Σήμερα η Εύβοια και η Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ Ευβοίας έβαλαν τα γιορτινά τους και εόρτασαν την αγιοκατάταξη του νέου μεγάλου Αγίου της Ορθοδοξίας μας, τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη, τον Με Συγχωρείτε.
Ο Πατριάρχης επιβιβάστηκε σε καράβι στην Αρκίτσα με προορισμό την Αιδηψό και εν συνέχεια οδικώς έφτασε στο Μοναστήρι, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Ισπανίας Πολύκαρπο, Σηλυβρίας Μάξιμος και τον Επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος (Αντιπρόεδρος Ιεράς Συνόδου), Καρυστίας Σεραφείμ, Σπάρτης Ευστάθιος, Εδέσσης Ιωήλ, Λαγκαδά Ιωάννης, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Σιατίστης Παύλος, Καρπενησίου Γεώργιος, Μεσογαίας Νικόλαος, Καλαμαριάς Ιουστίνος, Θηβών Γεώργιος, Κεφαλληνίας Δημήτριος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και ο οικείος Ποιμενάρχης Χαλκίδος Χρυσόστομος.
Εντονα συζητήθηκε στα πηγαδάκια των πιστών που είχε συγκεντρωθεί στη Μονή αλλά και των Ιεραρχών η απουσία Ιερώνυμου ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έφτανε στη Μονή μαζί με τον Πατριάρχη. Τα μέλη της οργάνωσης των εκδηλώσεων αναφορικά με την απουσία του Αρχιεπισκόπου αναφέρανε ότι δεν γνωρίζουν τίποτα μετά το σημερινό ξαφνικό συμβάν!
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, η νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννη, ο βουλευτής Νίκος Μίχος και εκπρόσωποι τοπικών αρχών.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε στον τάφο του Αγίου Ιακώβου, και αμέσως μετά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε Πατριαρχικός Εσπερινός.
Μετά το πέρας του Πατριαρχικού Εσπερινού ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος μετέφερε τον αδελφικό ασπασμό του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
https://youtu.be/8fxwbGFgsq0
Ποιος ήταν ο Ιάκωβος Τσαλίκης, o νέος Άγιος της Ορθοδοξίας
Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης (Λιβίσι Μικράς Ασίας 1920- Εύβοια 1991) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μοναχικού χώρου στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα.
Ξεχώρισε για τον ασκητικό οσιακό του βίο, καθώς και για τα χαρίσματα τα οποία ανέπτυξε και τα οποία τον κατατάσσουν στις σύγχρονες μορφές αγιότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ήταν μικρασιατικής καταγωγής και το μεγαλύτερο μέρος της μοναχικής του ζωής το πέρασε σε μοναστήρι στην Εύβοια. Εκοιμήθη το 1991 σε ηλικία 71 ετών.