Πατριαρχεία

Λεπτές ισορροπίες στην σημερινή συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας με την αντιπροσωπεία του Φαναρίου

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κλίμα ισορροπιών η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ των Ρώσων και της Φαναριώτικης αντιπροσωπείας με αντικείμενο το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα , όπως πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ , είχε προαναγγείλει.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος συζήτησε ευρέως με τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου το ζήτημα της διατήρησης της ορθοδόξου ενότητας.

Συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα ο Ρώσος πατριάρχης υποδέχτηκε τους μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Σμύρνης Βαρθολομαίο και σύμφωνα με τα πρώτα ανακοινωθέντα:

"Η συζήτηση αφορούσε ζητήματα σχετικά με τη διατήρηση της ενδοχριστιανικής ενότητας",

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσωπήθηκε στην συνάντηση επίσης από τον Μητροπολίτη Βόλοκολάμσκ Ιλαρίωνα και τον π.Νικολάι Μπαλάσσοφ, αναπληρωτή επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

"Στη συνάντηση, οι δύο πλευρές δήλωσαν ειλικρινά και ανοιχτά τις θέσεις τους σε διάφορα θέματα που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία", δήλωσε ο π.Νικολάι μετά το πέρας αυτής.

"Και τα δύο μέρη θεωρούν χρήσιμη αυτή τη συνάντηση", συμπλήρωσε ενώ επισήμανε πως θα υπάρξει επικοινωνία στο προσεχές μέλλον με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Η θέση της ρωσικής πλευράς είναι ξεκάθαρη και διατυπωμένη εδώ και καιρό από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα που προειδοποίησε για σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, το οποίο πιστεύει ότι θα μπορούσε να συγκριθεί με το Μεγάλο Σχίσμα του 1054.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Λεγκούντα, επικεφαλής του Συνδέσμου για την Εκκλησία, την Κοινωνία και τις Σχέσεις με τα ΜΜΕ, σε σημερινή συνέντευξή του ελπίζει ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα υπερβεί τα πλαίσια των εκκλησιαστικών κανόνων.

"Πιστεύουμε ότι όλες οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης θα βρίσκονται μέσα στην κανονική λογική, την οποία τόνισε επανειλημμένα το Φανάρι", δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia τη Δευτέρα.

“Η πρωτοβουλία των ουκρανικών αρχών για την αυτοκεφαλία είναι μια προσπάθεια να προστεθεί μια πολιτική συνιστώσα σε ένα καθαρά κανονικό ζήτημα”, είπε ακόμη.

"Οι αρχές ακολουθούν την πολιτική λογική: εάν υπάρχει ένα ανεξάρτητο κράτος, πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη Εκκλησία μέσα στα σύνορά της, αλλά οι ιεροί κανόνες είναι διαφορετικοί", ανέφερε ακόμη και έφερε ως παράδειγμα το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, του οποίου η κανονική επικράτεια δεν καθορίζεται από τα κρατικά σύνορα. Σύμφωνα με τον Λεγκούντα η Ρωσική Εκκλησία ενώνει σήμερα τους Ορθόδοξους Χριστιανούς 16 κρατών. "Δεν υπάρχουν εσωτερικοί λόγοι για να κοπεί αυτός ο ζωντανός ιστός", ανέφερε και κατέληξε:

"Υπάρχει μια κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Ονούφριο, που αποτελεί οργανικό μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας. Δεν έχει ζητήσει ποτέ να γίνει αυτοκέφαλη".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ