Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα προ μεγάλων αποφάσεων: «Ή θα απαντήσει δυναμικά ή θα δημιουργηθούν τετελεσμένα στο Αιγαίο» - Αναλυτές βλέπουν σύγκρουση Αθήνας-Άγκυρας

Τι θα γίνει και τι ακριβώς είναι ικανή να πράξει η Αθήνα εφόσον κλιμακώσει περαιτέρω η Άγκυρα στην Α.Μεσόγειο; 

Στο θέμα απαντά άρθρο στον ξένο τύπο αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο διπλωματικό και στρατιωτικό δίλημμα, αφότου η Τουρκία απέστειλε πλοίο σεισμικής έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο για να εξερευνήσει υποτίθεται την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το σκάφος ξεκίνησε να πραγματοποιεί έρευνες από την Τρίτη το βράδυ πριν αποσυρθεί προσωρινά, αφού το ελληνικό ναυτικό του έστειλε αυστηρή προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου.

Μετά το περιστατικό, η Τουρκία έστειλε τρεις φρεγάτες και 2 περιπολικά πλοία εκεί για να προστατεύσουν τις κινήσεις του δικού τους σεισμογραφικού πλοίου.

Η Τουρκία φαίνεται όμως ότι προωθεί την ένταση στέλνοντας το Barbaros Hayreddin Pasa να εξερευνήσει σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας.

Εάν το Barbaros όμως επανεισέλθει στα ελληνικά ύδατα, η Αθήνα θα αντιμετωπίσει ένα δίλημμα: είτε να εκδώσει άλλη προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου είτε να αυξήσει την ναυτική παρουσία της στην περιοχή για να επιφέρει ναυτική ισορροπία με την Τουρκία.

Μια τέτοια κίνηση όμως θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση επικίνδυνα, κάτι το οποίο θα είχε απροσδιόριστες προεκτάσεις.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αποφύγει τη δεύτερη επιλογή, καθώς θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ένταση μια ευαίσθητη περιοχή στην οποία κινούνται ξένα πάνοπλα πολεμικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου των αμερικανικών και ρωσικών πλοίων.

Οι διπλωματικές και στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν κατακόρυφα φέτος λόγω των επιδιώξεων της Άγκυρας και της σύλληψης και φυλάκισης δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πριν μερικές ημέρες η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX ανακοινώνοντας ότι σχεδίαζε να διερευνήσει την ύπαρξη φυσικού αερίου εντός και γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν χθες Πέμπτη όταν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν με τον χαρακτήρα του «έκτακτου», ότι υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του Barbaros και της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος».

Κάτι όμως που το ελληνικό αρχηγείο ενόπλων δυνάμεων διέψευσε κατηγορηματικάφέρνοντας σε δύσκολη θέση την Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που αφορούν διερεύνηση ύπαρξης φυσικού αερίου.

Ενώ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αξιώσεις κυριαρχίας της περιοχής ήταν μη ρεαλιστικές και επιζήμιες για τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αυτό από μόνο του συνιστά την δημιουργία μιας επικίνδυνης κατάστασης η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε «θερμή αντιπαράθεση» στην Α.Μεσόγειο ανά πάσα στιγμή.

Ο πετρελαϊκός γίγαντας ExxonMobil ετοιμάζεται να διερευνήσει την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, κίνηση που και αυτή θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον, Άγκυρας και Αθήνας.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώθηκαν επίσης σημαντικά αυτό το έτος λόγω της συνεχιζόμενης υποστήριξης των Η.Π.Α. στους Κούρδους στη Συρία, την επακόλουθη τουρκική εισβολή στα βόρεια της χώρας και την φυλάκιση του πάστορα Andrew Brunson,  και άλλων Αμερικανών με κατηγορίες περί συμμετοχής  σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όλα αυτά μαζί με την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων, προμηνύουν ότι η Α.Μεσόγειο έχει καταστεί η πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για πολεμική σύγκρουση.

Ενώ οι βλέψεις της Τουρκίας αποτελούν από μόνες τους ζήτημα που δύναται να πυροδοτήσει ακόμα και ένα γενικευμένο πόλεμο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, συνταράσσοντας συθέμελα την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αν προσθέσουμε και την περίπτωση πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, τότε ο πλανήτης ολόκληρος ευρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. 

https://youtu.be/a0P_c2IgVow?t=2

https://youtu.be/qbJNsy13Pvc?t=5

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

turkia
Κόσμος 0

Σοκ στην Αθήνα! Τουρκικό γεωτρύπανο οδεύει προς την Κρήτη που θα εξορύξει υδρογονάνθρακες στην «λιβυκή ΑΟΖ»-Αφορμή πολέμου αν πατήσει Ελλάδα;

Έρχεται μεγάλη κρίση: «Ο κύβος ερρίφθη» από την Άγκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, τάχα στην λιβυκή ΑΟΖ