Σκοπιανό

Κίνηση που προμηνύει εξελίξεις: Ο Ζαεφ διέγραψε tweet για το δημοψήφισμα

Το στοίχημα της συμμετοχής στο δημοψήφισμα στα Σκόπια φαίνεται πως χάθηκε για την κυβέρνηση της πΓΔΜ, που ήθελε ένα ισχυρό μήνυμα από τον λαό της χώρας, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει με τη συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Τα ποσοστά συμμετοχής ήταν απογοητευτικά και προμηνύουν αναταράξεις στη γειτονική χώρα.


Το tweet του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ που κατέβηκε από το λογαριασμό του λίγο αργότερα  TWITTER

Τη δυσκολία διαχείρισης του αποτελέσματος μαρτυρά και η βεβιασμένη κίνηση του Ζόραν Ζάεφ να αποσύρει το tweet που είχε αναρτήσει το πρωί και στο οποίο έκανε λόγο για λαϊκή βούληση. Συγκεκριμένα στις 4.30 το μεσημέρι, ο Ζάεφ ανήρτησε στον λογαριασμό του ένα tweet που έγραφε «Σήμερα είναι μια γιορτή για τη ”Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας μας. Περιμένω από το Κοινοβούλιο να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία σήμερα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας».

Οι πληροφορίες δείχνουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει το news247 ο Ζάεφ μοιάζει απίθανό να πείσει τα 2/3 της βουλής να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ δεν είναι απίθανο να προκύψει και αμφισβήτηση από το εσωτερικό του κόμματός του.

Σε πολιτική αστάθεια αναμένεται να οδηγήσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η πολύ χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συμμετοχή που όπως όλα δείχνουν, ενδέχεται να μην φτάσει ούτε στο 40%, παρά τη στήριξη που είχε το "Ναι" από σύσσωμη τη Δύση.

Η πολύ χαμηλή συμμετοχή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα μπορεί να επηρεάσει τις ψήφους της εθνικιστικής αντιπολίτευσης υπέρ του ναι στη συνταγματική αναθεώρηση, με αποτέλεσμα η μόνη λύση να είναι γι' αυτόν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εκλογές που αν χάσει θεωρείται βέβαιον ότι θα σημάνουν τον κατακερματισμό της χώρας του.

Η Αθήνα περιμένει με προσοχή τις εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό, ενώ συναρτά τη στάση της για τη Συμφωνία των Πρεσπών αποκλειστικά και μόνο από το εάν η FYROM κυρώσει ή όχι, μέσω της συνταγματικής αναθεώρηση την υπογραφείσα συμφωνία.

Σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα για τον Ζόραν Ζάεφ και τους υποστηρικτές του «ναι» στο δημοψήφισμα, κινείται η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος) είχε αγγίξει το 29%, σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα.

Σε σύγκριση με εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος, η συμμετοχή των πολιτών της ΠΓΔΜ είναι ιδιαίτερα μικρή, αφού την ίδια ώρα στις εκλογές του 2017 το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει σχεδόν το 49%.

Τα υψηλότερα ποσοστά έχουν καταγραφεί στα Σκόπια, όπου η συμμετοχή στους περισσότερους δήμους έχει ξεπεράσει το 25% ενώ σε ορισμένους το 35%. Την υψηλότερη προσέλευση στη χώρα έχει το εκλογικό κέντρο του Σάραϊ (54,21%).

Επίσης, υψηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στα Βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στην Κρίβα Πάλανκα το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 34%.

Στην πατρίδα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Στρούμιτσα, η συμμετοχή άγγιξε ως τώρα 29%.

Στα σύνορα με την Ελλάδα, στην Γευγελή, την Αχρίδα και τα Μπίτολα τα ποσοστά ακολουθούν τον μέσο όρο.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε μικρότερα και πιο επαρχιακά σημεία της χώρας.

Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα “Είστε υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων (Δημοκρατία της Μακεδονίας) και της Ελλάδας;”.


Η κοινωνία είναι σίγουρα διχασμένη. Άλλοι βλέπουν στην συμφωνία των Πρεσπών την απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας και άλλοι την λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Ν.Πεσκόφ σε Τραμπ: οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες - Δήλωση βόμβα από Ρώσο Αρχικατάσκοπο για την ασφάλεια το 2025

Ο Πεσκόφ ζήτησε ουσιαστικά από τον Τραμπ ισότιμη θέση στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας- Η Ευρώπη θα πληρώσει σίγουρα το...