Βαλκάνια

Οργή από Σερβία κατά Ζάεφ και Αλβανών - Τα Σκόπια επόμενος στόχος της «Μ.Αλβανίας» - Ξεσηκώνονται οι Αλβανοί του κρατιδίου

Το "Ασκό του Αιόλου" στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι Αλβανοί των Σκοπίων αρνούνται να αποδεχθούν τη Συμφωνία και την ονομασία "Μακεδόνες", ενώ έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται.

Την στιγμή που το όνειρο των Τιράνων και της Δύσης για "Μεγάλη Αλβανία" αναβιώνεται και στο προσκήνιο της Βαλκανικής "αρένας" έρχονται αποσταθεροποιητικές συμφωνίες, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, επικροτεί την κατάργηση συνόρων Αλβανίας-Κοσόβου προκαλώντας οργή στο Βελιγράδι.

Η σερβική πολιτική σκηνή κατέκρινε και σχολίασε άκρως αρνητικά τις δηλώσεις Ζάεφ, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή η γεωστρατηγική επέκταση των Αλβανών. Με τον Πούτιν να επισκέπτεται τη Σερβία σε λίγες μέρες, πάνω από 20 συμφωνίες στρατιωτικού και οικονομικού περιεχομένου να υπογράφονται και τους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς να επιδεικνύουν τον εθνικισμό τους, η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Πλήθος αναλύσεων τους τελευταίους μήνες προειδοποιούν για εθνοτικές συγκρούσεις σε Σκόπια και Κόσοβο, και οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

Με οργή και απογοήτευση η Σερβία σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κατά τις οποίες χαρακτήρισε, ως θετικό μέτρο το άνοιγμα των συνόρων από τον Έντι Ράμα με όλους τους γείτονες.

Οι δηλώσεις του Ζάεφ έγιναν χθες αναφερόμενος για το 2019, τόσο στην εσωτερική όσο και στην περιφερειακή πολιτική.

Η Σερβία αντιτίθεται στις δηλώσεις του Έντι Ράμα για διαγραφή των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και με προοπτική να γίνει το ίδιο με τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, παρατηρώντας ότι ξαναμπαίνει στο προσκήνιο η παλιά ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

Πολλές ελπίδες για αλλαγή της γεωπολιτικής κατάστασης της Σερβίας στα Βαλκάνια, υπάρχουν στην επικείμενη επίσκεψη στο Βελιγράδι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 17 Ιανουαρίου 2019.

Ο διπλωμάτης Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς αξιολόγησε ότι «η επίσκεψη αυτή θα αλλάξει τα πάντα». Ο Γιοβάνοβιτς επεσήμανε ότι οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες από την επίσκεψη, αφού ενοχλούνται από αυτήν, θεωρώντας τα Δυτικά Βαλκάνια ως δικά τους.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γιοβάνοβιτς, αναφέρει ότι η επίσκεψη αυτή θα βελτιώσει τη θέση της Σερβίας αφού ενδέχεται να υπογραφούν συμφωνίες για πολιτική και στρατιωτική καθώς και οικονομική συνεργασία, συμφωνίες που ενοχλούν τον δυτικό παράγοντα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν, αναμένεται να υπογραφούν περίπου 20 συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και των νέων τεχνολογιών, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Οι Αλβανοί Σκοπίων δεν θα ανεχθούν να αποκαλούνται «Μακεδόνες»

Ο αναλυτής για τις πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ, Αρσίμ Σινάνι, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Diplomaticus» με τον δημοσιογράφο Έριον Κατσόρι στο τηλεοπτικό κανάλι ‘News24’ ανέφερε ότι οι Αλβανοί Σκοπίων, δεν πρόκειται να δεχθούν στα έγγραφα και στα διαβατήρια τους να αναγράφεται ότι έχουν εθνικότητα ‘Μακεδονική’.

Ο Σινάνι λέει ότι σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στα διαβατήρια όλοι οι πολίτες της πΓΔΜ θα αποκαλούνται ‘Μακεδόνες’, αλλά οι Αλβανοί δεν θα το επιτρέψουν αυτό.

«Ο Αλί Αχμέτι, ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο Αρτάν Γκρούμπι, η Τέουτα Αρίφι, όλοι αυτοί οι Αλβανοί πολιτικοί θα ονομάζονται ‘Μακεδόνες’. Διευκρινίσαμε στον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ότι είμαστε Αλβανοί και δεν δεχόμαστε ότι στα δικά μας διαβατήρια ή την ταυτότητά μας να γράφει ότι είμαστε ‘Μακεδόνες’.

Δεν είναι πολύ αργά να το αμφισβητήσουμε αυτό. Νομίζω ότι ο Ζάεφ το κατάλαβε και έκανε μια τακτική κίνηση. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αλβανική μας ταυτότητα. Οι Αλβανοί δεν θα δεχθούν αυτήν τη διάκριση», είπε ο Αρσίμ Σινάνι στο News24.

Με επίκεντρο το νόμο της αλβανικής γλώσσας που ο πρόεδρος Ιβάνοφ συνεχίζει να μην τον υπογράφει, ο Σινάνι, τόνισε ότι η σλαβική πλευρά παίζει ένα παιχνίδι σχετικά με την αλβανική γλώσσα στην πΓΔΜ. Σε ότι το VMRO είναι ‘υπέρ’ το SDSM είναι ‘κατά’.

«Είναι ένα συνεχές παιχνίδι του πολιτικού κατεστημένου και οι Αλβανοί γίνονται ένα στοιχείο αυτού του παιχνιδιού. Όταν σπούδαζα στα Τίρανα τη δεκαετία του ’90 ταξίδευα με λεωφορείο και η μεγαλύτερη φοβία μου ήταν οι τελωνειακοί υπάλληλοι στην πΓΔΜ ότι θα δουν ότι έχω αλβανικά βιβλία, γιατί προσπαθούσαν να τα κατασχέσουν. Αυτή η επιθετικότητα εκφράζεται και στην πολιτική. Νομίζω ότι είναι ένα κακό παιχνίδι της σλαβικής πολιτικής στη χώρα.

Εμπόδιο για τη γλώσσα των Αλβανών, θεωρείται ο πρόεδρος Ιβάνοφ που είναι μια πολιτική μαριονέτα. Μια χώρα όπως η πΓΔΜ που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ κάνει διακρίσεις στην αλβανική γλώσσα», είπε προσθέτοντας:

«Η πΓΔΜ θα πρέπει να κάνει κάτι άλλο. Είναι μια μικρή χώρα, δεν έχει πολεμικό εξοπλισμό, έρχεται να αντιμετωπίσει τους Σέρβους, να αντιμετωπίσει τους Βουλγάρους και τους Έλληνες, δεν πρέπει να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους Αλβανούς που υπερβαίνουν το 40% του πληθυσμού της και διατηρούν τη σταθερότητα στη χώρα», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πρίστινα, Αρσίμ Σινάνι στην “ News24”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ