«Εσείς ως ήρωες ξέρω πως θα κάνετε αυτό που πρέπει και θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Νουρετίν Τζανικλί και του τουρκικό γεωτρύπανο ξεκίνσε όπως μετέδωσε χτες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την TΡAO (Turkish Petroleum Corporation) ,το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο με το βαρύγδουπο όνοιμα «Προθητής» πέρασε την Θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια στις 14:50 ώρα Τουρκίας, με κατεύθυνση την θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας και την Κύπρο για εξερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Το τουρκικό γεωτρύπανο, πλέει με προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας, ενώ εξήλθε των Δαρδανελίων και τώρα ευρίσκεται κάπου στο Αιγαίο .
Χθες το απόγευμα είχε εξέλθει των Δαρδανελίων και βρισκόταν δυτικά της Λήμνου.
Η κυπριακή εφημερίδα «φιλελεύθερος» έχοντας δικές της πληροφορίες περιορίζει τα σημεία δράσης του τουρκικού γεωτρύπανου σε τέσσερα.
Πρόκειται για τις θαλάσσιες περιοχές με εκτιμώμενο βάθος άνω των 2.600 μέτρων , σύμφωνα και με τον «γαμπρό» του Ερντογάν και Τούρκο υπουργό Ενέργειας.
Η εφημερίδα και ειδικοί κατέγραψαν περιοχές με βάθος 2.600 μέτρων που είναι εφικτή η δράση του τουρκικού γεωτρύπανου.
Α. ανοικτά της Αττάλειας, που εμφανίζεται στον χάρτη με τον αρ. 1.
Η περιοχή «1» έχει απασχολήσει το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» ελάχιστα σεισμογραφικά, πλην μίας ζώνης στην «νότια πλευρά της περιοχής «1» όπου έγιναν δύο φορές πυκνά σεισμογραφικά.
Στις περιοχές που σημειώνονται στον χάρτη με τους αρ. 2 και 3 δυτικά της Πάφου, όπου το θαλάσσιο βάθος είναι επίσης περίπου 2.600 μέτρα.
Το ίδιο βάθος των 2.600 μέτρων, έχει και περιοχή εντός του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο τμήμα του που «διεκδικεί» η Τουρκία στο οποίο όμως δεν έγιναν καθόλου σεισμογραφικές έρευνες από την Τουρκία, οπότε και είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το τι θα πράξει η τουρκική πλευρά.
Με τον αρ. 5 στον χάρτη η περιοχή όπου από το τέλος περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιεί σεισμογραφικά το «Μπαρμπαρός».
Υπενθυμίζουμε ότι στην Ατάλλεια ευρίσκεται τουρκικός στολίσκος από 10 πλοία και δύο υποβρύχια που γυροφέρνουν την περιοχή.
Σήμερα, νέες απειλές εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί, λέγοντας ότι κάποιες χώρες προσπαθούν να παίξουν «νέου τύπου βυζαντινά παιχνίδια» σε βάρος της Τουρκίας, όμως λογαριάζουν λάθος.
Ο Νουρετίν Τζανικλί, μιλώντας στους αξιωματικούς τουρκικής φρεγάτας, σημείωσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα και θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να τα «εξαφανίσουν».
«Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, ο λαός δεν το επιτρέπει αυτό. Εσείς ως ήρωες ξέρω πως θα κάνετε αυτό που πρέπει και θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Τζανικλί.
«Γι’ αυτό κανείς να μην κάνει λανθασμένους υπολογισμούς», προσέθεσε.
Δείτε εδώ το Βίντεο
Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Τα ψέματα τελείωσαν: Eρχεται πολύ «θερμό» καλοκαίρι στην Κυπριακή ΑΟΖ….), αναφέραμε ότι
Από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στην Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά την «τελετή αποχαιρετισμού του γεωτρύπανου στην Μεσόγειο» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κοτζάελι, ενώ ανέφερε ότι έδωσαν στο γεωτρύπανο το όνομα «Πορθητής» προκειμένου να αναβιώσουν την ισχυρή κληρονομία τους και να ξεκινήσει η νέα περίοδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία καθόλου συνοδείας τουρκικού Στόλου , αλλά παραμένει άγνωστη , ενώ το ελληνικό πολεμικό ναυτικό ξεκινά από τις 03 Ιουνίου την ναυτική άσκηση " Καταιγίδα".
Η κυπριακή εφημερίδα αναφέρει ότι , στο λιμάνι Αττάλειας, δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται οποιεσδήποτε υποστηρικτικές για την υποστήριξη θαλάσσιων γεωτρήσεων μεγάλου βάθους, άρα κάτι άλλο «μαγειρεύουν» οι Τούρκοι ως συνήθως .
Η Τουρκία όμως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ , για να δηλώσει καταρχήν παρουσία στην περιοχή της Κύπρου , ώστε η Λευκωσία να μην κινείται μόνη της , όπως θεωρούν οι Τούρκοι.
Δεύτερον , η Άγκυρα δοκιμάζει τις δυνατότητες της για την αναζήτηση υδρογονανθράκων για πρώτη φορά , επιχείρηση που εμπερικλείει πολλούς και διάφορους κινδύνους .
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Τουρκία εκδηλώνει την σαφή και κατηγορηματική πρόθεση να λάβει μερίδιο από το τεράστιο πάρτι των υδρογονανθράκων , που πραγματοποιείται στην Α.Μεσόγειο, χωρίς βέβαια να έχει δικαιώματα στην Κύπρο και στο Αιγαίο .
Ο «γαμπρός» όμως του σουλτάνου το δήλωσε κατηγορηματικά, « η Τουρκία βρέχεται από τρείς θάλασσες και θα τις εξερευνήσουμε όλες», …θεωρώντας οι Τούρκοι ότι τους ανήκουν κιόλας.
Για το θέμα όμως αυτό σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ έχει επιληφθεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό κυρίως και στην συνέχεια ο 6ος αμερικανικός στόλος .