Κύπρος

Πλησιάζει καταιγίδα στην κυπριακή ΑΟΖ: Αναπτύσσεται στόλος των ΗΠΑ με τελεσίγραφο στην Τουρκία - Αγκυρα: «H Κύπρος μετατρέπεται σε ΝΑΤΟϊκή βάση»

«Απειλητικά σύννεφα» μαζεύονται στα ανοικτά της Κύπρου, κυρίως από μετακινήσεις ναυτικών μονάδων επιφανείας υποβρυχίων από Ρωσία και ΗΠΑ.

Το κύριο πρόβλημα όμως έγκειται στους φόβους των Τούρκων για την μετατροπή της Κύπρου σε μια de facto μεγάλη νατοϊκή βάση, αφού ήδη πλοία της Συμμαχίας σταθμεύουν σε κυπριακά λιμάνια.

Ο φόβος αυτός, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση εξορύξεων υδρογονανθράκων από Δυτικούς ενεργειακούς κολοσσούς στο τέλος του Φθινοπώρου, έχει βάλει σε κίνηση τον Ερντογάν που βλέπει ότι χάνει εντελώς το παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα, το αξιοσημείωτο σημείο στην διαμορφωθείσα κατάσταση με αφορμή την Συρία, αφορά την ευρεία χρήση του Ελληνοκυπριακού λιμανιού της Λεμεσού από αμερικανικά και γαλλικά πλοία για επιχειρήσεις στην Συρία.

«Πίσω από την κουρτίνα όλων αυτών κινήσεων», γράφει η Υeni Safak, «ευρίσκεται η ύπαρξη του τρίτου μεγαλύτερου αποθέματος φυσικού αερίου στον κόσμο, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρα, η χρήση εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες στην ουσία αποτελούν προσωρινές βάσεις, αποτελεί απόδειξη της υποστήριξης που δίνεται στους Ελληνοκύπριους από την δύση στο πλαίσιο της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Στην ουσία, οι ΗΠΑ στέλνουν έμμεσο τελεσίγραφο στην Αγκυρα, δειχνοντάς τους, πως δεν θα ανεχθούν καμία τουρκική πρόκληση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι δυτικές δυνάμεις εξακολουθούν να κατέχουν το 60 τοις εκατό του πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο, ενώ τώρα φαίνεται να έχουν ήδη μετοικήσει έξω από την Κύπρο λόγω της ύπαρξης πλούσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Η αμερικανική Exxon Mobil ξεκινά τις εργασίες γεώτρησης στο κυπριακό τεμάχιο 10 στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ Total, Eni, Shell, Noble Energy, KOGAS, κήρυξαν μονομερώς έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αυτό το φθινόπωρο.

Οι προετοιμασίες για εξόρυξη το φθινόπωρο στην Κύπρο, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, έχουν φέρει μαζί με την ευφορία, και μεγάλη ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν επισημάνει ότι "ένας άγνωστος πόλεμος» λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο για τα κοιτάσματα.

Αυτό σκηνικό αναμένεται να δυναμιτίσει η Τουρκία που αναμένεται να βγάλει για εξόρυξη σε κυπριακά ύδατα και ΑΟΖ, το πλωτό γεωτρύπανο της σε δύο μήνες.

Η Τουρκία, διαθέτει για αυτόν τον σκοπό στην περιοχή, στόλο από 10 πολεμικά δύο υποβρύχια, που συνοδεύουν το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros μαζί με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ».

Αυτό είναι το διακύβευμα για τους νεο-οθωμανούς σε ότι λαμβάνει χώρα στην Α.Μεσόγειο και όχι φυσικά η τύχη της Ιντλίμπ παρά τις πρόσφατες μετακινήσεις τουρκικών δυνάμεων. 

Η στάση των Τούρκων το επόμενο διάστημα είναι γεμάτη ερωτηματικά και κυρίως "κίνδυνο", για τα κοιτάσματα στην Κύπρο.

Οι  ΗΠΑ όμως διαθέτουν ικανό αριθμό πολεμικών σκαφών στην περιοχή, ενώ σήμερα έγινε γνωστό ότι οι Βρετανοί στέλνουν εσπευσμένα πυρηνικά υποβρύχια.

Όπως έγινε γνωστό στην ίδια περιοχή πλέoυν αρκετά αμερικανικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη πραγματοποιούν άσκηση με την ονομασία «Bright Star 2018» με την συμμετοχή χωρών όπως: Αίγυπτος, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.

Επίσης ελληνική δύναμη που συμμετέχει συνοδεύεται από το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης, ενώ στην άσκηση θα συμμετάσχει και Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Π.Ν., μαζί με το αντίστοιχο επιτελείο με ομάδα αξιωματικών που θα συμμετάσχει το πολυεθνικό Επιτελείο.

Το πλοίο αποβατικής κρούσης είναι ναυαρχίδα του Essex Amphibious Ready Group (ARG), που περιλαμβάνει επίσης το USS Anchorage (LPD 23) (κλάσης San Antonio) και το USS Rushmore (κλάσης Whidbey Island) μεταφέροντας την 13η Marine Expeditionary Unit (MEU),  που περιλαμβάνει και έξι F-35B της Marine Fighter Attack Squadron Two One One (VMFA-211).

Η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου, USS Mount Witney θα πλεύσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προς την περιοχή, ενώ τώρα είναι αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Θες/νικης με αφορμή την ΔΕΘ.

Επί του παρόντος, δύο αμερικανικά καταδρομικά με πυραύλους Tomahawk και ένα αμερικανικό υποβρύχιο είναι στην περιοχή και εκτελούν προετοιμασίες πυραυλικής επίθεσης κατά του συριακού καθεστώτος.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ στολίσκος της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδα του ΝΑΤΟ πλέει στην Α. Μεσόγειο με τρία πολεμικά σκάφη, ενώ άλλα κράτη μέλη αποστέλλουν μεμονωμένα πολεμικά πλοία για υποστήριξη.

Η παρουσία όμως και των Ρώσων στη Μεσόγειο αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις στη Μεσόγειο με 26 πολεμικά πλοία, υποβρύχια αεροσκάφη ενώ προχθές Ρώσοι πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στην βάση Ταρτούς.

Όλα αυτά σαφώς προμηνύουν «καυτό φθινόπωρο», ενώ τα τεράστια γεωπολιτικά σχέδια ΗΠΑ-Ρωσίας ίσως μας φέρουν ακόμα πιο επικίνδυνες καταστάσεις στην ίδια περιοχή.

https://youtu.be/Y-ze7hN38dA?t=3

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ