Κόσμος

Οργή Ρώσων κατά Τούρκων για Κριμαία: «Οχι παιχνίδια με εμάς» - «Συμπεριφέρεστε με απρόβλεπτο τρόπο» - Αγανάκτηση στη Μόσχα

Τουρκική πολιτική με αλλοπρόσαλλη κατεύθυνση, θεωρούν Ρώσοι αξιωματούχοι τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, ο οποίος με κυνικό ως προς τους Ρώσους τρόπο αναγνωρίζει ουκρανική κυριαρχία στην Κριμαία.

Μόλις σήμερα ο  αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας της ρωσικής  Δούμας , Γιούρι Σβίττκιν, ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα δημιούργησαν έκπληξη και αγανάκτηση στη Μόσχα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων  Sputnik News στα τουρκικά.

"Τα σχόλια έδειξαν ότι «η Άγκυρα συμπεριφέρεται με έναν απρόβλεπτο τρόπο», ΄δήλωσε  ο Σβίττκιν.

Ο ίδιος  πρόσθεσε επίσης ότι, παρά την πρόσφατη εταιρική σχέση μεταξύ δύο χωρών, υπήρξαν πολλά θέματα που η Μόσχα και η Άγκυρα δεν συμφώνησαν, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

"[Με τέτοιες δηλώσεις] η Άγκυρα μπορεί να προσπαθεί να παίξει με την ΕΕ, αλλά όχι με εμάς", είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

"Ξέρετε [ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] επικρίνει κατά καιρούς την κοινοτική μορφή. Όμως, μπορείτε να παρατηρήσετε η τουρκική πλευρά θέλει να προχωρήσει προς την κατεύθυνσή της."

Υπενθυμίζουμε ότι ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  Mevlüt Çavuşoğlu κατά τη διάρκεια ενός δείπνου (iftar) στην Άγκυρα την Πέμπτη δήλωσε ότι "η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν  αναγνωρίζει  την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία".

Τον Μάρτιο του 2014, η Ρωσία προσάρτησε  την Κριμαία μετά από ένα  δημοψήφισμα , με την πλειοψηφία των κατοίκων της Χερσονήσου να είναι φυσικά  Ρώσοι πολίτες.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κριμαία και η Συρία δεν είναι το μόνο πεδίο διαφωνιών ανάμεσα σε Κρεμλίνο και Άγκυρα .

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο ( Στο πλευρό της Κύπρου η Ρωσία : «Η Μόσχα δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία, θέλει ειρήνη στην περιοχή»), είχαμε αναφέρει ότι ο  Ρώσος πρέσβης είχε δηλώσει μόλις τον Μάρτιο 2018 σε  ερώτηση αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας,  ότι «αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε και τα δικαιώματά της και στα εδαφικά της ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τυχόν προσφυγή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Άγκυρας. «Έχουμε διεθνές δίκαιο, έχουμε κανόνες», είπε διερωτώμενος «τι θα δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο εκπρόσωπος του Ερντογάν»;

Είπαμε ότι πρόκειται για μια λυκοφιλία ανάμεσα σε δύο ηγέτες λόγω προσωρινών συμφερόντων , με την Τουρκία τώρα να εκβιάζεται όμως ωμά και κυνικά από τις ΗΠΑ να διαλέξει στρατόπεδο.

Ο Ερντογάν δεν γίνεται εσαεί  να " πατάει πάνω σε δύο βάρκες" διότι θα γκρεμοτσακιστεί και μαζί του θα διαλυθεί και η χώρα του.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ