Σκοπιανό

Ανατρέπονται όλα; - Αυτή η χώρα θα ασκήσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ - Δεν δέχεται το «Β. Μακεδονία» - Eρχεται η απόλυτη γεωπολιτική σύγκρουση

Δημοσίευμα από εφημερίδα των Σκοπίων φέρνει την ολική ανατροπή στη συμφωνία των Πρεσπών. Tο ενδιαφέρον είναι με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.

Το δημοσίευμα λοιπόν έχει ως εξής:

«Μπορεί να υπάρξει μια υποθετική κατάσταση κατά την οποία ένα άλλο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, όπως πριν η Ελλάδα, να εμποδίσει την ένταξη της χώρας μας στη Συμμαχία, λόγω ενός ζητήματος σχετικά με το όνομα της χώρας μας.

Με άλλα λόγια, παρά τη Συμφωνία στη Μάλα Πρέσπα για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας μας, υπάρχει ένα νέο εμπόδιο για την τελική αποδοχή από το ΝΑΤΟ, ακριβώς, λόγω της αλλαγής του συνταγματικού ονόματός μας», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Το νέο βέτο θα εκδηλωθεί, πιθανόν, από την Τουρκία που θα προσπαθήσει να αποτρέψει την ένταξη της χώρας μας στη Συμμαχία με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», λόγω του γεγονότος ότι είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του συνταγματικού ονόματός μας, 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'. Η Τουρκία είναι μια χώρα με χρόνια αντίθεση στις ελληνικές πολιτικές και τους εκβιασμούς σχετικά με τη διαφωνία του ονόματος, αναφέρει το echedoros-a.gr.

Επιπλέον, οι αρχές της Άγκυρα έχουν μεγαλύτερο πολιτικό και στρατιωτικό βάρος από εκείνο της Αθήνας, επειδή διαχειρίζεται τον πολυπληθέστερο στρατό του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα κατάφερε να θέσει υποσημείωση στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς τη χώρα μας ότι την αναγνωρίζει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Σημειώνεται ότι μια μεγάλη ομάδα διανοουμένων, διπλωματών, πρεσβευτών, συγγραφέων, δικηγόρων και δημοσίων προσώπων από την ένωση «Μακεδονικό Μανιφέστο» υπέγραψε επιστολή προς τον πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για την κίνηση του τουρκικού κράτους να υπογράψει την πρόσκληση προς τα Σκόπια μόνο εάν αυτά φέρουν το συνταγματικό τους όνομα ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’.

«Αξιότιμε πρόεδρε της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμείς από το «Μακεδονικό Μανιφέστο» είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρότασή σας να υπογράψετε αυτήν την επαίσχυντη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως υποσημειώσατε στη συμφωνία! Για αυτό θα είναι πάντοτε για εσάς ευγνώμων ο ‘μακεδονικός’ λαός που σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση για την απειλή της ταυτότητάς του, διαπιστώνει ότι η Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι ο μόνος φίλος της ‘Μακεδονίας’», γράφει μεταξύ των άλλων η επιστολή του ‘Μανιφέστου’.

Ο στρατιωτικός-πολιτικός αναλυτής, Μίλαν Στεφανόφσκι συμφωνεί με αυτήν την υπόθεση και πιστεύει ότι θα ήταν πολύ λογικό να συμβεί αυτό.

Απεναντίας, ο πρώην διπλωμάτης και πρέσβης Ρίστο Νικολόφσκι λέει ότι όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ακολουθούν αναμφίβολα τις ΗΠΑ που έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη Συμμαχία, ως εκ τούτου είναι πιθανόν η Τουρκία παρά τις προβληματικές σχέσεις με την Αμερική, δεν θα μπορούσε από μόνη της να κάνει κάτι τέτοιο.

«Οι προσδοκίες ότι μπορεί να μας βοηθήσει η Τουρκία, λαμβάνοντας μια θέση ότι η ένταξη της ‘Μακεδονίας’ είναι βίαιη και να μην δεχθεί το νέο όνομα είναι μάταιες και αφελείς. Αφού η κυβέρνησή μας αποδέχθηκε τη συνθηκολόγηση και πούλησε βασικά στρατηγικά και ιστορικά συμφέροντα του ‘μακεδονικού’ λαού θα πρέπει να περιμένει την Τουρκία να μας υπερασπισθεί;

Αυτά είναι όλα αβάσιμα. Στο λαό μας παραμένει η πρόσκληση να κερδίσει μόνος του την επιβίωσή του και να ανατρέψει την απαράδεκτη συμφωνία με την Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη προϋποθέσεις να γίνει κάτι τέτοιο. Γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, ο ‘μακεδονικός’ λαός θα πάψει να υπάρχει», κατέληξε ο Νικολόφσκι, (ο οποίος είναι υποστηρικτής της συνέχειας της σκοπιανής ιστορίας από τα χρόνια του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου).

Η Τουρκία λοιπόν, πολύ πιθανό, εμφανίζεται έτοιμη να μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αν αυτά δεν έχουν το όνομα «Μακεδονία», όπως τα έχει αναγνωρίσει. Αν συμβεί αυτό τότε θα πρόκειται για ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ οι οποίες άσκησαν πιέσεις στην Ελλάδα να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ελληνικού βέτο το 2008 και να μπουν τα Σκόπια στη Συμμαχία.

Είναι προφανές ότι και η Τουρκία θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αφού θα έχει ακόμη μία φωνή «δική της». Αν η Άγκυρα τελικά προκαλέσει αντιδράσεις, θα το κάνει για να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και να θέσει δικούς της όρους στις ΗΠΑ σε μία περίοδο που οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ.

Είναι άλλωστε στη λογική των Τούρκων να «παζαρεύουν» τα πάντα, ενώ θα πρέπει κανείς να θυμηθεί πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωνε πρόσφατα πώς «οι «Μακεδόνες» είναι αδέλφια μας» και «η Τουρκία θα είναι πάντοτε στο πλευρό της «Μακεδονίας» επειδή η Ελλάδα είναι στη λάθος κατεύθυνση».

Για πάνω από μια δεκαετία, ο Ρ.Τ.Ερντογάν επενδύει στην αύξηση της επιρροής στους αλβανικούς κύκλους των Σκοπίων, κατασκευάζοντας τζαμιά, τουρκικά σχολεία, χρηματοδοτώντας ΜΜΕ, θρησκευτικά ινστιτούτα και πρόσφατα, πολιτικά κόμματα.

Eν τω μεταξύ, όλες οι οικονομικές επενδύσεις και οι εμπορικές συμφωνίες της Τουρκίας επικεντρώνονται στην δυτική πλευρά της πΓΔΜ .

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2016 οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την πΓΔΜ ανήλθαν σε 378 εκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές ανήλθαν σε 82,6 εκατομμύρια δολάρια.

Το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TÜdegreesK) αναφέρει ότι περίπου 100 Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν σήμερα επενδύσεις αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων (1,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην ΠΓΔΜ .

Αυτές οι επενδύσεις επικεντρώνονται στα μέρη όπου ζουν οι Σλάβοι ενώ στην Αλβανική πλευρά ο Ερντογάν έχει επενδύσει σε θρησκευτικά ιδρύματα για να προωθήσει την ισλαμική του ατζέντα.

Ο άξονας της τουρκικής εμπλοκής είναι καθαρά θρησκευτικο-πολιτικός σε ΠΓΔΜ και Βαλκάνια.

Η στενή συνεργασία Τουρκίας-Σκοπίων

Οι προ μηνών αναφορές Ερντογάν για.. τους Μακεδόνες

«Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Μακεδονίας είναι αδελφικοί» τόνισε ο τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «Άγκυρα και Σκόπια δεν έχουν καμία διαφορά και δεν πρόκειται να αφήσουμε τους αδελφούς μας Μακεδόνες μόνους. Θα είμαστε πάντα μαζί τους».

Κύριος σκοπός του Ερντογάν είναι η δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην ΠΓΔΜ όπως και στην Βοσνία , στην οποία εμφανίζεται ως προστάτης των μουσουλμάνων, αλλά όχι μόνο. Αλλωστε το χει ξεκινήσει από Σομαλία, Κατάρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ήδη ως εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης στα Βαλκάνια , εμπλέκοντας την τουρκική διπλωματία σε διενέξεις μουσουλμάνων με χριστιανούς ορθοδόξους.

Το τι θα γίνει, θα το δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...