Κόσμος

Επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια: Ετοιμάζουν ΝΑΤΟϊκή βάση στην Αλβανία - Απλώνονται τα «δίχτυα» της Δύσης στην περιοχή

Επικίνδυνες εξελίξεις έχουμε στα Βαλκάνια, καθώς για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ διεισδύει επίσημα στο δυτικό κομμάτι της περιοχής, σε μια προσπάθεια μπλοκαρίσματος της ρωσικής επιρροής. Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για την μετατροπή της αεροπορικής βάσης Κουτσόβο στην Αλβανία, σε βάση του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας όσα γράφαμε τον Αύγουστο.

Η αεροπορική βάση του Κουτσόβο στην Αλβανία θα χρησιμοποιηθεί ως νατοϊκή αεροπορική βάση, μετά από χρόνια παρακμής που την έχουν μετατρέψει σε «νεκροταφείο» παλιών μαχητικών αεροσκαφών.

Η Αλβανία απέσυρε το 2005 τα 224 σοβιετικά και κινεζικά αεροσκάφη τύπου MiG της, και από το 2009 ο εναέριος χώρος της παρακολουθείται από τις συμμάχους της στο NATO, Ελλάδα και Ιταλία. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η Κουτσόβα, που την εποχή του κομμουνισμού ονομαζόταν «πόλη του Στάλιν», παρήκμασε.

«Η βάση είναι το πρώτο αποτύπωμα του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς θα μετασχηματίσει το Κουτσόβο στην πρώτη νατοϊκή αεροπορική βάση στην περιοχή», δήλωσε η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάκα στο Reuters.

Το NATO θα δαπανήσει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ στο πρώτο στάδιο των εργασιών, προκειμένου να μετατρέψει το Κουτσόβο σε βάση υποστήριξης για εφοδιασμό, μεταφορές, εκπαίδευση και ασκήσεις, σύμφωνα με την Τζάκα.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, άρχισε ήδη η διαμόρφωση της παλαιάς στρατιωτικής βάσης στην Αλβανία, με σκοπό να αξιοποιηθεί από το ΝΑΤΟ.

Η βάση Κουτσόβο (Kuçovë) που εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα «νεκροταφείο αεροπλάνων», που κάποτε ήταν μέρος της αλβανικής αεροπορίας, θα γίνει επίσημα ως βάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τα παλαιά αεροσκάφη κινεζικής και ρωσικής κατασκευής δεν έχουν πετάξει από το 2005 και αυτή τη στιγμή ‘διαφυλάσσονται’ σε μια στοά-κρύπτη στο βουνό που συνορεύει με τη βάση. Η αεροπορική βάση βρίσκεται 64 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων.

Σημειώνεται ότι ο εναέριος χώρος της Αλβανίας εποπτεύεται από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε πρόσφατο άρθρο μας, στο οποίο είχαμε πρώτοι αποκαλύψει τις ετοιμασίες για ΝΑΤΟϊκή βάση στην Αλβανία, συνοδευόμενες από αναβρασμό των Σερβοβοσνίων καθώς και λεκτική επίθεση Κοσοβάρων κατά του Ρώσου προέδρου, Β. Πούτιν.

Επικίνδυνα παιχνίδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια καθώς μετά την βάση BONDSTEEL στο Κοσσυφοπέδιο τώρα κινούνται προς την μετατροπή της Αλβανίας σε φρούριο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προσφέρει «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ και με μια κίνηση ματ, μεγάλο κομμάτι αλβανικού εδάφους, για την δημιουργία αμερικανικών βάσεων με χιλιάδες στρατιώτες και οπλικά συστήματα.

Η Αλβανία θα κατασκευάσει την πρώτη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

Πρόκειται για μια αεροπορική βάση που θα δημιουργηθεί στην κεντρική Αλβανία, στην περιοχή Κουσόβα (Kuçovë) για την οποία ο επικεφαλής της κυβέρνησης ανέφερε το ΝΑΤΟ ότι έχει πρόθεση να επενδύσει για αυτήν πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για την πρώτη φάση του έργου.

«Με την Ατλαντική Συμμαχία και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας, το ΝΑΤΟ θα επενδύσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για την πρώτη φάση του έργου για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης Κουσόβα.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή του Μπεράτ, νοτιο-ανατολικά του Ελβασάν (40.7719°N 19.9019°E) με κωδικό κλήσης LAKV, Έχει μήκος διαδρόμου 2.853

Στόχος της Αλβανίας και του ΝΑΤΟ είναι εμποδίσουν την προσπάθεια της Ρωσίας να διεισδύσει στην περιοχή και να ενισχύσει την επιρροή της μέσα από μυστικές υπηρεσίες της, την πραγματοποίηση επενδύσεων και την προπαγάνδα μέσα από τα ΜΜΕ.

Kuçovë-abandoned-aircraft-graveyard-2

Kuçovë-abandoned-aircraft-graveyard-5

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...