Εκκλησία

Οι Ουκρανοί στους δρόμους προσεύχονται κατά της αυτοκεφαλίας, η Γεωργία επιφυλάσσεται και η Αμερική στηρίζει Φανάρι

Την στιγμή που το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα κορυφώνεται βαδίζοντας και προς την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε λίγες ημέρες, οι αντιδράσεις ποικίλουν.

Στο Κίεβο, οι ενορίτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (Πατριαρχείο Μόσχας) διαμαρτυρήθηκαν μέσω μιας πικετοφορίας για τις ενέργειες των δύο Έξαρχων του Φαναρίου, του Αρχιεπισκόπου Δανιήλ από τις ΗΠΑ και του Επισκόπου Ιλαρίωνα από τον Καναδά

Οι πιστοί του UOC προσευχήθηκαν κάτω από τα παράθυρα των εξάρχων της Κωνσταντινούπολης!!

Χθες, λοιπόν, ενορίτες κυρίως από τη Δυτική Ουκρανία , με αφίσες και πλακάτ στα χέρια τους, τα οποία υπογράμμιζαν την αφοσίωση τους στην κανονική εκκλησία κάλεσαν τους απεσταλμένους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να μην κάνουν διάσπαση.

"Η UOC είναι ιερή μητέρα μας δεν θα την αφήσει να πεθάνει...δεν διαιρείται η Εκκλησία μας... το UOC είναι μαζί μας και Μητροπολίτης μας ο Ονούφριος ”  ήταν μερικά από τα συνθήματα.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στη δράση υπογραμμισαν ότι ήρθαν εδώ με ειρηνικές προθέσεις και απλώς θέλουν να υπενθυμίσουν στους Κωνσταντινουπόλεμους νομοθέτες τη θέση των Ουκρανών πιστών και την ευθύνη τους για το τι συμβαίνει.

 

https://www.facebook.com/1kozaktv/videos/276616319856134/

 

Την ίδια στιγμή η ουκρανική "Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Κράτους Δικαίου" προσέφυγε στο δικαστήριο με το αίτημα να αναγνωρίσει αυτό την έλλειψη εξουσίας του προέδρου της χώρας, Πέτρο Πόροσενκο, "να παρεμβαίνει στις δραστηριότητες της εκκλησίας".

«Ο ενάγων ζητεί από το δικαστήριο να διαπιστώσει την έλλειψη αρμοδιότητας του αρχηγού του κράτους να παρεμβαίνει στις δραστηριότητες των εκκλησιών και των θρησκευτικών οργανώσεων, ιδίως με την υπογραφή και ττο αίτημα προς τον Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίο για Τόμο αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, το οποίο στη συνέχεια υποστηρίχθηκε από την Verkhovna Rada της Ουκρανίας », αναφέρθηκε.

Το δικαστήριο ξεκίνησε τη διαδικασία σε αυτή τη διοικητική υπόθεση και προγραμμάτισε προπαρασκευαστική συνεδρίαση για τις 13 Νοεμβρίου.

Υπερ Φαναρίου η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Αναζητώντας προφανώς τρόπο να παραμείνει στην θέση του πηγαίνοντας με τα νερά του Φαναρίου, μιας και έχει πέσει σε δυσμένεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και η Εκκλησία πέρα από τον Ατλαντικό εξέδωσαν υποστηρικτική ανακοίνωση για την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

"Κατά την συνεδρία της 20ης Απριλίου 2018, Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου απεφάσισε διά ψήφου να προχωρήσει με την απαιτουμένη διαδικασία προς χορήγηση αυτοκεφαλίας στους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Ουκρανίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν εκτεταμένης μελέτης και διαλόγου με βάση τις ευθύνες και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπως αναφέρονται στους Ιερούς Κανόνες και την ιστορική πραγματικότητα όταν ενώ το 1589 η Εκκλησία της Ρωσίας ανεγνωρίσθη ως Πατριαρχείο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η Μητρόπολις του Κιέβου, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, δεν συμπεριελήφθει αλλά παρέμεινε υπό την δικαιοδοσία της Κωνσταντινουπόλεως. Επιπλέον, στην Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1686 υπάρχει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η Ουκρανία παρέμεινε υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των εκκλησιαστικών, πολιτικών και γεωπολιτικών διαστάσεων της χορηγήσεως αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέθεσε σε αντιπροσωπεία – αποτελούμενη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας Γέροντος Περγάμου κ. Ιωάννου, Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου – να επισκεφθούν στο διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2018, τις ανά τω κόσμω αδελφές Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, με σκοπό να τις ενημερώσουν και να εξηγήσουν σχετικά με την προαναφερθείσα απόφαση.

Επιπλέον, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας (το επίσημο έγγραφο που χορηγεί την αυτοκεφαλία), το Οικουμενικό Πατριαρχείο όρισε δύο Εξάρχους στην Ουκρανία – τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Παμφίλου κ. Δανιήλ (από τις Η.Π.Α.) και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Έντμοντον κ. Ιλαρίωνα (από τον Καναδά) – ώστε να διασκεφθούν με τις τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες και με όλες τις παρατάξεις και τα άτομα που συμμετέχουν στη χορήγηση του Τόμου. Οι ως άνω Ιεράρχαι του Οικουμενικού Θρόνου υπηρετούν στην μεγάλη Ουκρανική Ορθόδοξη κοινότητα στη Βόρειο Αμερική και Καναδά, η οποία τελεί υπό το ωμοφόριον του Οικουμενικού Πατριάρχου, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς Κιέβου και Κωνσταντινουπόλεως.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχοντας εκκλησιαστική ευθύνη και φροντίδα για τη ίαση των διαιρέσεων και την ενίσχυση της ενότητος μεταξύ των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, υποχρεούται μερικές φορές να υιοθετεί δύσκολες αποφάσεις. Στον ιστορικό του ρόλο και το δικαίωμα ακρόασης εκκλήσεων από Εκκλησίες οι οποίες ένεκα διαφόρων λόγων είναι απομονωμένες από την υπόλοιπη Ορθόδοξη Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι περιστασιακά υποχρεωμένο να αναλαμβάνει επώδυνες πρωτοβουλίες. Τέλος, αποτελεί παραδοσιακό μέλημα και μητρική φροντίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μην παραμελεί ούτε ένα απολωλός πρόβατο (κατά Λουκ. 15:3-6) αλλά κατά περίπτωση να επιδιώκει συμφιλίωση και συγχώρηση.

Οι ιστορικοί λόγοι που στηρίζουν την ανάμειξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην επιδίωξη κανονικής διευθετήσεως της εκκλησιαστικής ανωμαλίας στην Ουκρανία έχουν αναλυθεί και επεξεργασθεί σε διάφορα κείμενα τα οποία παραθέτουμε στους παρακάτω διαδικτυακούς συνδέσμους:

The Documents Speak (Greek and English) https://www.goarch.org/-/the-ecumenical-throne-and-the-church-of-ukraine

www.archons.org; and https://www.archons.org/news/archon

The Interview by Archbishop Job of Telemessos https://panorthodoxcemes.blogspot.com/2018/09/archbishop-job-getcha-of-telmessos.html"

Αποστάσεις από Γεωργία 

Τουλάχιστον περίεργη είναι η στάση της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία υπενθυμίζεται δεν διοικείται από τον Πατριάρχη Ηλία πλέον αφού ο ίδιος λόγω ασθενείας έχει ορίσει τοποτηρητή!!!

Η Γεωργία λοιπόν όπως αναφέρεται έρχεται αντιμέτωπη με τη μονομερή επέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις εσωτερικές υποθέσεις της ουκρανικής εκκλησίας, ζητώντας αντ 'αυτού τη συνεργασία μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Ρωσικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε χθες στο επίσημο site της Γεωργιανής Εκκλησίας, η Εκκλησία της Γεωργίας πιστεύει ότι οι κοινές προσπάθειες και ο διάλογος μεταξύ των δύο Εκκλησιών είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος των σχισμάτων στην Ουκρανία.

"Νομίζουμε ότι σε αυτό το στάδιο δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικές αξιολογήσεις έως ότου οι δύο πλευρές διατυπώσουν τις επίσημες και μη εισηγήσεις τους βάσει των κανόνων δικαίου", αναφέρει η δήλωση της Γεωργίας.

Η δήλωση σημειώνει επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ ευαίσθητη, επομένως είναι απαραίτητο να συμμετέχει σε οποιαδήποτε απόφαση του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και εκείνος της Μόσχας.

"Είναι γεγονός ότι οι δύο Εκκλησίες αισθάνονται ευθύνη ενώπιον εκατομμυρίων ορθοδόξων, φροντίζουν για την ενότητα της Εκκλησίας και ελπίζουμε ότι θα κάνουν ό, τι είναι δυνατό για να βρουν έναν τρόπο για την ειρηνική επίλυση αυτού του προβλήματος. Πάντα προσευχόμαστε γι' αυτό ", αναφέρει το έγγραφο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ