Εντελώς νέα δεδομένα έφερε η πυραυλική επίθεση Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων στην Συρία ως προς την στάση της Τουρκίας , η οποία υπό το βάρος της «κατρακύλας» της τουρκικής λίρας και των δεικτών της οικονομίας , …ετοιμάζει νέα «εναέρια κυβίστηση» προς την δύση.
Η διαφορά όμως τώρα είναι ότι το καθεστώς Ερντογάν …δεν γίνεται αποδεκτό όπως πριν σε ΗΠΑ-ΕΕ , διότι οι Τούρκοι έχουν στιγματιστεί ως «μη έμπιστοι» σύμμαχοι στην δύση μιας και κινούνται " όπου φυσάει ο άνεμος".
Η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία έδειξαν ποικίλες αντιδράσεις προς τις Η.Π.Α., μετά την επίθεση με πυραύλους αναφέρει διεθνές ΜΜΕ.
Ως γνωστό χθες Βρετανία και Γαλλία ξεκίνησαν από κοινού αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ,απαντώντας στις «υποψίες» υλοποίησης χημικών επιθέσεων εναντίον πολιτών από την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δημοσίευσε ανακοίνωση το Σάββατο το πρωί, καλωσορίζοντας την κοινή επίθεση αποκαλώντας την ως "κατάλληλη απάντηση", κάτι που προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου και προσωπικά του Ρώσου προέδρου ο οποίος το επισήμανε στον Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν .
«Η Τουρκία θεωρεί ότι η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία ως την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά , η οποία προκάλεσε τον θάνατο πολλών αμάχων στην Ντούμα στις 7 Απριλίου.
Χαιρετίζουμε αυτή τη δράση, η οποία έχει μετριάσει στη συνείδηση της ανθρωπότητας την οργή λόγω της επίθεσης στην πόλη αυτή , η οποία υποτίθεται ότι έχει πραγματοποιηθεί από το συριακό καθεστώς», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο.
«Το συριακό καθεστώς, που τυραννά τον λαό του για περισσότερο από επτά χρόνια, είτε με συμβατικά είτε με χημικά όπλα, έχει αποδεδειγμένο ιστορικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου. Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν έχει καμία αμφιβολία για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε η ανακοίνωση από τους Τούρκους, οι οποίοι πριν λίγο καιρό σκότωναν δεκάδες αμάχους στην Αφρίν με τα αεροσκάφη τους αδιαφορώντας για τις όποιες αντίθετες φωνές .
«Δεν κάνουμε επιλογή μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Επίσης, δεν κάνουμε επιλογή μεταξύ του καθεστώτος [Bashar al-Assad] και της Αμερικής, της Γαλλίας και της Βρετανίας» , δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Mevlüt Cavusoglu κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Αλάνια. Πρόσθεσε ότι η Συρία πρέπει να σωθεί από το καθεστώς Άσαντ .
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιθέσεις , κρίνοντας ως θετικό το βήμα της στρατιωτικής παρέμβασης.
«Βλέπουμε αυτές τις [αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ] ως ένα θετικό βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για μια διαρκή ειρήνη», δήλωσε ο Γιλντιρίμ, εννοώντας πιθανόν την προσπάθεια ακόμη και χερσαίας εισβολής δυτικών δυνάμεων ..με την Τουρκία "σύμμαχο" αδιαφορώντας για συνθήκες , συμφωνίες με Ρωσία και Ιράν και έχοντας κατά νου την υφαρπαγή συριακού εδάφους .
«Θεωρούμε ότι η επιχείρηση είναι κατάλληλη», δήλωσε φυσικά και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε ότι η «ευαισθησία στις χημικές επιθέσεις του καθεστώτος Assad θα πρέπει επίσης να αποδειχθεί όταν συμβατικά όπλα χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν αθώους στη Συρία».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι η επίθεση παραβίασε το διεθνές δίκαιο στη δήλωσή του. «Η Ρωσία καταδικάζει, με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο, την επίθεση εναντίον της Συρίας, στην οποία το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό βοηθά την νόμιμη κυβέρνηση στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πούτιν.
«Η σημερινή κλιμάκωση γύρω από τη Συρία είναι καταστροφική για όλο το σύστημα των διεθνών σχέσεων. Η ιστορία καταγράφει γεγονότα σωστά και η Ουάσιγκτον φέρει ήδη βαριά την ευθύνη για την αιματηρή οργή στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και την Λιβύη» , πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Με την σειρά του , ο Ιρανός ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χάμενεϊ δημοσίευσε tweet στις αρχές του Σαββάτου, αποκαλώντας την επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως ένα σοβαρό έγκλημα.
«Η επίθεση σήμερα το πρωί στην Συρία είναι ένα έγκλημα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ , της Γαλλίας και της Βρετανίας διέπραξαν ένα σοβαρό έγκλημα. Δεν θα ωφεληθούν…όμως ...όπως συνέβη στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, τα τελευταία χρόνια, διαπράττοντας τις ίδιες εγκληματικές πράξεις», δήλωσε ο Χαμενεΐ.
Όλα αυτά λοιπόν αποτελούν σαφώς το προμήνυμα μιας τεράστιας γεωπολιτικής σύγκρουσης η οποία είναι στα σκαριά ανάμεσα σε Ρωσία-Ιράν με την δύση...και την Τουρκία ως "μπαλαντέρ".
Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο, η "συμπεριφορά" των Τούρκων αξιωματούχων μετά την επίθεση με "χημικά όπλα" στην Συρία δεν ήταν αστραπιαία.
Ειδικά μετά την διάδοση των πληροφοριών περί χρήσης χλωρίου απο τα συριακά στρατεύματα ...το καθεστώς Ερντογάν άρχισε δυνατά να δηλώνει περί "βαρβαρότητας του συριακού καθεστώτος".
Αρχικά, η αντίδραση ήταν μηδενική, και τα τουρκικά μέσα ενημέρωναν με ακρίβεια τι συνέβη, αποφεύγοντας παράλληλα τυχόν δηλώσεις.
Στη συνέχεια, όμως, κάτι συνέβη ξαφνικά, σαν να έλαβαν όλοι ένα σήμα , και άρχισαν να επαναλαμβάνουν τις δηλώσεις των δυτικών χωρών σχετικά με τη συμμετοχή του Μπασάρ Ασάντ στην περίπτωση αυτή. Ως αποτέλεσμα, αυτό οδήγησε στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την σχετική δήλωση.
Πρώτον, ο Τούρκος ηγέτης δεν δέχτηκε την άποψη της Ρωσίας ότι δεν υπήρξε χημική επίθεση στη Ντούμα, αλλά έκρινε ως «σφαγή» το περιστατικό.
Στη συνέχεια, οι κατηγορίες μεταφέρθηκαν στην κατεύθυνση των "όσων το έκαναν" και, τελικά, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν σοβαρά για τις πράξεις τους.
Δεν ανέφερε άμεσα τον Μπασάρ αλ-Άσαντ η Άγκυρα , αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία συμπορεύεται με τη Δύση κατά την άποψη ότι πίσω από όλα ήταν ο Σύρος πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτό.
Αυτή η γνώμη κυριαρχεί στην Τουρκία σήμερα.
Σε αυτή τη χώρα, ο Άσαντ είναι "εχθρός", αν και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο Ερντογάν είχε μια αρκετά σε μια φιλική σχέση μαζί του.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι Τούρκοι δεν είναι "ακριβώς μαζί" με τη ρωσική πλευρά σε αυτήν την παγκόσμια σύγκρουση , και προτιμούν την άλλη πλευρά, παρά τη στενή συνεργασία που παρατηρείται με την Μόσχα τους τελευταίους μήνες, αναφέρει το ρωσικό άρθρο.
Ο λόγος είναι ότι η Άγκυρα είναι δυσαρεστημένη από τις διπλωματικές προσπάθειες της Ρωσίας να παραδοθούν στην Δαμασκό πίσω όλες οι περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά του Χαλεπίου.
Αυτή η περιοχή όμως ελέγχεται από τις τουρκικές και φιλοτουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες με τη σειρά τους έδιωξαν τους Κούρδους από εκεί .
Ιδιαίτερα δεν άρεσε στο παλάτι του Ερντογάν ...η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η προσάρτηση της Συρίας δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια , και έτσι τώρα υπάρχουν εμπόδια για τους Τούρκους , που δεν θέλουν να παραδώκαι να την δώσουν στις συριακές αρχές .
Στον Ερντογάν προφανώς δεν άρεσαν αυτές τις δηλώσεις. Μιας και ο ίδιος αποκάλεσε τις δηλώσεις Λάβροφ...ως λάθος, διότι κατά τη γνώμη του, είναι πολύ λανθασμένες.
Η Τουρκία δηλαδή , λόγω δικών της συμφερόντων, αλλάζει πάλι «προβιά» και προσπαθεί να συμπορευθεί με την δύση για να μην ακυρωθεί η παραγγελία των F-35 , να σωθεί η τουρκική οικονομία …και να προσαρτήσει την Β.Συρία....μόνο που τώρα όλα για αυτήν είναι τελείως διαφορετικά…λόγω ολοκληρωτικής αναξιοπιστίας.