Κυβέρνηση

Ρίνγκ η Βουλή: Πληροφορίες για πρόταση μομφής - Διάγγελμα Μητσοτάκη: "Κακή η συμφωνία -Δεν νομιμοποιείται ο Τσίπρας"


Το Σκοπιανό θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων καθώς διακινούνται έντονες πληροφορίες για κατάθεση πρόταση μομφής από τη ΝΔ μετά και το διάγγελμα Κ.Μητσοτάκη που χαρακτηρίζει κακή τη συμφωνία και τονίζει πως ο Α.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται να υπογράψει. Στη ΝΔ πιέζουν έντονα να κατατεθεί εδώ και τώρα πρόταση μομφής ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και με τους ΑΝ.ΕΛ. Τα τηλέφωνα από τη βόρεια Ελλάδα έχουν "σπάσει" και η οργή ξεχειλίζει. Υπάρχει πάντως μεγάλη ανησυχία... 

Ο μόνος που πανηγυρίζει είναι ο Σ.Θεοδωράκης ο οποίος έδωσε ήδη το "πράσινο φως" σε Α. Τσίπρα. Στα μαχαίρια ΠΟΤΑΜΙ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ως κακή συμφωνία την οποία δεν νομιμοποιείται να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του».

Προϊδέασε δε ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. θα γίνει δεκτός αύριο, Τετάρτη στις 09:30 από τον Προκόπη Παυλόπουλο) γι’ αυτή την «πρωτοφανή εξέλιξη» όπως την χαρακτήρισε.

Αναλυτικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε τα εξής:

«Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του.

Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο:

Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία.

Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα.

Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας.

Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

Νωρίτερα, Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Θέλω να μου στείλεις όλο το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε στον πρωθυπουργό να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Συνάντηση με τον Παυλόπουλο αύριο το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο πρόκειται να μεταβεί αύριο το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα έχει συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σήμερα .

Η συνάντηση των δυο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί κατόπιν αιτήματος του κ. Μητσοτάκη.

Λεβέντης σε Τσίπρα: Οσο ζω θα πολεμάω τη συμφωνία -Iστορικό λάθος να δώσουμε το όνομα «Μακεδονία»

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για την συμφωνία με τον Ζάεφ, επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Λεβέντη:

«Εγινε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα. Η συμφωνία έχει ασφαλιστικές δικλίδες για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Εκτίμησε δε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ΠΓΔΜ θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να κυρώσει η ελληνική Βουλή την συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης απάντησε:

«Οσο υπάρχω στη ζωή θα πολεμάω για να ακυρώσω τη συμφωνία αυτή. Δεν εμπιστεύομαι τους σκοπιανούς». Πρόσθεσε δε ότι «είναι μοιραίο και ιστορικό λάθος που δώσαμε το όνομα “Μακεδονία”».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

Αν οι γείτονες δεν κάνουν όλα όσα αναφέρονται στη συμφωνία, τότε η συμφωνία θα είναι άκυρη».

Eσπευσε να δώσει το «ναι» ο Θεοδωράκης στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Με αυτή την ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε προαναγγείλλει τη θετική του στάση στο ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό.
https://twitter.com/St_Theodorakis/status/1006074677859704832?ref_src=twsrc%5Etfw

Υπό διάλυση το ΚΙΝΑΛ για το Σκοπιανό: Στα μαχαίρια ΠΟΤΑΜΙ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Σφοδρές αναταράξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) προκαλούν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, με στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να «σφάζονται» και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να εξαπολύει από τη Βουλή επίθεση στον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι δείχνοντάς του την πόρτα της εξόδου από το Κίνημα.

Αφορμή αποτέλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του κ. Δανέλλη, όταν κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να στηρίξει ενδεχόμενη συμφωνία για το Σκοπιανό, προειδοποιώντας πως εάν η ΔΗΣΥ ακολουθήσει διαφορετική γραμμή το Ποτάμι θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση του για κοινή πορεία στο ΚΙΝΑΛ.

«Ας κρίνει κανείς την αξιοπρέπεια κάποιου ο όποιος από βουλευτής του Συνασπισμού έγινε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ , μετά έγινε βουλευτής του Ποταμιού και τώρα θέλει να πάει άλλου», σχολίασε αρχικά σε υψηλούς τόνους ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αφήνοντας υπαινιγμούς για πολιτικό φλερτ του Σπύρου Δανέλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε σε αυστηρό ύφος: «Εμείς λέμε “Η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα”».

"Μαλλιά - κουβάρια" στο νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής

Το «μέτωπο» άνοιξε όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στην Βουλή σχολίασε τις δηλώσεις του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος είπε πως «εάν το ΚΙΝΑΛ δεν στηρίξει τη συμφωνία τότε το Ποτάμι θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του για κοινή πορεία με το ΚΙΝΑΛ».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας πως «μπορεί κανείς να κρίνει την αξιοπρέπεια κάποιου που από βουλευτής του Συνασπισμού, έγινε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετά έγινε βουλευτής του Ποταμιού και τώρα θέλει να πάει αλλού…. Εμείς του λέμε ”η πόρτα είναι ανοικτή και τα σκυλιά δεμένα”…»

Λίγη ώρα αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς εμφανίσθηκε στην αίθουσα της Βουλής για να υπερασπιστεί την… τιμή του κ. Σπύρου Δαννέλη λέγοντας ότι «το βήμα της Βουλής δεν μπορεί κάποιος (εννοώντας τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο) να το χρησιμοποιεί για να λέμε το οτιδήποτε. Εκφράζω την λύπη μου γι αυτό και την συμπαράστασή μου σοτν συνάδελφο από το Ποτάμι.

Σημείωσε ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος επιτέθηκε στον Σπύρο Δανέλλη παρ όλο που δεν ήταν παρόν στην αίθουσα για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Κίνημα Αλλαγής: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Κωνσταντινόπουλου – Δανέλλη για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ

«Αήθη» χαρακτηρίζει, με δήλωσή του, ο Σπύρος Δανέλλης, την επίθεση που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και απαντά ότι προτιμά να αλλάξει κόμμα, παρά αρχές και πιστεύω. Ο κ. Δανέλλης, σε ό,τι αφορά το «Μακεδονικό», υπογραμμίζει ότι οι προσωπικές του θέσεις είναι δημόσια διατυπωμένες από το 1992.

«Από τα Γιάννενα για τη συμμετοχή μου σε εκδήλωση για το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι, έμαθα για την επίθεση του συναδέλφου Κωνσταντινόπουλου και τις υποδείξεις του για τις πολιτικές μου επιλογές.

Σε ό,τι αφορά το «Μακεδονικό», οι προσωπικές μου θέσεις είναι δημόσια διατυπωμένες από το μακρινό 1992. Οι απόψεις του κόμματος μου «Το Ποτάμι», ταυτόσημες και αταλάντευτες», δήλωσε ο κ. Δανέλλης και συνέχισε:

»Δεν θα μπορούσα όμως να αφήσω αναπάντητη την αήθη προσπάθεια απαξίωσής μου. Το έχω ξαναπεί: προτιμώ να αλλάξω κόμμα, παρά αρχές και «πιστεύω». Δεν μετακινήθηκα ποτέ από τον χώρο των αρχών της Ανανεωτικής Αριστεράς και του πολιτικού φιλελευθερισμού. Δεν δίστασα ποτέ να υποστηρίξω τις απόψεις μου, όσο μειοψηφικές κι αν ήταν.

Έμεινα σταθερός σε αυτές και δικαιώνομαι από τον χρόνο. Από τον ΣΥΝ έφυγα όταν στράφηκε στην κινηματική και ριζοσπαστική Αριστερά. Με το ΠΑΣΟΚ η σχέση μου μπήκε στο «ψυγείο», όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία και η 8μελής του Ευρωομάδα μετατράπηκε σε… μονομελή. Το Ποτάμι ήρθε ως ο φιλόδοξος φορέας που θα κάλυπτε το κενό του προοδευτικού ευρωπαϊσμού.

Που λοιπόν έγκειται η αναξιοπρέπεια για την οποία με εγκάλεσε ο «σύντροφος» Οδυσσέας; Με ποια ιδιότητα και γιατί από το βήμα της Βουλής;»

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Ανιστόρητη η ηγεσία της ΝΔ

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με ανάρτησή του στο twitter απαντά στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την συμφωνία για το σκοπιανό.

«Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητος, είναι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Θέλει να διχάσει χώρα προκειμένου να μην φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
https://twitter.com/NikosKotzias/status/1006601511592394760?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?v=A0JDkQgHboghttps://www.youtube.com/watch?v=gpTmwam7HtY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

mitsotakis
Κυβέρνηση 0

«Το τέλος σας πλησιάζει» - Τρομοκρατημένοι αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έπειτα από τις χθεσινές διαμαρτυρίες για τα Τέμπη - «Νευρική» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τρομοκρατήθηκαν από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις στο σύνταγμα και αλλού