Ελληνοτουρκικά

Οι στρατηγοί δεν αστειεύονται πλέον: «Θα βληθεί οποιοσδήποτε μας απειλήσει» - «Τρέμει» το έδαφος από απόβαση πεζοναυτών στο Β.Αιγαίο

«Φωτιά» έχει πάρει ο Βόλος από την αποβίβαση της πανίσχυρης από όλα τις απόψεις 32ας ταξιαρχίας πεζοναυτών η οποία αποπλέει με τρία μεγάλα αρματαγωγά προς άγνωστη κατεύθυνση που αφορά νησί του Αιγαίου.

Η αποστολή των μελών της Ταξιαρχίας θα γνωστοποιηθεί καθ’όδόν στα πλαίσια της ρεαλιστικής διακλαδικής άσκησης (ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018).

Πληροφορίες φέρουν να πραγματοποιείται απόβαση σε νησί στο Βόρειο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ αποστέλλει «μήνυμα» στους Τούρκους πασάδες της Άγκυρας δηλώνοντας ότι: «Θα βληθεί οποιοσδήποτε μας απειλήσει, θέλουμε την ειρήνη, αλλά…».

Αυτό το «αλλά» αφορά σαφώς την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα σχέδια πιθανών ερευνών για υδρογονάνθρακες της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο με στόχευση κυρίως στην περιοχή των Δωδεκανήσων.  

Η ουσία όμως των λεγόμενων του είναι παρακάτω όσον αφορά τα ύποπτα σχέδια των Τούρκων.

Ο Στρατηγός που είναι υπεύθυνος για τις μονάδες ολόκληρου νησιωτικού συμπλέγματος σημείωσε πως «κάθε ισχυρό κράτος έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις έναντι οποιασδήποτε απειλής και το μεγαλύτερο και ισχυρότερο οπλικό σύστημα είναι το ίδιο του το προσωπικό».

Ο ίδιος μιλώντας κατά τους εορτασμούς για την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της Λήμνου θύμισε πως «η ελευθερία και η κυριαρχία ενός κράτους δεν χαρίζονται αλλά κερδίζονται».

Συνεχίζοντας ο Στρατηγός τόνισε, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα πως: «από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο, εφόσον απειληθεί κάποιο σημείο δεν υπάρχει περίπτωση να μην βάλει με πυρά εντός ελαχίστων λεπτών ή να μην επανδρωθεί αμέσως ή να μην ενισχυθεί».

Ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ στην ουσία εδώ μας επιβεβαιώνει αυτό που είναι κοινό μυστικό εδώ και μεγάλο διάστημα και αφορά πιθανή τουρκική στρατιωτική προσπάθεια «υφαρπαγής» ελληνικής μικρονήσου ή νησιού, με στόχο την διείσδυση στην υπό διαμόρφωση και πιθανή ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ.

Είναι γνωστό σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (Η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου: Επαναφέρουν τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και διεκδικούν νησιά μας – «Να ελεγχθεί η Ελλάδα για τους S-300»), ότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν για τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο μια πολύ επικίνδυνη θεωρία.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι ο διαχωρισμός των νησιών μας ειδικά στα Δωδεκάνησα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας και όχι μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας.

Πρόκειται για οθωμανική λογική που υποκρύπτει αξιώσεις πολύ επικίνδυνες.

Στο θέμα έχει αναφερθεί, επαναφέροντας τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και ο μόνιμος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες: «η Ελλάδα λέει ότι αυτή η περιοχή (μικρά νησιά και οι βραχονησίδες) ότι είναι έδαφός της. Το ίδιο λέει και η Τουρκία. Οπότε πώς μπορεί να υποστηρίζει ότι αυτό αποτελεί εδαφική κυριαρχία;

Μπορεί να είναι τουρκικά ή ελληνικά αλλά η οριοθέτηση δεν έχει γίνει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Μέχρι να συμφωνηθεί αυτό από τα ενδιαφέρομενα μέλη, κανείς δεν μπορεί να επικαλείται εδαφική κυριαρχία ή υφαλοκρηπίδα σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αυτές οι νησίδες, το καθεστώς των οποίων δεν έχει ξεκαθαριστεί από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορεί να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Οπότε μέχρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα γιατί να κάνουμε τέτοιες προκλήσεις;».

Ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, συνεχίζοντας το παραλήρημά του, είπε ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο.

«Μέχρι να συμφωνηθεί η οριοθέτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε επικράτεια ή χωρικά ύδατα σε αμφισβητούμενες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά γκριζάροντας τα πάντα", συνέχισε.

Μάλιστα πρόσθεσε: «Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα;

Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Και γιατί συμβαίνουν τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα βράχια θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης.»

Αυτή η οθωμανικού τύπου «λογική» δυστυχώς διέπει την τουρκική πολιτική ελίτ σήμερα, διότι φυσικά έτσι τους συμφέρει, πείθοντας ακόμα και τους ίδιους ότι έχουν δίκιο στις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο.

Τώρα, ειδικά μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις περί έρευνας και εξόρυξης σε Αιγαίο και Κύπρο από τον ίδιο τον Ερντογάν, έχουμε μια επίσημη παγιοποίηση όλων αυτών των προκλητικών απαιτήσεων της Άγκυρας, οι οποίες απειλούν ελληνικό εθνικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 1922.

Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο διοικητής ΑΣΔΕΝ, μιλώντας ο ίδιος στους Τούρκους ομολόγους του για το τι ακριβώς τους αναμένει αν επιχειρήσουν κάτι στο Αιγαίο.

Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι φοβούνται μια ένοπλη αντιπαράθεση τώρα με την Ελλάδα, διότι ενδεχομένως μια ήττα τους σε κάποιο νησί θα έριχνε σαν χάρτινο πύργο το παντοδύναμο καθεστώς του Ερντογάν, το οποίο δεν έχει "καθαρίσει" το τοπίο στην χώρα από τους γκιουλενιστές και κεμαλιστές.

Η Τουρκία ανέκαθεν βασίζονταν στην δύναμη του στρατού και στις νίκες σε Συρία, Ιράκ και αλλού, αν ηττηθούν οπουδήποτε θα διαλύσουν όπως το 1919.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ