισμούς η στάση του κ. Κόκκαλη μπορεί να είναι καθοριστική.