Αν ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, όπως και η ελληνική ηγεσία, στρατιωτική και πολιτική, θέλουν να απελευθερωθούν οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί που παραμένουν αιχμάλωτοι του Ρ.Τ.Ερντογάν, τότε είναι μονόδρομος η απελευθέρωση τους με στρατιωτικού τύπου επιχείρηση.
Είτε κοινή ελληνοαμερικανική επιχείρηση ειδικών δυνάμεων με σκοπό την απαγωγή Τούρκων Στρατιωτικών και την ανταλλαγή τους είτε απελευθέρωση τους μέσα από την Τουρκία όσο ακραίο και αν ακούγεται.
Το πρώτο είναι αρκετά εύκολο να γίνει. Τους την έχουμε χαρίσει άπειρες φορές στο Αιγαίο.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παλικάρια μας για 10-15 χρόνια να σαπίζουν χωρίς λόγο μέσα στις τουρκικές φυλακές.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν έχει σκοπό να τους απελευθερώσει. Η πολιτική κατευνασμού των ελληνικών Κυβερνήσεων απέτυχε οικτρά.
Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε τις φωτογραφίες που θα δείτε αλλά μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις....
Φωτογραφίες από τη μεταγωγή του Ελληνα Αξιωματικού Αγγελου Μητρετώδη και τον Λοχία ΕΠΟΠ, Δημήτρη Κούκλατζη, στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης δίνουν στη δημοσιότητα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.
Το αίτημα των δικηγόρων τους για απελευθέρωση απορρίφθηκε για τρίτη φορά από το τουρκικό δικαστήριο με αποτέλεσμα η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να συνεχίζεται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Μητρετώδης και Κούκλατζης βρίσκονται υπό κράτηση από την 1η Μαρτίου και όπως μεταδίδει η Milliyet κατηγορούνται για «εισβολή σε τουρκικό έδαφος».
Το δικαστήριο της Αδριανούπολης αρνήθηκε για τρίτη φορά το αίτημα της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί 56 ημέρες στις φυλακές.
Οι δύο δικηγόρου κατέθεσαν το αίτημα σήμερα στο 2ο Ειρηνοδικείο το οποίο απέρριψε το αίτημα και αποφάσισε τη συνέχιση της προφυλάκισης.
Οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών Χακάν Γιαλτσιντούγ και Σελίν Οζέλ ζήτησαν εκ νέου την αποφυλάκισή τους, ωστόσο ο δικαστής διέταξε την περαιτέρω κράτησή τους.
Προς το παρόν το κατηγορητήριο εις βάρος των δύο στρατιωτικών δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ δεν έχει οριστεί και δικάσιμος.
Τα δύο πρώτα αιτήματα αποφυλάισης στις 5 και τις 27 Μαρτίου είχαν απορριφθεί με το ότι Μητρετώδης και Κούκλατζης δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι η δικαιοσύνη ακόμη εξετάζει τα «ψηφιακά στοιχεία» που κατασχέθηκαν από αυτούς.
Πάιατ: Ελπίζουμε ότι οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν γρήγορα σπίτι
Από την Τρίπολη και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου παραβρέθηκε για να απευθύνει ομιλία την Τετάρτη 25 Απριλίου, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε, απαντώντας σε ερώτηση του Arcadia Portal, στα ελληνοτουρκικά πράγματα.
Ο κ. Πάιατ ερωτήθηκε αν ο ίδιος εκτιμά ότι τα πράγματα με τη γείτονα χώρα θα κλιμακωθούν περαιτέρω και απάντησε ότι, ως προς αυτό, δεν έχει «μαντικές ικανότητες»:
«Δεν έχω την κρυστάλλινη σφαίρα, όπως απαντώ συχνά. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι υποστηρίζουμε δυνατά την προσέγγιση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος προσπαθεί να βρει βάσεις για διάλογο. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών για την Ελλάδα. Και ελπίζουμε ότι οι δύο αυτοί Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν γρήγορα σπίτι».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη έγιναν πριν την ενημέρωση ότι το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την τρίτη αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Δήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου, στο Στρασβούργο κυκλοφόρησε γραπτή δήλωση, με την οποία ζητείται να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Η πρωτοβουλία, την οποία υπογράφει σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία (Αννέτα Καββαδία, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Νίνα Κασιμάτη, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κώστας Τζαβάρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Βενιζέλος, Λιάνα Κανέλλη, Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Μαυρωτάς), έχει διακομματικό χαρακτήρα και την υπογράφει μεγάλος αριθμός βουλευτών από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, από όλες τις πολιτικές ομάδες.
«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών -Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή- στις τουρκικές φυλακές, εκτός από την προφανή ανθρωπιστική της διάσταση, έχει και σημαντικές πτυχές που άπτονται των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Για αυτόν τον λόγο, και θεωρώντας ότι πρόκειται για ζήτημα που οφείλει να πάρει ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση, πήραμε –ως ελληνική αντιπροσωπεία- την πρωτοβουλία να προωθήσουμε ένα κείμενο γραπτής δήλωσης στους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο τη συλλογή όσο το δυνατόν ευρύτερης υποστήριξης από όλο το φάσμα των πολιτικών ομάδων που εκπροσωπούνται εδώ» δήλωσε η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.
Με το κείμενο αυτό, όπως επισήμανε η κ. Καββαδία, τα μέλη της Συνέλευσης, υπενθυμίζουν στην Τουρκία την υποχρέωσή της να σέβεται και να τηρεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ιδίως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την καλούν «να ολοκληρώσει τάχιστα και χωρίς καθυστέρηση όλες τις δικαστικές διαδικασίες και να προχωρήσει άμεσα στην αποφυλάκιση και την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα, σεβόμενη πλήρως τα δικονομικά τους δικαιώματα».
Επίσης, καλούνται όλα τα κράτη- μέλη του Συμβουλίου να σταθούν αλληλέγγυα με την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. «Πράγματι, το Συμβούλιο της Ευρώπης -στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος, σε αντίθεση με την ΕΕ- είναι ο κατεξοχήν ευρωπαϊκός οργανισμός επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων των ευρωπαϊκών κρατών σε αυτά ακριβώς τα πεδία» τονίζει η Ελληνίδα βουλευτής και καταλήγει:
«Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και θα ενισχύσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε για την τάχιστη δυνατή ευόδωση αυτών των προσπαθειών και για την επιστροφή τους στην Ελλάδα».