Κύπρος

Τουρκία: "Ξεκίνησαν επίσημα επιχειρήσεις σε Αιγαίο-Μεσόγειο τα ΑΝΚΑ" - Σχεδιάζουν κτύπημα για διχοτόμηση του Αιγαίου και υφαρπαγή της ΑΟΖ

Κλιμακώνουν και δοκιμάζουν αντοχές και αποφαιστικότητα διαρκώς οι Τούρκοι. Στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει αρχίσει να στέλνει σε αποστολές πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα η Τουρκία. Το ανακοίνωσαν πριν λίγο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ολα δείχνουν κλιμάκωση...

Το πρωί έθεσαν το Καστελοριζο για μια ακόμη φορά στο τουρκικό στόχαστρο καθώς δέσμευσαν την περιοχή νότια του νησιού για άσκηση με πραγματικά πυρά. Πριν λίγο, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση Navtex, για τη διεξαγωγή άσκησης με πυρά, στις 3 Απριλίου, νότια της Κύπρου και σε περιοχή που προσεγγίζει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ όπου δραστηροποιείται η ΕΧΧΟΝ MOBIL.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία έσπευσε να δεσμεύσει με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους μέσω του συστήματος NAVTEX θαλάσσια περιοχή νοτίως των κυπριακών ακτών η οποία περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 1, 6, 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ με σκοπό να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η περιοχή έχει δεσμευτεί για τις 3 Απριλίου από τις 13:00 μέχρι τις 16:00 δηλαδή για τρεις ώρες στις εξής συντεταγμένες:

33 40.00 N - 031 55.00 E
33 40.00 N - 032 56.00 E
34 14.00 N - 032 56.00 E
34 14.00 N - 031 55.00 E

Η έκταση της περιοχής της άσκησης είναι περίπου 6.000 τετρ. χιλιόμετρα και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πετάνε στο Αιγαίο τα UAV ηλεκτρονικών υποκλοπών των Τούρκων - Τα εντοπίσαμε;

Στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δικής της κατασκευής έχει αρχίσει να στέλνει σε αποστολές πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα η Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Πρόκειται για το drone Anka, που πρωτίστως έχει κατασκοπευτικές δυνατότητες. Είχε αρχικά δοθεί στον στρατό ξηράς όμως πλέον έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι η πρώτη φορά που η δράση των τουρκικών drones στη Μεσόγειο και το Αιγαίο γίνεται γνωστή, και μάλιστα ανακοινώνεται.

Το Anka έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί επί σχεδόν 24 ώρες προτού χρειαστεί ανεφοδιασμό.

Ορισμένα ακραία μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα μετέδωσαν ότι η «έξοδος» των Anka στο Αιγαίο συνιστά μήνυμα προς την Ελλάδα.

Το εν λόγω μοντέλο χρησιμοποιήθηκε και κατά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Η νέα έκδοση ονομάζεται Anka-I και πρόκειται για ένα drone εξοπλισμένο με συστήματα SIGINT, COMINT, πλευρικές κεραίες ραντάρ SAR, το οποίο όπως φαίνεται οι Τούρκοι είχαν την ευκαιρία να τεστάρουν σε συνθήκες πραγματικής μάχης, αφού όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι το drone πραγματοποιούσε την περίοδο αυτή δοκιμές στο αεροδρόμιο του Akinci όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας ΤΑΙ.

Η πρώτη φωτογραφία του Anka-I δημοσιεύτηκε από το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας το SSM όπου επιδεικνύονται οι αισθητήρες που διαθέτει το drone.

Χάρις στα υποσυστήματα που διαθέτει το Anka-I μπορούσε να επιχειρεί από απόσταση και ύψος ασφαλείας μακριά από την εμβέλεια των σχεδόν ανύπαρκτων αντιαεροπορικών συστημάτων των Κούρδων του Αφριν.

Το νέο drone έχει αυτονομία πτήσης 24 ώρων, με μέγιστη ταχύτητα 217 χλμ/ώρα σε επιχειρησιακό ύψος 35.000 ποδών. Αναφορικά με την εμβέλεια του Anka-I η επιχειρησιακή του εμβέλεια φτάνει τα 200 χλμ με συνολική εμβέλεια 4.600 χλμ.

Η νέα έκδοση του drone είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό και συμπληρώνει σταδιακά την οικογένεια των drones ΑΝΚΑ της εταιρείας ΤΑΙ καλύπτοντας τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για συλλογή οπτικών πληροφοριών ημέρα και νύκτα (ANKA-S), για την πραγματοποίηση αποστολών κρούσης με βόμβες κατευθυνόμενες με δέσμη Laser και αντιαρματικούς πυραύλους/ρουκέτες (ANKA-Α), συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών (ANKA-B), εξοπλισμένο με ραντάρ SAR/ISAR/GMTI και στο μέλλον το ΑΝΚΑ TP ένα drone αντίστοιχο του Ισραηλινού Heron TP για την πραγματοποίηση στρατηγικών αποστολών συλλογής πληροφοριών.

Προετοιμασίες για το τελικό κτύπημα;

Για τους περισσότερους  η φράση «25ος Μεσημβρινός» δεν αποτελεί ενδεχομένως τίποτε παραπάνω από έναν απλό  γεωγραφικό προσδιορισμό στο Αιγαίο. Φυσικά όμως δεν είναι έτσι. Αφορά σχέδιο διχοτόμησης του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Για την Άγκυρα και τους "Πασάδες", αυτό αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον «απόλυτο κυρίαρχο στόχο», η κατάκτηση του οποίου θα επέτρεπε στους "γείτονες" να βάλουν " πόδι" στο Αιγαίο μας .

Στην εύλογη ερώτηση «τι ακριβώς πρεσβεύει  ο 25ος Μεσημβρινός και γιατί έχει τόση σημασία για την Τουρκία » , η απάντηση είναι ότι πρόκειται για μία κάθετη νοητή γραμμή που αρχίζει  από την περιοχή της δυτικής Θράκης  διασχίζει την νήσο Λήμνο,  και καταλήγει στην Κρήτη διαχωρίζοντας το Αιγαίο στη μέση.

Σκοπός της Τουρκίας είναι αυτός ο διαμοιρασμός του Αιγαίου, κάτι που θα οδηγούσε στην αποστρατικοποίηση του μισού κομματιού  (απώλεια των Δωδεκανήσων, Σαμοθράκη, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Ικαρίας,). Γι αυτό οι Τούρκοι μιλούν συνεχώς για τα νησιά που "φωνάζει κάποιος από τα παράλια και η φωνή του ακούγεται στα νησιά μας".

Κύρια επιδίωξη της Τουρκίας είναι όλα τα  αεροσκάφη "να ακολουθούν οδηγίες των τουρκικών σταθμών ραντάρ προκειμένου να πετάξουν πάνω από την περιοχή αυτή, κι ας βρίσκονταν εντός του FIR Αθηνών, ενώ η έρευνα και η διάσωση της θάλασσας θα περνούσαν ( στον ύπνο τους)  στην ευθύνη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την  επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών, υπάρχει χάρτης της περιοχής Έρευνας-Διάσωσης  στο Αιγαίο με την δικαιοδοσία να φτάνει στο μέσο του Αιγαίου,  ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Μαύρη Θάλασσα στην οποία η Άγκυρα αναγνωρίζει ΑΟΖ (με την μέθοδο της μέσης γραμμής).

Όλα αφορούν την αποκαλούμενη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, την οποία η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει εδώ και χρόνια καθορίζοντας την γνωστή πολιτική , "πως ότι δεν μας κάνει δεν το υπογράφουμε"

Στην ηλεκτρονική σελίδα της τουρκικής διοίκησης ασφαλείας ακτών εντοπίστηκε η ύπαρξη χάρτη της Περιοχής Ευθύνης στο Αιγαίο, το οποίο διχοτομείται στην μέση ακριβώς.

Για τον σκοπό αυτόν η Τουρκία έχει αναπτύξει και το γνωστό σύστημα ραντάρ με την επωνυμία UZUN UFUK που αποτελεί "το άγρυπνο μάτι» των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο με απώτερο στόχο τον έλεγχο μέχρι το μέσον αυτού .

Η Τουρκία, θα παρακολουθεί - εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί το σύστημα  ραντάρ - στενότατα όλες τις κινήσεις στην περιοχή με την Ελλάδα ειδικά σε Έβρο και νησιά σαρώνοντας το ελληνικό Αρχιπέλαγος .

Το σύστημα αυτό θα «πολλαπλασιάσει» την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας, θα καθοδηγεί το τουρκικό λιμενικό,  ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας, τα πρώτα 4 ραντάρ  που παράγει η ASELSAN θα παραδοθούν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 2021.

Αυτό το σύμπλεγμα ραντάρ θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θα έχει την δυνατότητα ανίχνευσης στόχων  μεγάλου βεληνεκούς παρέχοντας άπλετο χρόνο αντίδρασης στην τουρκική αεράμυνα .

Το σχέδιο λοιπόν του Ερντογάν που μιλά για επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης και την δημιουργία νέας συμφωνίας για ένα "Νεο Αιγαίο" που θα βασιλεύει η ειρήνη και η ασφάλεια» αφορά αυτό ακριβώς το «βρώμικο σχέδιο» διχοτόμησης μαζί με την προσπάθεια υφαρπαγής ΑΟΖ για να συμμετέχουν οι τουρκικές εταιρείες στο «πάρτι» που στήθηκε στην Α.Μεσόγειο και στο οποίο η ίδια απουσιάζει παντελώς .

Το λέει ξεκάθαρα και  ο Ερντογάν στην συνέντευξη του στον κ.Παπαχελά πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα μιλώντας για το Αιγαίο και την "διευθέτηση" όλων των "προβλημάτων" με την Ελλάδα. 

https://youtu.be/6u777QK3G2s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ