Ιστορία

Μια μικρή Ελλάδα στον Νείλο: Εντυπωσιακά ευρήματα βυθισμένα στα νερά (Εικόνες)

Η Ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο κάποτε ήταν έντονη. Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και τα μοναδικά ευρήματα στο Νείλο. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Εντυπωσιακή έκθεση με ξεχωριστά ευρήματα από μια εποχή που η Αίγυπτος έσφυζε από ελληνικές αρχαίες πόλεις, φέρνει στο φως μια έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.

Για τα 1500 χρόνια, η αρχαία αιγυπτιακή πόλη Θώνις-Ηρακλείου αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες λιμενικές πόλεις της Αιγύπτου και εμπορικά κέντρα.

Οι δύο πόλεις Ηράκλειον και Θώνις ήταν στην πραγματικότητα η ίδια πόλη με δύο ονόματα. Το Ηράκλειο είναι το όνομα της πόλης για τους Έλληνες και τον Θώνις για τους Αιγυπτίους.

Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στην Αιγυπτιακή ακτή, ή Thonis-Heracleion θεωρείται ότι ήταν το λιμάνι εισόδου στην Αίγυπτο για όλα τα πλοία που έρχονται από τον ελληνικό κόσμο. Ιδρύθηκε πολύ πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ., η Θώνις-Ηρακλείον παρέμεινε ευημερούσα, περίπου μέχρι το 800 μ.Χ., όταν εξαφανίστηκε κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παρά τη σπουδαιότητά της στην αιγυπτιακή ιστορία, η Thonis-Heracleion ήταν σχεδόν ξεχασμένη, γνωστό μόνο στους αρχαιολόγους μέσω μερικών αρχαίων κειμένων και σπάνιων επιγραφών. Τον 5ο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε για το μεγάλο ναό του Θεώνη-Ηρακλείου, όπου ο διάσημος ήρωας Ηρακλής πάτησε πρώτα το πόδι του στην αιγυπτιακή γη.Τα Εκπληκτικά Ευρήματα Βυθισμένων Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων στο Δέλτα του Νείλου (εικόνες)Έλλην πιθανά επιστήμων ,άγαλμα που βρέθηκε στην πόλη  Θωνις- Ηράκλειον στην Αίγυπτο

Τα ευρήματα μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Τα ερείπια περισσοτέρων από 64 πλοίων που θάφτηκαν στον πυκνό πηλό και την άμμο που καλύπτει τον θαλάσσιο βυθό
  • Χρυσά νομίσματα και βάρη από χαλκό και πέτρα
  • Γιγάντια αγάλματα των 5 μέτρων μαζί με εκατοντάδες μικρότερα αγάλματα μικρότερων θεών
  • Πλάκες από πέτρα  που είναι εγγεγραμμένα τόσο στην αρχαία ελληνική (και χρυσό) όσο και στην αρχαία αιγυπτιακή
  • Δεκάδες μικρές σαρκοφάγοι ασβεστόλιθου πιστεύεται ότι κάποτε περιείχαν μουμιοποιημένα ζώα
  • Πάνω από 700 αρχαίες άγκυρες πλοίων

Ευρήματα από τον ναό του Άμμωνα /Ηρακλή

Δωρικός κίονας από τον Νείλο

Η έκθεση με τίτλο «Βυθισμένες Πόλεις: οι Χαμένοι Κόσμοι της Αιγύπτου», περιλαμβάνει δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν στον βυθό στις εκβολές του ποταμού Νείλου και στην Μεσόγειο

Ένας δύτης επιθεωρεί τμήματα ενός κελιού, ενός ορθογώνιου δωματίου που βρίσκεται μέσα στους ελληνικούς ναούς’.
Χρυσή πλάκα με Ελληνικά κείμενα., στο Ηράκλειον.

Άγαλμα της Πτολεμαίας Ελληνίδας πριγκίπισσας Άρσινοης ΙΙ, ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Φαραώ Πτολεμαίου Α και η αδελφή και η σύζυγος του Πτολεμαίου Β ‘.

Συγκεκριμένα, αιγυπτιακά μουσεία θα δανείσουν στο Βρετανικό Μουσείο δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν βυθισμένα σε ιλύς ή λάσπη. Σε αυτά θα προστεθούν εκθέματα από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

 

‘Κολοσσιαίο από κόκκινο γρανίτη άγαλμα Πτολεμαϊκής βασίλισσας, ύψους 4,9 μ. Και βάρους 4 τόνων, που βρίσκεται κοντά στο μεγάλο ναό του βυθισμένου Ηρακλείου.

‘Ένα από τα ωραιότερα ευρήματα στον κόλπο Abukir είναι το αξιοσημείωτο σκοτεινό πέτρινο άγαλμα μιας Πτολεμαϊκής βασίλισσας του 3ου αιώνα, πολύ πιθανόν της Κλεοπάτρας ΙΙ ή της Κλεοπάτρας III, που φορούσε το χιτώνα της θεάς Ίσης’
Η τελευταία εικόνα είναι ένα από  ‘ασβεστόλιθο  κεφαλή ενός αγάλματος που βρέθηκε στο Canopus, πιθανότατα προέρχεται από την Κύπρο (οι επαφές μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου πιστοποιούνται κατά τα μέσα της 1ης χιλιετίας π.Χ.)’.
Τέχνη και νομίσματα από τον Canopus ‘Χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται από τους Βυζαντινούς (7ος αιώνας μ.Χ.) και τις ισλαμικές  περιόδους (8ου αιώνα μ.Χ.) περιόδους, που βρέθηκαν στο Canopus’
Χάλκινα αγαλματίδια από την Θώνη-Ηράκλειο, 6ος-2ος αιώνας π.Χ.
Κεφαλή από  γρανίτη ενός ιερέα, κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο
Ελληνικό άγαλμα  -Ηράκλειο |Αίγυπτος

Ελληνικό άγαλμα από τον Νείλο στις εκβολές του με την Μεσόγειο

Τα περισσότερα από τα 200 εκθέματα προέρχονται από τις βυθισμένες πόλεις Θώνις – Ηράκλειο και Κάνωπος και ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1996 και 2012.

Όπως η Ιστορία παραδίδει και η αρχαιολογία επιβεβαιώνει, δεκάδες ήταν οι ελληνικές πόλεις στη χώρα που διασχίζει ο Νείλος. Δύο από τις πιο διάσημες, η Θωνίς – Ηράκλειον και η Κάνωπος θαμμένες εδώ και αιώνες στη λάσπη των εκβολών του μεγάλου ποταμού και της Μεσογείου

 Και παρότι οι διοργανωτές δηλώνουν ότι θέλουν να καταδείξουν την ομορφιά και τη δύναμη της ύστερης φαραωνικής κουλτούρας και τον κοσμοπολιτισμό της αρχαίας αιγυπτιακής κοινωνίας, η πραγματικότητα λέει πως οι συγκεκριμένες πόλεις είχαν σαφώς ελληνικό αποτύπωμα.

Για πρώτη φορά μετά τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» η Αίγυπτος στέλνει αρχαία της για έκθεση σε ξένη χώρα, τα οποία θα συνεκτεθούν με αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο. Περισσότερες από 200 αρχαιότητες, τις οποίες ανέσυρε από τον βυθό ο Γκοντιό, που σκάβει στην περιοχή από το 1996, θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Ευρήματα από τις βυθισμένες πόλεις στην Αίγυπτο

Σαρκοφάγος από τον ναό του Ηρακλή

Το ναυάγιο 17 είναι ένα από τα περισσότερα από 60 ναυάγια που βρέθηκαν στο χώρο του Θώνις-Ηρακλείου. Χρονολογείται από τα τέλη του 6ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Έχει μήκος 26 m και πλάτος 19-53 cm και είναι κατασκευασμένο από δρυ. Φαίνεται να υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της συναρμολόγησης των σανίδων των ναυαγών του Θώνι-Ηρακλείου και εκείνων που βρέθηκαν αλλού στην αρχαία Μεσόγειο, που χρησιμοποίησαν πτερύγια και αιχμές. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε συνδυασμό με την τοπική ναυτική περιοχή ή / και τις κοντινές εσωτερικές πλωτές οδούς που πρόκειται να πλοηγηθούν αυτά τα πλοία . Τα πλοία του Δέλτα του Νείλου έπρεπε να προσαρμοστούν στις θαλάσσιες, ποτάμιες και λίμνιες συνθήκες. Με ελάχιστα εκατοστά  καρίνα, αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να πλεύσουν εξίσου καλά στο Νείλο όπως στη θάλασσα και θα μπορούσαν να περάσουν από την τελευταία στο ποτάμι για να αποβιβαστούν στο εσωτερικό, στο Δέλτα, στη Μέμφιδα ή ακόμα πιο νότια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ