Σαν απάντηση στις ασυναρτησίες του Φαναριώτη Αρχιεπισκόπου Τελμησσού Ιώβ, που είπε πως το Πατριαρχείο Μόσχας δεν υπάρχει πια στην Ουκρανία, η ουκρανική εκκλησία υπενθυμίζει στην Κωνσταντινούπολη ότι αυτή δεν υπάρχει για περισσότερο από 500 χρόνια!!!
“Οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροσώπου της Κωνσταντινούπολης είναι παρόμοιες με τον κανονικό σουρεαλισμό”, πιστεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας που αντέδρασε ειρωνικά στη συνέντευξη του αντιπροσώπου της Κωνσταντινούπολης.
"Το UOC είναι σίγουρο ότι η Κωνσταντινούπολη δεν υπήρχε για 565 χρόνια, αλλά είναι φανερό ότι το Φανάρι δεν το έχει παρατηρήσει ακόμα αυτό", δήλωσε ο ιερέας Νικολάι Ντανιλέβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του UOC.
"Έλα όμως που υπάρχει το UOC και αυτό είναι επίσης ένα ιστορικό γεγονός, είναι προφανές, επομένως, ότι τέτοιες δηλώσεις μεμονωμένων εκπροσώπων του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης είναι παρόμοιες με κάποιο κανονικό σουρεαλισμό", δήλωσε.
Στο μεταξύ η Ρωσική Εκκλησία εξετάζει μέτρα για την επόμενη μέρα από την διακοπή κοινωνίας με την Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα η ρωσική εκκλησία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρόσθετες ενορίες στο εξωτερικό για τους πιστούς τους.
"Η αναστολή της κοινωνίας των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινούπολης εξαιτίας των μη κανονικών ενεργειών της Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανική Εκκλησία αναγκάζει τη Ρωσική Εκκλησία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες στην πνευματική φροντίδα των πιστών της στη διασπορά", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συνεδριακού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων π.Νικολάι Μπαλάσσοφ.
Ως εκ τούτου, η διοίκηση του Πατριαρχείου Μόσχας για ξένα ιδρύματα εξετάζει επί του παρόντος τις ερωτήσεις που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, όπου μερικοί από τους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επισκέπτονταν τις ενορίες υπό την δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.
"Ο στόχος είναι να ανοίξουν ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα κατάλληλα μέρη το συντομότερο δυνατό", εξήγησε ο ιερέας. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι είναι «κυρίως για τις χώρες που βρίσκονται εκτός της κανονικής δικαιοδοσίας μιας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».