Μάχη επιβίωσης δίνει στην Βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως φαίνεται, η επιθυµία της κυβέρνησης να βρεθεί λύση στο θέµα της ονοµασίας των Σκοπίων έχει επηρεάσει τους Βορειοελλαδίτες ψηφοφόρους, που διαφωνούν µε τη διαφαινόµενη λύση. Οι πληροφορίες μας πάντως λένε ότι τα εκλογικά ποσοστά που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές πόλεις της Β. Ελλάδας, έχουν κατρακυλήσει σε µονοψήφια νούµερα, γεγονός που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίµου, αλλά και την Κουµουνδούρου.
Ετσι, στην κυβέρνηση και στο κόµµα αναζητούν τρόπους για να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα, καθώς κανείς πλέον δεν µπορεί να πει µε βεβαιότητα το πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεδοµένου ότι σε όλα τα επίπεδα οι εξελίξεις τρέχουν.
Αν συνυπολογίσουμε και τις φωτιές, τότε έρχεται η απόλυτη κατάρρευση για τον Α. Τσίπρα. Το καζάνι (και) στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος «βράζει» αφού πλέον υπάρχουν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιλαμβάνονται πως το παιχνίδι έχει χαθεί, πως δεν έχουν καμιά τύχη να επανεκλεγούν και ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.
Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Με λίγα λόγια, η εξουσία χάνεται.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του voria.gr και ο Γιώργος Χατζηλίδης
Η άνετη διατήρηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στην πρώτη θέση και η εντυπωσιακή ανάκαμψη του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι δύο από τα αξιοσημείωτα ευρήματα στη μέτρηση της δημοφιλίας των πολιτικών στην Κεντρική Μακεδονία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμηνιαίου Πολιτικού Βαρομέτρου «Εγνατία Point of View» (Ιούλιος 2018).
Σε ό,τι αφορά τις μη πολιτικές προσωπικότητες, ο Νίκος Γκάλης παραμένει το πιο δημοφιλές πρόσωπο στην Κεντρική Μακεδονία, ακολουθούμενος από τον Γιάννη Μασούτη, που κάνει δυναμική πρώτη παρουσία στο Βαρόμετρο, και στη συνέχεια από τον Ιβάν Σαββίδη η δημοφιλία του οποίου παρουσιάζει μεγάλη άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Πολιτικά πρόσωπα
Καταρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά δημοφιλίας στους περισσότερους πολιτικούς είναι αυξημένα, καθώς άλλοι ευνοούνται από τη στάση τους στο Μακεδονικό άλλοι από την αυξανόμενη συσπείρωση των κομμάτων, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ουσιαστικά πια σε προεκλογική περίοδο, και άλλοι από την αύξηση της αναγνωρισμότητάς τους (αυτό αφορά περισσότερο τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ).
Πιο συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας είναι με διαφορά ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Κεντρική Μακεδονία με τις θετικές γνώμες για το πρόσωπό του, μάλιστα, να παρουσιάζουν άνοδο φθάνοντας το 60,4% έναντι 57% που είχε καταγράψει το Βαρόμετρο του Δεκεμβρίου του 2017.
Ακολουθούν κατά σειρά ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας με θετικές γνώμες στο 46,6%, σημαντικά αυξημένες από το 34,9% του Δεκεμβρίου, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή η οποία εμφανίζεται επίσης σημαντικά ανεβασμένη με 43,6% (από 33,2% στο Βαρόμετρο Δεκεμβρίου) και ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος σημειώνει μεγάλη άνοδο 15 μονάδων φθάνοντας στο 41,2% από 26,3% στην προηγούμενη μέτρηση.
Πολύ αυξημένη είναι και η δημοφιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τις θετικές γνώμες να φθάνουν στο 39,9% από μόλις 22,45 στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ ανοδικά κινείται και ο Θεόδωρος Καράογλου με 34,7% ποσοστό θετικών απαντήσεων έναντι 23,7% στην προηγούμενε μέτρηση. Αντίθετα, δεν είχε συνέχεια το δυναμικό μπάσιμο που είχε κάνει η Μαρία Σπυράκη η δημοφιλία της οποίας εμφανίζεται, αν και οριακά ανοδική, ουσιαστικά στάσιμη με ποσοστό 33,9% έναντι 31,2% τον Δεκέμβριο.
Αξιοσημείωτη επίδοση καταγράφει ο επίσης ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος με 32,8% (από 29,5% τον Ιούνιο), ενώ ακολουθούν σε χαμηλότερα επίπεδα οι Φάμελλος, Αχτσιόγλου, Αμανατίδης και Κόλλια Τσαρουχά, που ως υπουργοί εισπράττουν βέβαια και την κυβερνητική φθορά, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, σημειώνουν αξιοσημείωτη άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Να σημειωθεί ότι το Βαρόμετρο Εγνατία μετράει τη γνώμη των πολιτών για σημαντικές ενεργές πολιτικές προσωπικότητες της περιοχής (νυν και πρώην υπουργοί, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχης, κτλ).
Αυτοδυναμία Νίκου Γκάλη, ψηλά ο Σαββίδης
Σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα για τα οποία ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας από το Βαρόμετρο του Ιουλίου, ο Νίκος Γκάλης είναι η πιο δημοφιλής προσωπικότητα στην Κεντρική Μακεδονία με τις θετικές γνώμες να φθάνουν στο 76,8% για τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ.
Δυναμική πρώτη είσοδο κάνει στο βαρόμετρο ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του ΕΒΕΘ και διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, καθώς οι θετικές γνώμες για το πρόσωπό του φθάνουν το 60,7%. Δυναμική άνοδο, άνω του 18%, σημειώνει στο Βαρόμετρο Ιουλίου η δημοφιλία του ομογενή επιχειρηματία και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, φθάνοντας ποσοστό θετικών απαντήσεων ίσο με 55,8% από 37,2% τον Δεκέμβριο.
Σε ανοδική πορεία βρίσκεται και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ αξιοσημείωτη πρώτη παρουσία στο Βαρόμετρο σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ και του περιφερειακού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Ζορπίδης, με θετικές γνώμες που φθάνουν το 48%. Χαμηλότερο είναι το ποσοστό δημοφιλίας του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo Τάσου Τζήκα αν και αυτό κυρίως οφείλεται σε έλλειμμα αναγνωρισιμότητας, καθώς ένα ποσοστό άνω του 60% δεν έδωσε ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση.
Πρόθεση ψήφου
Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου στην Κεντρική Μακεδονία, η ΝΔ αυξάνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 16,4 μονάδες από 13,6 μονάδες στην προηγούμενη μέτρηση, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κ. Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις δυνάμεις του σε σχέση με τον Δεκέμβριο, πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του στη Β. Ελλάδα και καταγράφοντας τη μικρότερη διαφορά από τη ΝΔ σε σχέση με τις μετρήσεις στις άλλες περιφέρειες.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα επιλέγατε να ψηφίσετε;», το 32,4% (από 29,5% τον Ιούνιο) απαντά ΝΔ, έναντι 16% του ΣΥΡΙΖΑ (από 15,9% τον Δεκέμβριο). Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 6,8% (από 6,6%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2% (από 6,8%) και το ΚΙΝΑΛ (χωρίς το Ποτάμι) με 4,6% (από 6,9%). Σε βαρομετρικά χαμηλό βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 2,1% (από 2,3%) και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,1% (από 1,7%). Το 3,5% επιλέγει μικρότερα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό-άκυρο, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ) διατηρείται στο πολύ υψηλό ποσοστό του 27,2% (από 28,4%).
Τα στοιχεία της έρευνας
Η έρευνα Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» έγινε στο διάστημα 6 έως 11 Ιουλίου 2017 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν σε αυτήν 1.203 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών.