Mετά το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης, οι ευρωπαίοι φίλοι του Βίκτορα Ορμπάν θριάμβευσαν στις κάλπες.
Πρώτος ο Ρόμπερτ Φίκο στη Σλοβακία (2016), ο οποίος στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κουτσιάκ. Δεύτερος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη Σερβία (Απρίλιος 2017).
Επίσης, το κόμμα Alternative Für Deutschland έγινε τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία και κέρδισε 94 από τις 709 έδρες στη βουλή (Σεπτέμβριος του 2017).
Ακολούθησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, στην Αυστρία (Οκτώβριος 2017), ο οποίος συγκυβερνά με τους εθνικιστές του FPÖ. Στην Τσεχία κέρδισε ο Μίλος Ζέρμαν (Ιανουάριος 2018). Και φυσικά κυριάρχησε στην Ιταλία η συμμαχία της Λίγκας με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Ιούνιος 2018).
Τελευταίος στη λίστα ήρθε ο Γιάνες Γιάνσα και το Δημοκρατικό Κόμμα Σλοβενίας (SDS) το οποίο κέρδισε τις εκλογές στις 3 Ιουνίου, χάρη στην ατζέντα κατά του φιλελευθερισμού, εναντίον των λαθρομεταναστών, εναντίον του Τζορτζ Σόρος, εναντίον των ελίτ και εναντίον των Βρυξελλών.
Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, ο Γιάνσα είχε την στήριξη του Ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος πήγε να τον υποστηρίξει αυτοπροσώπως στην πόλη Celje, στις 11 Μαίου.
Μάλιστα, ο Ορμπάν έβαλε και πόδι στα μέσα ενημέρωσης της Σλοβενίας: ο βαθύπλουτος φίλος του Árpád Habony επένδυσε 800 000 ευρώ το 2017 στο κανάλι Nova TV24, και στη συνέχεια αγόρασε ποσοστά στην εβδομαδιαία εφημερίδα Demokratija και στην ταμπλόιντ εφημερίδα Skandal 24, η οποία προπαγανδίζει τη γραμμή του κυβερνητικού SDS.
«Αυτές οι αγορές στην Σλοβενία και η εξαγορά σημαντικών ΜΜΕ στα Σκόπια, όπως η Republika και η Kurir, από υπευθύνους των Ουγγρικών ΜΜΕ αποδεικνύουν ότι οι εθνικιστές θέλουν να αναπαράξουν το πρότυπο της Ουγγαρίας και να ενισχύσουν τη φωνή της στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση του Βίκτορα Ορμπάν χρηματοδοτεί επίσης μίντια τα οποία απευθύνονται στους κατοίκους της Τρανσιλβανίας, γνωρίζοντας ότι πολλοί εξ αυτών έχουν την διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίζουν στις ουγγρικές εκλογές», αναφέρει έκθεση του οργανισμού Organized Crime and Corruption Reporting Project.
Για τους δεξιούς ηγέτες της Ευρώπης πλέον το να επιδοκιμάζουν τον Ορμπάν ή να τον συναντούν είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Ο ηγέτης της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι θέλει να πολεμήσει στο πλευρό της Ουγγαρίας εναντίον της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Ενας άλλος σύμμαχος του Ορμπάν είναι ο σκοπιανός ηγέτης της αντιπολίτευσης Christian Mickovski, ο οποίος αρνείται την συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, καθώς και ο Ολλανδός Geert Wilders και η γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να επαινέσουν τον Ορμπάν για την πολιτική του.
«Ο Ορμπάν μυρίστηκε που πάει ο ρους της ιστορίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά συμβολίζει ο ίδιος την ανάμειξη στις υποθέσεις των άλλων την οποία απορρίπτει για τη χώρα του. Κατά βάθος, πολλοί Σλοβένοι δεν ψήφισαν τον Γιάνσα εξαιτίας του Ορμπάν. Η επικοινωνιακή υπεροχή του Fidesz δεν κατάφερε να κάνει τον Ορμπάν ένα καλό εξαγώγιμο προϊόν. Η μικρή νίκη του Γιάνσα αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των Σλοβένων αρνούνται να δεχθούν αυτή την στροφή προς το παράδειγμα της Ουγγαρίας», αναλύει ο αθρογράφος Péter Techet στο σάιτ Azonnali.hu.
Το πραγματικό τεστ του ουγγρικού παραδείγματος θα δοθεί στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα γίνουν στις 29 Μαίου 2019. Προς το παρόν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δείχνει αμήχανο με στον σύμμαχό του Ορμπάν, ο οποίος δηλώνει ευθαρσώς τις αντιρρήσεις για την Ευρώπη και την λατρεία του για το Κρεμλίνο και αυξάνει την επιρροή του από την Ομάδα του Βίζεγκραντ έως την Ιταλία. Η Le Monde έγραψε πρόσφατα ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές θα είναι η αναμέτρηση του μοντέλου Μέρκελ εναντίον Ορμπάν.