Νέες εξελίξεις έχουμε στα σύνορα Κοσόβου και Σερβίας με την συγκρότηση ειδικής δύναμης των σερβικών ειδικών δυνάμεων.
Μετά την ανακήρυξη της δημιουργίας του στρατού του Κοσσυφοπεδίου, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Βούτσιτς ζήτησε από την Ανώτατη Διοίκηση του Σερβικού Στρατού να συγκροτήσει μια επίλεκτη ισχυρή δύναμη μελών των ειδικών δυνάμεων «για να ανταποκριθεί σε κάθε αποστολή που θα τις δοθεί τις επόμενες ώρες οι οποίες είναι κρίσιμες».
Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες σε σερβικά ΜΜΕ, φέρουν μερική πολεμική ετοιμότητα σε ρωσικές μονάδες της νότιας περιφέρειας, οι οποίες αφορούν δυνάμεις αλεξιπτωτιστών και είναι οι αρμόδιες για τυχόν μακρινές επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε την πολεμική ετοιμότητα των σερβικών ειδικών δυνάμεων σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Η «απάντηση» ήρθε την ίδια στιγμή από 7 χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες δημιουργούν στο Κοσσυφοπέδιο μια ειδική δύναμη με περισσότερα από 900 μέλη, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών δυνάμεων από επτά χώρες εταίρους, όπως την Αλβανία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την πΓΔΜ, τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο με το βλέμμα στο Βελιγράδι.
Η απόφαση για την δύναμη αυτή διεξήχθη σε πλήρη συντονισμό με τα συμμαχικά κράτη στα υψηλότερα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Σε αυτήν θα συμπεριλαμβάνονται και οι στρατιωτικές δυνάμεις KFOR, δημιουργώντας έτσι το τέλειο κράτος -προτεκτοράτο στα Βαλκάνια σε μια δοκιμή ενός σχεδίου της ΝΤΠ στην πράξη.
Το σχέδιο αντίδρασης της δύσης αφορά τυχόν σερβικές εισχωρήσεις στο έδαφος του Κοσόβου από Σέρβους κομάντος ντυμένους ως παραστρατιωτική δύναμη η οποία θα διασφάλιζε τα δίκαια των Σέρβων στην Β.Πρίστινα.
Το όλο πλάνο καθώς και η εκτέλεση βασίστηκε σε άμεση οδηγία του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο και θα εκτελεστεί σε τέσσερις φάσεις και στάδια.
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη της έννοιας και της εξειδίκευσης της νέας στρατιωτικής δύναμης.
Το δεύτερο στάδιο περιλάμβανε τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη των μέσων και οπλικών συστημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί από ομάδες εργασίας και με τη συμμετοχή όλων των εταίρων.
Το τρίτο στάδιο είναι η ανάπτυξη δύναμης μέσω ασκήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν επί του πεδίου με την ονομασία "Eagle 6".
«Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει πολλά στάδια και δραστηριότητες, καθώς και εσωτερικές εκπαιδεύσεις, συμπεριλαμβανομένων ατομικών και συλλογικών, ακαδημαϊκά σεμινάρια, βασική εκπαίδευση ηγεσίας, κατάρτιση προσωπικού, φιλοξενία εταίρων, στρατιωτική διαδικασία λήψης αποφάσεων, την ανάπτυξη πολεμικών επιχειρήσεων και την αξιολόγηση», δήλωσε Κοσοβάρος στρατηγός Ναμίμ Χαζιρί.
Το τέταρτο στάδιο περιλαμβάνει ανάλυση και αναφορά που θα συνεχιστεί μετά την άσκηση.
Ο στρατηγός Naim Haziri, ανέφερε επίσης θα σχεδιάσουμε διεθνείς ασκήσεις όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Κοσόβου θα δοκιμάσουν τις βασικές τους ικανότητες, θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των συνεργατών τους», είπε ο Χαζάρι.
Μετά τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, και η Τουρκία "αναγνώρισε επισήμως" τη μετατροπή των δυνάμεων εθνοφυλακής του Κοσόβου (KSF) σε τακτική δύναμη, με τους Τούρκους να σπεύδουν σύντομα να βοηθήσουν τους Κοσοβάρους παντοιοτρόπως τόσο με υλικό όσο και με Τούρκους συμβούλους.
Σε ανακοίνωση της η τουρκική πρεσβεία στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι μια βαλκανική χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ, που συμβάλλει στην KFOR και KSF, θεωρεί ότι οι νόμοι που θεσπίστηκαν από το Κοινοβούλιο στην Πρίστινα στις 14 Δεκεμβρίου για τον μετασχηματισμό του στρατού, είναι ένα κυρίαρχο δικαίωμα.
Επίσης, χαιρετίζει τη στάση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου για την δημιουργία τακτικών δυνάμεων που είναι μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και η Ιταλία, ενδιαφέρονται να καταστήσουν την Αλβανία τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στα Βαλκάνια, ξεπερνώντας τη Σερβία και την Ελλάδα, που θεωρούνται περισσότερο ως σύμμαχοι της Ρωσίας και επεκτείνονται σε βάρος των γειτόνων τους», ανέφερε πριν μερικούς μήνες η αλβανική ιστοσελίδα ‘Pamfleti Online’.
Συνακόλουθα μιας συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο κατά τη διάρκεια του 2017, δώρισαν στον αλβανικό στρατό 250 σύγχρονα τζιπ. Η άφιξή τους παρέμεινε μυστική μέχρι προχθές.
Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα για στρατηγική μεταφορά φέρουν την ονομασία HMMËV 1114 και έχουν μέγιστη ταχύτητα 125 χιλ/ώρα, χωρητικότητα 1+3+1 οπλίτες, ζυγίζουν 6 τόνους και έχουν 443 χιλιόμετρα αυτονομίας.
Τα τεθωρακισμένα οχήματα είναι εφοδιασμένα με σύστημα πολυβόλων καθώς και εκτοξευτών βομβίδων. Ταυτόχρονα, η Ιταλία προμηθεύει τον αλβανικό στρατό με 5.000 αυτόματα όπλα επιλεγμένα από το ΝΑΤΟ, απομακρύνοντας τα ρωσικά Καλάσνικοφ από το στρατό.
Από την άλλη πλευρά, έχει συναφθεί συμφωνία με την Τουρκία για παροχή όπλων στον αλβανικό στρατό καθώς και για εκπαίδευση μάχης των στρατιωτών. Τα μέρη συμφώνησαν να εφαρμοσθούν αυτά με τη διάκριση ‘απόρρητα’.
Ο εξοπλισμός φέρεται να αγοράστηκε από τουρκική κρατική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη στρατιωτική βιομηχανία (με τις ίδιες ποιοτικές συνθήκες και χρηματοοικονομικές διευκολύνσεις που παρέχονται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις) με το 90% του ποσού να καταβληθεί από την πλευρά της Τουρκίας και το 10% του ποσού να καταβληθεί από την αλβανική πλευρά.
Έτσι ο Ερντογάν με το φιλαράκι του Ράμα και τους Χαραντινάι και Ζάεφ ετοιμάζει την στρατιωτική περικύκλωση της Ελλάδος από Βόρεια και δυτικά, ενώ Ρωσία και ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν την τελική μάχη για το ποιος θα επικρατήσει τελικά στα Βαλκάνια με την έναρξη πιθανών νέων εχθροπραξιών Σέρβων και Αλβανών, οι οποίες, ότι και να λένε κάποιοι, ετοιμάζονται πυρετωδώς παρασκηνιακά.