Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα, μετά την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών -καθώς και στην απαγόρευση εισόδου για άλλους δύο- λόγω προσπαθειών ανάμειξής τους στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” που δημοσίευσε την είδηση, οι κατηγορίες ενάντια στους Ρώσους διπλωμάτες αφορούν την απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Όπως ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα, η κίνηση της απέλασης από ελληνικής πλευράς ήρθε ως απάντηση σε συντονισμένες προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα μας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση συνδέεται με το Σκοπιανό καθώς στα Βαλκάνια επικρατεί υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με τη Μόσχα να μη θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ανασχέσει την ρωσική επιρροή στην περιοχή.
Οι κατηγορίες εναντίον των Ρώσων διπλωματών, αφορούσαν να μεταξύ άλλων για ανάμειξη σε εκδηλώσεις κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό και για προσπάθεια δωροδοκίας σε κρατικούς αξιωματούχων, σημείωσε η πηγή στο διεθνές πρακτορείο.
Στο μεταξύ στο χωρό μπλέκεται και η Εκκλησία! Η ρωσική Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης αρνείται τη σύνδεση με την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.
Για τους μη γνωρίζοντες η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης (IOPS) ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882 από τον Βασίλι Χιτρόβο, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ της Ρωσίας.
Το πλαίσιο δράσης της εκτείνεται, σήμερα, τόσο εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και στο εξωτερικό.
Στόχος της Εταιρείας ήταν η διατήρηση, η υπεράσπιση και η επέκταση των ιστορικών, πνευματικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των λαών και των οργανώσεων που ευρίσκονταν επί των εδαφών της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, στόχος της ήταν η βοήθεια προς την Ορθόδοξη Εκκλησία στο αποστολικό και πνευματικό της έργο, καθώς και τις φιλανθρωπίες της στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής και της Μεσογείου Θάλασσας. Η Εταιρεία επανήλθε, ακόμη, στην κύρια της δραστηριότητα, η οποία και αποτελούσε τον λόγο ίδρυσής της, δηλαδή την διευκόλυνση του προσκυνήματος των Ορθοδόξων στους Αγίους Τόπους, όχι μόνον στις βιβλικές τοποθεσίες, αλλά και στις διαδρομές των Αποστόλων ανά την Μεσόγειο.
Τέλος, επιδόθηκε σε επιστημονικές δράσεις, ιστορικές και αρχαιολογικές έρευνες, καθώς και ιατρικές, εθνογραφικές και κοινωνικές αποστολές στην Εγγύς Ανατολή.
Ο συγκεκριμένος φορέας λοιπόν αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή σε προσπάθειες δωροδοκίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν πιστεύει ότι τέτοιες προσπάθειες θα μπορούσαν να γίνουν από Ρώσους διπλωμάτες.
"Το IOPS δεν έχει καμία σχέση με αυτό και δεν πιστεύω ότι οι διπλωμάτες μας ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό, ποτέ δεν κάναμε καμία προσπάθεια να επηρεάσουμε τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ποτέ δεν το σκεφτήκαμε, ποτέ", ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σεργκέι Ζιτένεφ αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος IOPS της Μόσχας
Η απάντηση ήρθε εξαιτίας της αναφοράς στο άρθρο της Καθημερινής σύμφωνα με την οποία: “διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος”