«Θύελλα» έρχεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από τις πολεμικές προετοιμασίες Ρώσων και Αμερικανών. O B.Πoύτιν σε μια περίεργη κίνηση απέσυρε σχεδόν το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων από την Συρία, 30 μαχητικά/ελικόπτερα και 1.140 Ρώσους στρατιωτικούς εν μέσω μεγάλης επίθεσης του συριακού Στρατού στα Νότια της χώρας.
Την ίδια στιγμή υπάρχει υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με Ουκρανία ενώ στη Μαύρη Θάλασσα έχουν παραταχτεί 40 ρωσικά πλοία.
Το όλο σκηνικό που έχει στηθεί, έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία
H Θάλασσα Αζόφ είναι το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας που ενώνεται μέσω του πορθμού του Κερτς και συνορεύει από βόρεια με την Ουκρανία, ανατολικά με τη Ρωσία και δυτικά με την Κριμαία. Εκεί η Ρωσία απέστειλε ισχυρότατες ναυτικές δυνάμεις.
Η Ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών ανέφερε πως έχουν αναπτυχθεί 40 ρωσικά πλοία. Αυτό αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Vadim Skibitsky.
"Δεν υπήρχε τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων πριν. Είναι περιπολικά της FSB και πολεμικά πλοία. Ακόμη και κορβέτες έχουν μεταφερθεί από την Κασπία Θάλασσα στην Θάλασσα Azov. Η Ρωσία ελέγχει όλη την περιοχή"...πρόσθεσε.
Λίγο πριν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε τελετή αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει αποσύρει 1.140 στρατιωτικούς 13 πολεμικά αεροσκάφη και 14 στρατιωτικά ελικόπτερα από την Συρία.
«Όπως γνωρίζετε αρχίσαμε την αποχώρηση των στρατευμάτων μας κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Η αποχώρηση αυτή συνεχίζεται τώρα. Μόνο τις τελευταίες ημέρες αποχώρησαν 13 αεροσκάφη , 14 ελικόπτερα και 1.140 στρατιωτικοί» δήλωσε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι όλοι τους είναι άνθρωποι που έχουν αποκτήσει εμπειρία και έχουν δοκιμασθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Αυτό που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλές ημέρες από τις δύο υπερδυνάμεις είναι λήψη συνεχών μέτρων , μετακινήσεις δυνάμεων, δοκιμή πυραυλικών συστημάτων κά .
Η Ρωσία αποσύρει μάλιστα εσπευσμένα από την Συρία ισχυρές δυνάμεις προς την ρωσική ενδοχώρα.
Επίσης η ρωσική αμυντική βιομηχανία δουλεύει τριπλοβάρδιες για να προετοιμάσει την είσοδο νέων οπλικών συστημάτων .
«Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα δοκιμάσουν μέσα στο 2018 το νέο διηπειρωτικό πύραυλο Sarmat, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία σε ένα χρόνο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ένας αριθμός ρωσικών συστημάτων είναι επιχειρησιακά έτοιμος και ευρίσκεται δεκαετίες μπροστά από δυτικά ανάλογα συστήματα. Όπως γνωρίζετε, ο νεότερος πύραυλος Kinzhal έχει εξοπλίσει τα αεροσκάφη στη Νότια Στρατιωτική περιοχή κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης του.
Ο ρωσικός στρατός θα παραλάβει διηπειρωτικά πυραυλικά συστήματα Sarmat σε ένα χρόνο. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος των σύγχρονων εξοπλισμών που θα αυξήσει τρομερά τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος .
Ενώ λοιπόν η Ρωσία «αρματώνεται» συνεχώς οι υπουργοί άμυνας των χωρών της Συμμαχίας στις 7-8 Ιουνίου συζήτησαν στις Βρυξέλλες τη δυνατότητα αύξησης της δύναμης αντίδρασης κατά 30 χιλιάδες στρατιώτες .
Ο γγ της συμμαχίας Jens Stoltenberg δήλωσε πρόσφατα ότι υπό τις «πρωτοβουλίες ετοιμότητας του ΝΑΤΟ» οι σύμμαχοι σχεδιάζουν μέχρι το 2020 να διατηρήσουν σε ετοιμότητα 30 ημερών 30 μηχανοποιημένα τάγματα, 30 μοίρες αεροσκαφών και 30 πολεμικά πλοία.
Αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να διατεθούν από τις εθνικές δυνάμεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, εκτός από τη δύναμη ταχείας αντίδρασης ή των δυνάμεων που έχουν μετακινηθεί στο πλαίσιο επιχείρησης στις χώρες της Βαλτικής .
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Συμμαχία επικεντρώθηκε στην αύξηση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης και στην πρωτοβουλία μιας ενισχυμένης μελλοντικής παρουσίας μετά την «προσάρτηση» της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Στη συνέχεια, ο αριθμός των ειδικών τμημάτων επέμβασης του ΝΑΤΟ θα αυξηθεί σε 40.000 στρατιώτες.
Στο κέντρο της δομή του δημιουργήθηκε μια δύναμη ταχείας αντίδρασης επιπέδου ταξιαρχίας με 5.000 άνδρες , συμπεριλαμβανομένων 3-5 ταγμάτων υποστήριξης .
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τρεις ταξιαρχίες μελλοντικά θα είναι ταυτόχρονα σε διαφορετικούς βαθμούς ετοιμότητας για 5-7, 30 και 45 ημέρες από το ΝΑΤΟ ενάντια σε κάθε απειλή .
Επίσης το 2017 σε Πολωνία και Βαλτικές Χώρες σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα της Λευκορωσίας και της Ρωσίας τοποθετήθηκαν 4,6 χιλιάδες στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ από στρατιωτικές μονάδες έτοιμες για άμεση δράση .
Πρόκειται για αμερικανικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και μοίρες της πολεμικής αεροπορίας. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για έναν πολεμικό σχηματισμό ο οποίος μπορεί να είναι έτοιμος για μάχη μέσα σε 45 ημέρες.
Επιπλέον, υπάρχουν συνεχείς αποστολές δυνάμεων και μέσων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Αμερικανικά πολεμικά πλοία εισέρχονται στην Μαύρη θάλασσα εναλλάξ καθώς δημιουργείται ο νατοϊκός στόλος της συγκεκριμένης θάλασσας από χώρες της περιοχής.
Η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» πρόσφατα σε άρθρο ανέφερε ότι η Συμμαχία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για την απόκρουση της ρωσικής επιθετικότητας και πραγματικά όλα θα κριθούν στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 - 12 Ιούλίου.
Ετοιμάζεται επίσης δύναμη περίπου 11 χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των στρατιωτικών μονάδων της θα προέρχεται, σύμφωνα με το ινστιτούτο "RAND Corporation", από την Ιταλία, η οποία φέτος θα είναι επικεφαλής του σχηματισμού δυνάμεων έκτακτης ανάγκης.
Επίσης με στρατιωτικές μονάδες πέντε ταγμάτων θα συνεισφέρουν:
η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ με τρία τάγματα:
Ισπανία, Νορβηγία, Πολωνία, Ολλανδία .
Με την ευκαιρία της νατοϊκής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «Anaconda-18» η πρώτη φάση της οποίας θα διεξαχθεί στην Πολωνία, θα έχουμε την τελική δοκιμή του επιτελείου της κοινής στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ, από Γερμανία, Δανία και Πολωνία στο Szczecin, που θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.
Επί του παρόντος, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος του συστήματος ασφαλείας στην Ευρώπη.
Η εμφάνιση μιας τέτοιας «δημιουργίας και συγκέντρωσης» δυνάμεων της ΕΕ θα αλλάξει το σύστημα αντιμετώπισης της Συμμαχίας σε περίπτωση σύγκρουσης.
Η ισορροπία των δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Ρωσίας αλλάζει ριζικά.
Όλα αυτά προμηνύουν ότι οι δύο αντίδικοι παίρνουν θέσεις στην ευρωπαϊκή σκακιέρα ενόψει τελικής αναμέτρησης.
Πούτιν και Τράμπ όπως ανακοινώθηκε επίσημα θα συναντηθούν στις 16 Ιουλίου, στο Ελσίνκι.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τις αμερικανορωσικές σχέσεις και άλλα διεθνή ζητήματα.
Ίσως η συνάντηση τους να δρομολογήσει ευχάριστες εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αλλά δυστυχώς δεν κάνουν αυτοί οι δύο κουμάντο σε αυτά τα ζητήματα αλλά άλλοι που σπρώχνουν την όλη παγκόσμια κατάσταση σε έναν Γ' παγκόσμιο πόλεμο .
Δείτε Βίντεο από τις πρόσφατες ρωσικές ασκήσεις και εξελίξεις.