Στελέχη της ελληνικής αστυνομίας ενημερώθηκαν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, χθες Παρασκευή, από την Aλβανική αστυνομία για σημαντικές πτυχές της επιχείρησης που οδήγησε στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, εν αναμονή του πορίσματος της Εισαγγελίας Σοβαρών Εγκλημάτων Τιράνων, που θα πρέπει να περιέχει τα σχετικά τεκμήρια.
Η Ελλάδα θεωρεί, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, απαραίτητη την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος της οικογένειας για επιστροφή της σορού και ενταφιασμό, εξέλιξη που επ' ουδενί επηρεάζει τα δικονομικά δικαιώματά της, όπως προβλέπονται από τη συναφή αλβανική νομοθεσία.
Παράλληλα, πρώην στέλεχος της αλβανικής κυβέρνησης επιτίθεται στον Ράμα, εκθέτοντάς τον και κατηγορώντας τον αποπροσανατολισμό του κοινού μέσω της μνήμης και του αίματος του νεκρού ήρωα Κατσίφα.
Αλβανίδα αξιωματούχος, εν μέσω της σφοδρής κριτικής που δέχεται η Αλβανία, μιλάει για καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, όταν το ίδιο της το κράτος και οι αρχές αυτού δολοφονούν εν ψυχρώ πατριώτες και συγκαλύπτουν το τριτοκοσμικό έγκλημα.
Ανάξια του αξιώματός του, η αντίδραση Ράμα για Βουλιαράτες
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Μπεσνίκ Μουσταφάι, σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στα κοινωνικά δίκτυα, σχετικά με τα γεγονότα στους Βουλιαράτες.
Ο Μουσταφάι χαρακτήρισε την αντίδραση του Ράμα ως εθνικιστική και λαϊκίστικη και όχι επαγγελματική και αυτή θα μπορούσε να έχει συνέπειες μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο Ράμα εκμεταλλεύθηκε το γεγονός αυτό, για να εκτρέψει την προσοχή του κοινού, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής.
«Η αντίδραση του Ράμα ήταν υποκριτική, λαϊκίστικη, όχι επαγγελματική, λανθασμένη. Αυτή μπορεί να έχει συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας έπρεπε να μιλήσει για να κατευνάσει την αιματοχυσία μεταξύ των μερών, αλλά βλέποντας ότι βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για σκάνδαλα, άρπαξε την ευκαιρία για να αποπροσανατολίσει το κοινό και ανυψώσει την εθνικιστική σημαία.
Η αντίδραση αυτή του Έντι Ράμα ήταν ανάξια (του αξιώματός του)», δήλωσε ο Μουσταφάι.
Η Αλβανία δεσμεύεται στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού
Η Αλβανία δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει όλες τις περιφερειακές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, αναφέρει Αλβανίδα αξιωματούχος, σχεδόν μια εβδομάδα μετά από την άνανδρη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική ειδική δύναμη RENEA.
Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Δενίντα Μέσι, η οποία παρακολούθησε το «Εθνικό Συνέδριο για τον Βίαιο Εξτρεμισμό στην Αλβανία».
Η Μέσι υπογράμμισε τις προσπάθειες της χώρας για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, του ριζοσπαστισμού και της τρομοκρατίας, παράλληλα με τους συμμάχους στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή και πέραν αυτής.
Η μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και με τη διαμεσολάβηση και υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, δείχνει, κατά τη γνώμη της ότι «από το 2015, η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, και αυτό χάρη στη στρατηγική και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του βίαιου εξτρεμισμού», γράφει το πρακτορείο ειδήσεων της Αλβανίας.
Σε ποιο εξτρεμισμό αναφέρεται, τη στιγμή που το αλβανικό κράτος πρέπει να ερευνηθεί για τον θάνατο ομογενή, Κ. Κατσίφα; Τι ορίζουν οι Αλβανοί ως τρομοκρατία και εξτρεμισμό τη στιγμή που παραβιάζουν κάθε πρωτόκολλο, αλλοιώνουν στοιχεία και εμπαίζουν την οικογένεια του εθνομάρτυρα;
Όπως δήλωσε και μέσω των κοινωνικών δικτύων η Ελένη Θεοχάρους, εισηγήτρια των ενταξιακών Αλβανίας, "με αίμα δεν μπαίνεις στην Ε.Ε.". Αυτό το μήνυμα έστειλε στον εξτρεμιστή πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δίνοντας παράδειγμα στους απραγείς Έλληνες πολιτικούς.