Ελληνοτουρκικά

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα - Τσαβούσογλου: «Casus belli τα 12 μίλια στο Αιγαίο»

Τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κάλεσε εκτάκτως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα, διά στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήρθε η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για 12 μίλια. Εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός. Εμείς είμαστε υπέρ στο να λυθούν τα θέματα με έναν ειρηνικό τρόπο στο Αιγαίο. Όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Ελληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Ελληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση», είπε, μεταξύ άλλων, σε πρωινή εκπομπή της τουρκική τηλεόρασης ο κ. Τσαβούσογλου.

Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή κατέκρινε την κυβέρνηση για αυτή την εξαγγελία Κοτζιά, λέγοντας ότι τέτοιες ανακοινώσεις δεν γίνονται στο πόδι, ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι μια τέτοια απόφαση, με αρχή εφαρμογής από το Ιόνιο, είναι σαν αποδοχή από την ελληνική πλευρά του ειδικού καθεστώτος στο Αιγαίο.

Tι ανέφερε για την Κύπρο

Σε ερώτηση για τις έρευνες για φυσικό αέριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε ότι «η Ε/κ πλευρά αποδέχεται ότι έχει και η Τ/κ κοινότητα δικαιώματα για τα αποθέματα γύρω από το νησί» και διερωτήθηκε «αφού το αποδέχεσαι, τότε πρέπει να θέσεις υπό εγγύηση και τα δικαιώματα του Τ/κ - κατά τον ίδιο - ‘λαού’».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Ε/κ πλευρά λέει ότι τώρα κάνει γεώτρηση και στη συνέχεια θα δει. «Αν το δέχεσαι, γιατί τότε δεν το κάνεις από τώρα; Φυσικά εδώ παίζεται κάποιο παιχνίδι. Αλλά όπως δεν το επιτρέψαμε και στο παρελθόν, το είδαν και οι ίδιοι, οι εταιρείες που ήρθαν το είδαν. Το είπαμε και στην Ε.Ε. και στις εταιρείες και στην Ελλάδα. Εδώ μπορούμε να βρούμε μία λύση, εμείς έχουμε ιδέες. Αλλά τώρα κι εμείς πήραμε την πλατφόρμα μας γι’ αυτό το σκοπό κι εμείς επομένως και στη δική μας ΑΟΖ αλλά και στις περιοχές που έχουν καθοριστεί της ‘τδβκ’ προσκληθήκαμε και θα κάνουμε γεωτρήσεις».

Άλλωστε, πρόσθεσε, «το ερευνητικό μας πλοίο το ‘Μπαρμπαρός Χαϋρεντίν Πασά’ είναι ήδη στην περιοχή και συνεχίζει τις έρευνές του». Στο τέλος, είπε, «αν υπάρχουν αποθέματα και δικαιώματα και των δύο πλευρών γύρω από το νησί, θα πρέπει να τα διαμοιραστούμε. Αυτή είναι η δική μας η έγνοια. Φυσικά όσον αφορά τη δική μας ΑΟΖ, εμείς θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας εκεί».

Για το Κυπριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στο Κραν Μοντάνα συζητήσαμε για μια ομοσπονδιακή λύση, όπως ακριβώς είχαν γίνει προσπάθειες από το 1960, 1970».

«Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν, γνωρίζετε ότι το 2004 είχε βγει το σχέδιο Ανάν. Ωστόσο η Ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Και στο Κραν Μοντάνα η Ε/κ πλευρά έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για μια ομοσπονδιακή λύση. Το είδαν τα ΗΕ, η ΕΕ και εμείς ως εγγυήτριες δυνάμεις. Και στο τέλος ο ΓΓ του ΟΗΕ έκλεισε τη Σύνοδο», ανέφερε.

Τώρα, σημείωσε ο κ. Τσαβούσοβλου, «πριν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τί θέλουμε και γιατί θα κάνουμε μια διαπραγμάτευση. Εμείς πήγαμε δύο φορές στο νησί γι αυτό. Συναντηθήκαμε με ‘πρόεδρο’ Ακιντζί, τον ‘πρωθυπουργό’ και όλα τα κόμματα και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες προεργασίες».

Τώρα παρατηρώ ότι στο νησί κάνουν φτηνή πολιτική, είπε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζετε ότι κάποιες ομάδες στην βόρεια Κυπρο δυστυχώς τρέφουν εχθρότητας κατά της Τουρκίας, λένε αυτός δεν ήταν, αυτός αποκλείστηκε, με αυτόν γιατί συναντήθηκε. Κι όμως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα κοινών αποφάσεων που λάβαμε όλοι μαζί».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε «τί θέλουμε να διαπραγματευτούμε, γιατί θα διαπραγματευτούμε; Για ομοσπονδία; για συνομοσπονδία; για δύο κράτη; Ή για κάτι άλλο; Εμείς δεν είμαστε κλειστοί για καμιά εναλλακτική. Εμείς δεν έχουμε εμμονή σώνει και καλά για μια πρόταση ή για μια πρόταση λύσης ή συστήματος».

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτήν αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει συναντίληψη των πλευρών τί θα συζητήσουν. «Θέλει να πει ότι ‘εγώ δεν ξεκινώ διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος’. Ο δικός μας στόχος στις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις είναι αυτός και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί μια ακόμη αποτυχία. Και μάλιστα εμείς με τίποτα δεν το αποδεχόμαστε», είπε.

Γι αυτό, πρόσθεσε, «αν θα υπάρξει μια διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι επικεντρωμένη στη λύση, πρέπει να είναι γνωστό το πλαίσιό της, και πρέπει πλέον να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Άλλωστε είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις αυτές για την ομοσπονδία. Το είπε και ο Ακιντζί κι εμείς αυτό. Το είπαν όλοι εκεί αυτό. Το είπα και στα ΗΕ».

«Τώρα συζητούμε και αξιολογούμε τί θα κάνουμε. Μπροστά μας άλλωστε έχουμε εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Μέχρι τότε η Ε/κ πλευρά δεν θα κάνει βήμα, υπάρχει το Brexit με το οποίο ασχολείται η Βρετανία. Αυτή την περίοδο κατ' εμένα οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις είναι ωφέλιμες για όλους», σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς την Ελλάδα την κάλεσε να συζητήσει «με την ‘τδβκ’, τί θέλει και τί σκέφτεται η ‘τδβκ’», όπως είπε αναφερόμενος στα κατεχόμενα.

«Γνωρίζετε ότι και παλιά είχαν γίνει διασταυρούμενες διαβουλεύσεις. Δεν πρέπει να φοβόμαστε από αυτές. Δεν σημαίνει ότι αποκλείεται οποιαδήποτε πλευρά. Εμείς εργαζόμαστε πρακτικά και σε αυτό το θέμα όπως και σε όλα τα άλλα θέματα»,ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...