Υπάρχει περίπτωση εκδήλωσης νέου πραξικοπήματος στην Άγκυρα και συγκεκριμένα στο αποκαλούμενο "Λευκό Παλάτι" του νέου σουλτάνου Ερντογάν;
Λοιπόν η τουρκική Αστυνομία συγκρότησε διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων, η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά το Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ανέφερε ο τουρκικός ιστότοπος Gazete Duvar.
Ο φόβος του Τούρκου σουλτάνου είναι πολύ μεγάλος ειδικά μετά την ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας και τα χάλια της οικονομίας εν μέσω προεκλογικής περιόδου , η οποία ρίχνει «βαριά» την σκιά της πάνω από την χώρα που έχει νέο μέτωπο και με το Ισραήλ( εκτός Ελλάδος-Αρμενίας-ΗΠΑ κτλπ) ακόμα και για την τύχη της ίδιας της Ιερουσαλήμ.
Αναφερόμενος στην έκδοση της επίσημης εφημερίδας της Τετάρτης, ο ιστότοπος ανέφερε ότι η απόφαση για ειδική μονάδα που θα υπηρετεί στο επιβλητικό ανάκτορο των 1.000 δωματίων στην πρωτεύουσα εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο .
Επί του παρόντος, η ειδική μονάδα επιτελείου λειτουργεί με τους προεδρικούς φρουρούς για να διατηρήσει την ασφάλεια του παλατιού.
Γνωστό και ως Ak Saray (Λευκό παλάτι ), η κατασκευή που κόστισε 615 εκατομμύρια δολάρια, εκτείνεται σε περισσότερα από 150.000 τετραγωνικά μέτρα (1,6 εκ. Τετραγωνικά πόδια) και ολοκληρώθηκε το 2014, απαιτώντας ολόκληρη δύναμη για την διαφύλαξη της .
Η πρόσφατη αποστολή της στρατοχωροφυλακής στον έλεγχο των συνόρων και πολλά άλλα ακόμη, αποκαλύπτουν ότι ο Ερντογάν φοβάται νέο πραξικόπημα διότι απλά δεν ελέγχει τον τουρκικό στρατό.
Οι «προσωπικοί λόγοι» είναι προφανείς ποιοι ακριβώς είναι όμως.
Πρόκειται σαφώς για μεθόδους δικτατορικές και φασιστικές ενώ η όλη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια τις δηλώσεις Ακσενέρ για σχέδιο ανωμαλίας εφόσον δεν βρεθούν οι ψήφοι για να βγει ο Ερντογάν ξανά τον Ιούνιο.
Η αρχηγός του εθνικιστικού Κόμματος M. Akşener ισχυρίζεται εδώ και μήνες ότι Τούρκοι πολίτες εκπαιδεύονται και λαμβάνουν όπλα σε στρατόπεδα στην Τουρκία, ενόψει των επικείμενων εκλογών οδηγώντας σε καταστάσεις εμφύλιου πολέμου το επόμενο διάστημα.
Αν δεν βρεθούν τα » εκλογικά κουκιά» για τον Ερντογάν όλα τα σενάρια είναι πιθανά …ακόμη και ένας εμφύλιος.
Δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, προβλέπουν επικράτηση του Ερντογάν από τον α’ γύρο με ποσοστά από 43,2% έως 46,4%.
Και αυτά τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση έκανε λόγο την Πέμπτη για ποσοστά πάνω από 55% βασιζόμενη σε δικές της δημοσκοπήσεις, όμως χωρίς να δώσει πλήρη στοιχεία.
Όσο για τον πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παίρνει ποσοστό 12,7% με την «υπόθεση» ενός άλλου αρχηγού στο κεμαλικό κόμμα να αγγίζει το ποσοστό του 24,0%.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι η επικεφαλής του «καλού κόμματος i», Μεράλ Ακσενέρ που εμφανίζεται στις σφυγμομετρήσεις με ποσοστό από 12,7% έως 18,2%.
Υπάρχουν φόβοι ότι αν η εν λόγω πολιτικός και επονομαζόμενη «λύκαινα» τεθεί αντιμέτωπη του «σουλτάνου» στον β’ γύρο, τότε ο Ερντογάν θα καταφέρει να νικήσει με ισχνή διαφορά.
Υπάρχει δημοσκόπηση που οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν 50,5% και 49,5% με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να προσπαθεί, ενδεχομένως για αυτόν τον λόγο, να την αποκλείσει με νομικά τερτίπια από την εκλογική διαδικασία.
Όλα πλέον μας οδηγούν στο συμπέρασμα ενός πιθανού εσωτερικού εμφυλίου πολέμου αν υλοποιηθούν και άλλα τέτοια » πραξικοπήματα».
Σύμφωνα με την ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος , το ΑΚΡ προετοιμάζεται εδώ και μήνες για την εκλογική περίοδο, κατά την οποία τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν χάος εάν τα αποτελέσματα απογοητεύσουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Παρόλο που είπε η ίδια ότι εξακολουθούν όλα αυτά να διερευνώνται, η Akşener προειδοποίησε τους πολίτες να λάβουν προληπτικά μέτρα από τώρα, πριν αρχίσει η εκλογική περίοδο.
«Η κύρια οργάνωση που υλοποιεί αυτά τα σενάρια είναι η γνωστή ιδιωτική αμυντική εταιρεία » SADAT «, δήλωσε η Akşener.
Ο επικεφαλής της τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας SADAT, Ταξίαρχος ε.α. Adnan Tanrıverdi, αρνείται τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι δηλαδή η εταιρεία του εκπαιδεύει και δίνει όπλα σε οπαδούς του Ερντογάν, ο οποίος φοβάται ότι οι Τούρκοι πολίτες θα τον καταψηφίσουν.
Γι αυτό και έγκυρες πληροφορίες φέρουν την δημιουργία ανάλογου σώματος με αυτών των Φρουρών της επανάστασης στο Ιράν και των ες ες στην Γερμανία το 1933. Όλοι οι δικτάτορες άλλωστε θέλουν τον δικό τους ιδιωτικό στρατό και δεν εμπιστεύονται θεσμούς όπως οι ένοπλες δυνάμεις.
Κοντά στο κραχ η τουρκική οικονομία: Φήμες για capital controls!
Για μίνι κραχ της τουρκικής οικονομίας κάνουν λόγο διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, καθώς από το ξεκίνημα του 2018 η τουρκική λίρα έχει χάσει 23% της αξίας της έναντι του ευρώ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Τετάρτη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το βασικό επιτόκιο, προκειμένου να «αποκρούσει» τις συνέπειες της ολίσθησης στην οποία έχει περιέλθει το νόμισμα της χώρας.
Το θρίλερ της τουρκικής οικονομίας δείχνει να μην πλησιάζει στο τέλος του, καθώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, οι φήμες στους διεθνείς οικονομικούςν κύκλους ακόμη και για capital controls έχουν αρχίσει να εντείνονται.
Την Πέμπτη, η τουρκική λίρα υποχώρησε άνω του 2%, αντιστρέφοντας κάποια από τα κέρδη που σημείωσε χθες ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 300 μονάδες βάσης σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση του εθνικού νομίσματος.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 16,5% από το 13,5%, σε μία έκτακτη συνεδρίαση που ήρθε ως αποτέλεσμα της ανελέητης υποχώρησης της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι επενδυτές έχουν σφυροκοπήσει το νόμισμα εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν – που αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων» – δήλωσε ότι αναμένει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Ύστερα από την αρχική της ανάκαμψη μετά την κίνηση της τράπεζας – το νόμισμα ανέκαμψε από πτώση 5% σε άνοδο πάνω από 2% - οι επενδυτές φαίνεται τώρα να ανησυχούν κατά πόσο η αύξηση των επιτοκίων ήταν αρκετή για να σταθεροποιήσει τη λίρα.
«Ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής για να σταθεροποιήσει το νόμισμα, καθώς οι ανησυχίες για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής στη μετεκλογική περίοδο παραμένουν…δεδομένης της δέσμευσης του προέδρου να αυξήσει τον έλεγχό του επί της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Γκοκτσέ Τσελίκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην QNB Finansbank, σε σημείωμα προς τους πελάτες.