Τα ψέματα τελείωσαν. Η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, βάζοντας φωτιά σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα είναι πιθανά πλέον.
Στο τέλος αυτού του μήνα το γεωτρύπανο "Πορθητής' της Τουρκίας θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Σύμφωνα το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, σε ομιλία του στην 9η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τις επόμενες μέρες ο "Πορθητής" θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση στην Μαύρη Θάλασσα ενώ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αγοράς δεύτερου γεωτρύπανου από την Τουρκία. “Μακάρι και αυτό να το συμπεριλάβουμε σύντομα στο νηολόγιό μας”, ανέφερε.
Είπε επίσης ότι "θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ιδιαίτερα στην Μεσόγειο. Στα τέλη αυτού του μήνα το γεωτρύπανό μας "Πορθητής" θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μεσόγειο”, προσθέτοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο 'Χαϊρετίν Πασά' θα συνεχίσει τις έρευνες στη Μεσόγειο.
Η Άγκυρα πλέον θέλει να προλάβει τετελεσμένα.
Εδώ και μεγάλο διάστημα, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, κινούνται προς ενίσχυση τους στην Ανατολική Μεσόγειο με συστηματικό τρόπο, προβαίνοντας στις απαραίτητες συνεννοήσεις για τον αγωγό αυτό.
Το κύριο πρόβλημα όμως έγκειται στους φόβους των Τούρκων για την μετατροπή της Κύπρου σε μια de facto μεγάλη νατοϊκή βάση, αφού ήδη πλοία της Συμμαχίας σταθμεύουν σε κυπριακά λιμάνια.
Ο φόβος αυτός, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση εξορύξεων υδρογονανθράκων από Δυτικούς ενεργειακούς κολοσσούς, έχει βάλει σε κίνηση τον Ερντογάν που βλέπει ότι χάνει εντελώς το παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ.
Tο μεγάλο παιχνίδι με τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, παίζεται σε παρασκηνιακό επίπεδο, με τον Ελληνισμό σε ρόλο πρωταγωνιστή. Σύμφωνα με αναλυτές, ο τομέας της ενέργειας έχει γίνει θρυαλλίδα σοβαρών πολιτικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων που τα επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη περιοχή.
Σε αυτόν τον σχεδιασμό, φαίνεται πως ΗΠΑ και Ισραήλ ευνοούν το ενδεχόμενο να εντάξουν και τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.