Στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να ανέβουν πολύ οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Παρακολουθείστε live:
Πρόταση Μομφής από τη ΝΔ (Νεώτερη ενημέρωση)
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί το βράδυ της Πέμπτης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Σήμερα το πρωί, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας τίθεται η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ όπως όλα δείχνουν η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε και από την αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη προς τους βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη:
«Όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την συνείδησή τους και υπόλογοι στην ιστορία». Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στην ΠΓΔΜ είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει μια εθνική γραμμή δεκαετιών.
Αξιωματούχοι της ΝΔ, ήδη από την προκαταρκτική συζήτηση που έγινε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έθεσαν δύο προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που είναι:
-Πρώτον, να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του σκοπιανού Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης, και
-Δεύτερον, να δημοσιοποιηθεί η πολυσέλιδη επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο και τις βαριές καταγγελίες για χρηματισμούς που είχε κάνει ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Η Πρόταση Δυσπιστίας από την ΝΔ
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έτοιμη την Πρόταση Μομφής στο φάκελο με τον οποίο θα προσέλθει στη Βουλή, αφού δεσμεύτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις και ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της πρότασης δυσπιστίας, η οποία, εφόσον, εν τέλει, αποφασιστεί θα κατατεθεί λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Πέμπτης.
Με στόχο, εκτός των άλλων, να παραταθεί το πολιτικό σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση για δύο ή τρεις ακόμη ημέρες, αφού, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, διακόπτονται οι κοινοβουλευτικές εργασίες και μεσολαβήσει η συζήτηση για τη «μομφή».
Στα «υπέρ» της μομφής είναι ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δείξει πως εννοεί αυτά που λέει όταν δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία.
Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, με βάση τις εκπεφρασμένες προθέσεις ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρεθεί πολύ κοντά σε αυτή.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους.
Παρ' όλα αυτά, οι 151 βουλευτές που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον κράτησαν στη θέση του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενδέχεται να μη λειτουργήσουν στη ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ως ενιαία και ομοιογενής ομάδα. Πιο συγκεκριμένα την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα υπερψήφισαν:
1. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αριθμεί 145 βουλευτές.
2. Οι τέσσερις βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, οι δύο εκ των οποίων διαγράφηκαν από τον Πάνο Καμμένο. Πρόκειται για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη ΚόκΚαλη και τον Κώστα Ζουράρι.
3. Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ήδη αποτελούσε μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
4. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, προερχόμενος από το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους παραπάνω θα υπάρξουν στη ψηφοφορία της Πέμπτης δύο ή ακόμα και τρεις διαρροές. Σίγουροι μέχρι στιγμής ότι θα καταψηφίσουν εμφανίζονται με δημόσιες τοποθετήσεις τους ο Κώστας Ζουράρις και ο Βασίλης Κόκκαλης. Ταυτόχρονα μυστήριο καλύπτει την επιλογή της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην στηρίξει την συμφωνία, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Το παιχνίδι με τις συνταγματικές τροποποιήσεις της ΠΓΔΜ
Η απουσία συγκροτημένου, επισήμου εγγράφου στην ΠΓΔΜ, που να καταδεικνύει στοιχειωδώς τη μορφή την οποία θα έχει το Σύνταγμα της γείτονος χώρας μετά τις πρόσφατες αναθεωρήσεις διατάξεών του, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει αναδειχθεί στη Βουλή ως κομβικό ζήτημα των σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
«Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι καλούμαστε να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του σκοπιανού Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης. Πώς είναι δυνατόν η Βουλή των Ελλήνων να κληθεί να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να γνωρίζει, τελικά, στη λεπτομέρειά τους ποιες είναι οι διατάξεις οι οποίες αναθεωρήθηκαν και τι μορφή θα πάρει τελικά το κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας;», σημείωσε με έμφαση λίγο πριν αρχίσει η τελική μάχη στην Ολομέλεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ.Μητσοτάκης.
Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων το περασμένο διήμερο η ΝΔ διά του κ. Γ. Κουμουτσάκου, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν το θέμα αυτό, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται με δύο γραμμές άμυνας:
Αφενός υπογραμμίζεται πως το κρίσιμο στοιχείο είναι όσα αναφέρονται στην ρηματική ανακοίνωση των Σκοπίων προς την Αθήνα, με τις διαβεβαιώσεις της γείτονος ότι οι προβλεφθείσες συνταγματικές τροποποιήσεις έχουν ψηφιστεί. Αφετέρου, και ειδικότερα σε απάντηση του αιτήματος να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ με καταγεγραμμένες και ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε ένα έγγραφο στα αγγλικά, το οποίο «αλίευσε» στο διαδίκτυο και ειδικότερα σε κυβερνητική ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ. Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι από το έγγραφο αυτό μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι οι τροποποιήσεις –βάσει της πρακτικής στην ΠΓΔΜ- δεν «ενσωματώνονται» στο συνταγματικό κείμενο, αλλά παρατίθενται στο τέλος αυτού.
Βουλευτές και άλλοι που πήραν το κείμενο αυτό στα χέρια τους, με την προσδοκία να δουν έτσω και με αυτή τη μορφή τις τροποποιήσεις που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν. Με αφορμή αυτό και επικαλούμενος εκ νέου τη ρηματική διακοίνωση, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε κατά την διάρκεια νέας παρέμβασής του: «Τι λέει η ρηματική διακοίνωση;
Προσέξτε: Οι τροπολογίες αυτές αποτελούν συστατικό μέρος του Συντάγματος της Δημοκρατίας Μακεδονίας και τίθενται σε ισχύ με τη θέση σε ισχύ της τελικής Συμφωνίας, της Συμφωνίας των Πρεσπών και πιο κάτω λέει: και με την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από το πρώτο μέρος της τελικής Συμφωνίας, δηλαδή το πρώτο μέρος, από εμάς. Δηλαδή, τι λέει η ρηματική διακοίνωση;
Λέει ότι θα ισχύσουν οι τροπολογίες όταν εμείς κυρώσουμε τη Συμφωνία και όταν κυρώσουμε και το πρωτόκολλο ένταξης. Αυτό έρχεται σε κατάφωρη παραβίαση των προβλεπομένων στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ερωτάσθε, κ. Υπουργέ, ζητήσατε διευκρίνιση με ρηματική διακοίνωση ίσου δεσμευτικού βαθμού και θεσμικής υπόστασης κείμενο από τα Σκόπια να μας εξηγήσουν γιατί με αυτό παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό πρέπει να απαντηθεί, κ. Υπουργέ και πρέπει να απαντηθεί και τώρα και στην Ολομέλεια».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κατόπιν τούτου, αναγκάστηκε να παράσχει εξηγήσεις λίγο πριν το τέλος των συνεδριάσεων της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, από τις οποίες αναδείχθηκε ένα στοιχείο που έμενε για καιρό (και εν μέσω οξύτατων συγκρούσεων για διαδικαστικά και άλλα θέματα εντυπώσεων) «στη σκιά»: Ειδικότερα τονίστηκε πως η Συμφωνία των Πρεσπών εμπεριέχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι συνταγματικές αλλαγές που ζητήθηκαν από τα Σκόπια δεν θα ολοκληρωθούν με το να τεθούν σε ισχύ πριν από την κύρωση της Συμφωνίας από την Eλλάδα, αλλά μετά όχι μόνο από την ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και από την κύρωση και του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, η εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί στο εσωτερικό της χώρας μας, ήταν εξ αρχής εντελώς διαφορετική.
«Ήταν πράγματι για τη δική μας διασφάλιση και είναι ένα από τα διαδικαστικά σημαντικά επιτεύγματα της Συμφωνίας ότι αυτή θα ερχόταν για κύρωση στην Ελληνική Βουλή μόνο όταν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο άλλο μέρος. Αυτό έγινε. Ολοκληρώθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. Αυτοί περιέλαβαν μια διαλυτική αίρεση που δεν αποκλειόταν από τη Συμφωνία που πρακτικά λέει ότι εάν εμείς δεν κυρώσουμε τη Συμφωνία και αν εμείς δεν συμφωνήσουμε μετά την κύρωση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτοί θα επανέλθουν στην κατάσταση ante, που είναι προφανώς εκ μέρους τους λογικό. Δεσμεύονται επομένως να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εφόσον υπάρχει αμφοτεροβαρής δέσμευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Η επίμαχη αναφορά της ρηματικής διακοίνωσης επί της οποίας γίνονται οι συζητήσεις στο Κοινοβούλιο είναι η ακόλουθη:
«Οι τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ κατά τη θέση σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας για την Επίληση των Διαφορών (Σ.σ. έτσι τιτλοφορείται η Συμφωνία των Πρεσπών) και την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ από το Πρώτο Μέρος (Σ.σ. την Ελλάδα) στην Τε΄λική Συμφωνία. Οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Μακεδονίας δεν έχουν νομική ισχύ, δεν τίθενται σε ισχύ και είναι άκυρες, εάν δεν πληρωθούν αμέσως οι προϋποθέσεις αυτές».
Οι καχύποπτοι σημειώνουν ότι σκληροί κύκλοι στη γείτονα μπορούν να αλλάξουν διαθέσεις και αφού η Ελλάδα συμφωνήσει στην προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εκείνοι να μην περάσουν στο Σύνταγμά τους τις τροποποιήσεις.
Οι σκεπτικοί απλώς περιορίζονται στο ερώτημα: Για ποιo λόγο, έστω και τυπικά και με αναφορά της προαναφερθείσας «ρήτρας», δεν έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο συνταγματικό κείμενο της γείτονος οι επίμαχες τροποποιήσεις;