Παρέμβαση για το Μακεδονικό θα κάνει ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, όπως αποκάλυψε ο Λευκός Οίκος. Πρόκειται για μια περίεργη κίνηση καθώς ο Λευκός Οίκος δεν προαναγγέλλει επικοινωνίες παρά μόνο τις ανακοινώνει αφού πραγματοποιηθούν. Προφανώς, ο Λευκός Οίκος θέλει να στείλει μηνύματα μετά την χτεσινή αλλά και σημερινή "φάπα" σε Ν.Κοτζιά περί "Μακεδονικού Στρατού" και όχι μόνο...
Ειδικότερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα έχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το γραφείο της αντιπροεδρίας στον Λευκό Οίκο.
Στη συνέχεια, ο κ. Πενς θα μιλήσει τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις 10:30 το βράδυ.
"Φάπα" και από Ν.Ντιμιτρόφ σε Κοτζιά
Μετά τον Ζόραν Ζάεφ που έσπευσε να «μαζέψει» τις δηλώσεις του για «Μακεδονικό στρατό», ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, επεσήμανε πως η συμφωνία των Πρεσπών «εγγυάται την διακριτή Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».
Ο ισχυρισμός Ντιμιτρόφ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις τόσο του υπουργείου Εξωτερικών, του Νίκου Κοτζιά, του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που αποτελεί τον «κορμό» της κυβέρνησης. Και αυτό διότι όλοι επισημαίνουν πως με τη συμφωνία των Πρεσπών διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία από τη γειτονική χώρα, κάτι που όμως δεν συμμερίζονται οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, όπως προκύπτει από τις συνεχείς δηλώσεις για «Μακεδονική» ταυτότητα, «Μακεδονικό» στρατό κτλπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, δήλωσε την Πέμπτη πως «η συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται την διακριτή «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα».
«Η συμφωνία επαναβεβαιώνει και ενισχύει τη Μακεδονική ταυτότητα όσο ποτέ άλλοτε. Στην πράξη, η συμφωνία θα διαμορφώσει την ταυτότητα και θα υπερνικήσει την αιώνια αντιπαράθεση για τη γλώσσα και την ταυτότητα, θα ενταχθούμε στην ΕΕ, περιλαμβανομένων της δημοσίευσης εγγράφων και μεταφράσεων με αναγνωρισμένη τη Μακεδονική γλώσσα» υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή.
Απευθυνόμενος στον Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο Νικολά Ντιμιτρόφ διεμήνυσε πως«ο πρόεδρος υποχρεούται βάσει του νόμου να υπογράψει το διάταγμα της κύρωσης της συμφωνίας για δεύτερη φορά».
Απαντώντας δε στη δήλωση Ιβανόφ ότι η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τη «Μακεδονία» σε μειονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η «Μακεδονία» ήταν σε μειονεκτική θέση πριν τις διαπραγματεύσεις.
«Η συμφωνία μας βάζει σε θέση ανεξαρτησίας. Είναι καιρός να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και να είμαστε ενωμένοι» ανέφερε.
Πάγωσαν στην ΑΘήνα με τα όσα είπε ο Ζ.Ζαεφ
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων παρέστη την Τετάρτη στην ορκωμοσία 125 επαγγελματιών στρατιωτών της χώρας και αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ:
«Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα standards των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».
Μάλιστα στο σημείο είχαν τοποθετηθεί σημαίες των Σκοπίων με την απεικόνιση του υποτιθέμενου «Ήλιου της Βεργίνας» και σημαίες του ΝΑΤΟ.
Ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο για «μακεδονικό» στρατό ενώ ταυτόχρονα τα κρατικά μέσα έδειχναν κοντινά πλάνα από τις στολές των στρατιωτών στις οποίες αναγραφόταν ο όρος «Македонија»:
«Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς.
Ο μακεδονικός στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό.
Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας».
Για «μακεδονικό» στρατό έκανε λόγο και η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων επισημαίνοντας πως η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ θα σημαίνει την αρχή μιας εποχής σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα.
«Είστε μέρος της πρώτης ομάδας ενός συνόλου 375 νέων επαγγελματιών στρατιωτών που θα ενταχθούν στον Μακεδονικό Στρατό αυτή την χρονιά. Ξεκινάτε την καριέρα σας σε κρίσιμη περίοδο μεγάλων προκλήσεων, εκσυγχρονισμού και επαγγελματισμού του στρατού. Σε μια περίοδο στην οποία η Μακεδονία θα βελτιώσει τον στρατό της και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ».
Τι απαντά το ΥΠΕΞ
Στην τοποθέτησή του αυτή απάντησε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών».
Και αυτό διότι, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, «στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».
ΝΔ: Ισοπεδώθηκε η προπαγάνδα Τσίπρα - Κοτζιά
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν αρκετή για να ισοπεδώσει την προπαγάνδα Τσίπρα – Κοτζιά για την συμφωνία των Πρεσπών», προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώνει την ορθότητα της άρνησης της Ν.Δ.»